Το κόμμα ΚΟΣΜΟΣ αναλαμβάνει μια σημαντική πρωτοβουλία, διοργανώνοντας τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025, στις 19:00, μια δημόσια πολιτική συζήτηση με θέμα τις ιχθυοκαλλιέργειες και το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στην Ελλάδα. Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο ETERON (Λεωκορίου 38-40, Αθήνα) και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω της σελίδας www.facebook.com/kosmosgreece, φέρνει στο ίδιο τραπέζι εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, παραγωγικών φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστήμονες, με στόχο να διερευνηθούν οι προκλήσεις και οι προοπτικές του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών.
Η Ελλάδα παραμένει η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς ολοκληρωμένο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο, γεγονός που έχει οδηγήσει σε καταδίκη της από την ΕΕ. Η πρόσφατη κυβερνητική πρόταση επιχειρεί να καλύψει αυτό το κενό, προβλέποντας, μεταξύ άλλων, τη δραστική επέκταση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), από 9.800 σε 280.000 στρέμματα, σε 25 περιοχές της χώρας. Ωστόσο, η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τοπικές κοινότητες, Δήμους και Περιφέρειες, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο Πόρος, η Αιτωλοακαρνανία και η Εύβοια.
Οι περιβαλλοντικές μελέτες που συνοδεύουν το σχέδιο έχουν δεχθεί σφοδρή κριτική για την πληρότητα και την αξιοπιστία τους, ενώ η χωροθέτηση των ΠΟΑΥ, που βασίζεται στο παλαιότερο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, εγείρει ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Οι τοπικές κοινωνίες εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών στο φυσικό περιβάλλον, τον τουρισμό και την ποιότητα ζωής, ζητώντας μεγαλύτερη διαφάνεια και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.
Η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί τομέα εθνικής σημασίας, συμβάλλοντας στη διατροφική επάρκεια και την εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας. Παρά τη δυναμική του, ο κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με πολλές εταιρείες να έχουν πτωχεύσει ή να έχουν αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν. Το κεντρικό ερώτημα που τίθεται στη συζήτηση είναι: Μπορεί η υδατοκαλλιέργεια να αναπτυχθεί με υγιή επιχειρηματικότητα, τηρώντας σύγχρονες περιβαλλοντικές πρακτικές και σεβόμενη τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών; Είναι η μαζική επέκταση των ΠΟΑΥ η κατάλληλη λύση, ή χρειάζεται μια εναλλακτική προσέγγιση που να ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα;
Η εκδήλωση φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα ομιλητών, που εκπροσωπούν διαφορετικές οπτικές για το ζήτημα. Συμμετέχουν:
- Σίμος Κεδίκογλου, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
- Νίκος Αναγνόπουλος, Υπεύθυνος Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ
- Γιώργος Γαβρήλος, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
- Πέτα Πέρκα, Βουλευτής της Νέας Αριστεράς
- Γιώτα Πούλου, Βουλευτής του Κινήματος Δημοκρατίας
- Ακταία, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Δικτύου για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Βιομηχανικές Ιχθυοκαλλιέργειες
- Απόστολος Τουραλιάς, Πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)
- Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής της Greenpeace Ελλάδας
- Μανώλης Τσαπάκης, Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)
Τη συζήτηση συντονίζει ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, Διεθνής Γραμματέας του Κόμματος ΚΟΣΜΟΣ και υπεύθυνος για την Πράσινη Συμφωνία.
Η πρωτοβουλία του ΚΟΣΜΟΣ αποσκοπεί να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον των ελληνικών θαλασσών, προτείνοντας μια εναλλακτική κατεύθυνση που συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή. Η συζήτηση θα εξετάσει:
- Τη δυνατότητα ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
- Την ανάγκη για ένα σύγχρονο και συμμετοχικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο, που να ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.
- Τις εναλλακτικές λύσεις στη μαζική επέκταση των ΠΟΑΥ, με έμφαση στη διαφάνεια και τη βιώσιμη διαχείριση.
Η εκδήλωση καλεί όλους τους πολίτες, τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς να συμμετάσχουν, είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά, για να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός οράματος για τις ελληνικές θάλασσες που να εξισορροπεί τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες.
Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε αν οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα αποσαφηνίσουν τη θέση τους απέναντι στις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν στις ΠΟΑΥ, όπως αυτές του Πόρου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Εύβοιας, ή αν θα περιοριστούν σε γενικόλογες τοποθετήσεις, όπως συχνά συμβαίνει. Επιπλέον, αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση της Greenpeace, ιδιαίτερα σε σχέση με τις θέσεις των φορέων που αντιτίθενται στο μοντέλο των ΠΟΑΥ και τις επιπτώσεις του στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς η οργάνωση έχει μακρά ιστορία υπεράσπισης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
Η πρωτοβουλία του ΚΟΣΜΟΣ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση του διαλόγου και τη διαμόρφωση πολιτικών που θα διασφαλίσουν το μέλλον των ελληνικών θαλασσών, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
Πληροφορίες Εκδήλωσης
- Ημερομηνία: Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025, 19:00
- Τοποθεσία: ETERON, Λεωκορίου 38-40, Αθήνα
- Διαδικτυακή Μετάδοση: www.facebook.com/kosmosgreece