Στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών, Κώστα Καδή, στο Μέγαρο Μαξίμου, βρέθηκε το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα παρουσιαστεί στην 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς στη Νίκαια. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη δέσμευση της Ελλάδας για την προστασία των θαλασσών, τη θαλάσσια ασφάλεια και την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας, ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητες για τη χώρα, ιδιαίτερα κατά τη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26).
Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της βιώσιμης διαχείρισης των θαλασσών, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. «Η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή για τη διαφύλαξη της μοναδικής βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών», δήλωσε, αναφέροντας την πρόσφατη κύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας, καθώς και την επικείμενη κατάθεση των οργάνων επικύρωσης πριν τη Διάσκεψη της Νίκαιας. Επιπλέον, σημείωσε την πρόοδο στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, με πλήρη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τη δημιουργία νέων προστατευόμενων περιοχών και τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Κώστας Καδής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας, ιδιαίτερα για την κύρωση της Σύμβασης και την πρόοδο στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. «Οι ελληνικές πρωτοβουλίες για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει την Ελλάδα στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών. Ο κ. Καδής υπογράμμισε τη σημασία του Συμφώνου για τους Ωκεανούς, το οποίο, όπως είπε, θα αποτελέσει ορόσημο για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την προώθηση της γαλάζιας ανάπτυξης.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επέτειο των 46 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, τονίζοντας ότι το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον αποτελεί εγγύηση ασφάλειας και ευημερίας. «Η Διάσκεψη της Νίκαιας είναι μια ευκαιρία να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διακυβέρνηση των ωκεανών», πρόσθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη περιορισμού της παράνομης αλιείας, που απειλεί τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.
Η συνάντηση ανέδειξε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των θαλασσών, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το Σύμφωνο για τους Ωκεανούς, που θα παρουσιαστεί από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη Νίκαια, αναμένεται να αποτελέσει βήμα για την ορθολογική διαχείριση των ωκεανών, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα για τις μελλοντικές γενιές.