Νέο μάθημα χειροτεχνίας εισάγεται από φέτος σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, με 4 εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό και υλικά, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Το πρόγραμμα «Πολιτιστική Παιδεία – Εργαστήρια Δημιουργίας και Χειροτεχνίας» μετατρέπει κάθε σχολική μονάδα σε μικρό εργαστήριο παράδοσης, με ειδικές γωνιές για υφαντική, κέντημα, πλέξιμο και κεραμική.
Η παραδοσιακή χειροτεχνία, που κινδύνευε να χαθεί, επανέρχεται βιωματικά στις αίθουσες. Τα παιδιά θα μάθουν να δημιουργούν με τα χέρια, να συνεργάζονται, να σκέφτονται λύσεις, να απομακρύνονται από οθόνες και να συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά. Το πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες της UNESCO για πολιτιστική ποικιλομορφία και δημιουργική εκπαίδευση.
Τι κερδίζουν οι μαθητές
Μέσα από πρακτική εξάσκηση, τα παιδιά θα αναπτύξουν φαντασία, υπομονή, αυτοπεποίθηση, ομαδικό πνεύμα και συναισθηματική νοημοσύνη. Θα μάθουν να παρατηρούν, να επιλύουν προβλήματα και να εκτιμούν την αξία της χειροποίητης δημιουργίας – μακριά από κινητά και tablets.
Υποστήριξη στην χειροτεχνεία κι από το ΥΠΠΟ
Στο πλαίσιο της Ημερίδας «Η χειροτεχνία ως μοχλός ανάπτυξης τοπικών κοινωνιών» στην Καρδίτσα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χαιρέτισε την πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι συνεργάζεται στενά με το ΥΠΕΘ. Από το 2019, το ΥΠΠΟ έχει ιδρύσει 19 εκπαιδευτικές δομές σε όλη την Ελλάδα, ενώ ενισχύει ξυλοναυπηγική, μαρμαροτεχνία και σχολές πέτρας.
«Η χειροτεχνία δεν είναι μουσειακό είδος – είναι ζωντανός μοχλός ανάπτυξης», δήλωσε η Μενδώνη, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με Περιφέρειες και Δήμους.












