Άναυδοι έμειναν οι σεισμολόγοι και οι επιστήμονες που παρακολουθούν τη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη, όταν ανακάλυψαν ότι ένας σεισμολογικός σταθμός, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στις 11 Φεβρουαρίου, σταμάτησε να λειτουργεί λόγω βανδαλισμού. Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, ανέφερε ότι όταν οι ερευνητές έφτασαν στο σημείο, βρήκαν τον σταθμό βανδαλισμένο. Κάποιοι άγνωστοι είχαν κλέψει το ηλιακό σύστημα τροφοδοσίας και τη μπαταρία του σταθμού, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή της Βλυχάδας.
«Ξαφνικά, ένα βράδυ, αργά, στις 23:40, πριν από τρεις ημέρες, ο σταθμός σταμάτησε να λειτουργεί. Όταν τον επισκεφτήκαμε, διαπιστώσαμε ότι είχαν κλαπεί όλα τα υλικά που σχετίζονται με την τροφοδοσία του μηχανήματος: ηλιακός πάνελ, μπαταρίες, φορτιστές κ.λπ. Τον βρήκαμε βανδαλισμένο», δήλωσε ο κ. Παπαζάχος. Αυτή η πράξη δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο την επιστημονική έρευνα, αλλά και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς οι σεισμολογικοί σταθμοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας και στην έγκαιρη προειδοποίηση.
Ο σταθμός, όπως λέει ο κ. Παπαζάχος, τοποθετήθηκε προκειμένου να βελτιωθεί το δίκτυο παρακολούθησης στη Σαντορίνη, στα νότια, κοντά στη Βλυχάδα, για να παρακολουθεί και το νότιο τμήμα. «Οι πιο πολλοί σταθμοί είναι εγκατεστημένοι στην ύπαιθρο, μακριά από την ανθρώπινη παρουσία, σε ησυχία, να μπορούν να καταγράφουν σεισμούς, άρα χρειάζονται ηλιακά πάνελ και μπαταρίες για να λειτουργούν αυτοδύναμα, χωρίς χρήση ρεύματος. Σε όλη την Ελλάδα είναι εγκατεστημένοι σταθμοί χωρίς προβλήματα, ξαφνικά αυτός ο σταθμός καταστράφηκε. Είναι εξαιρετικά σπάνια έως ανύπαρκτα τέτοια περιστατικά βανδαλισμού σε σεισμολογικούς σταθμούς» πρόσθεσε ο καθηγητής σεισμολογίας, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει μια ευαισθησία της κοινωνίας σε αυτά τα μηχανήματα που είναι πολύτιμα για την σεισμική παρακολούθηση της χώρας».
Ο σταθμός τοποθετήθηκε δίπλα σε οίκημα το οποίο δεν κατοικείται. «Μάς παραχώρησε τον χώρο με πολύ ευγένεια ο ιδιοκτήτης, πολύ γνωστός ζωγράφος Χριστόφορος Ασιμής. Είναι σημείο απομακρυσμένο, ήσυχο πάνω σε βράχο, για να μην έχει κίνηση» σχολίασε ο κ. Παπαζάχος για να συμπληρώσει ότι οι αστυνομικές Αρχές ανταποκρίθηκαν άμεσα. «Τους ευχαριστούμε. Το θέμα δεν είναι μόνο να εντοπιστούν οι δράστες αλλά να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί η Αστυνομία να φυλάει όλους τους σεισμολογικούς σταθμούς σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της χώρας. Η Αστυνομία μάς έχει στηρίξει, κάνει ό,τι μπορεί. Δεν γίνεται να έχουμε τη μέρα τρεις αστυνομικούς να φυλούν έναν σεισμολογικό σταθμό», σημειώνει ο καθηγητής σεισμολογίας, τονίζοντας ότι «είναι θέμα ενσυναίσθησης και συνειδητοποίησης των πολιτών» για το τι προσφέρει το σεισμολογικό δίκτυο.
Ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ έκανε σχετική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος. «Κάνουμε έκκληση στους πολίτες να μην πειράζουν αυτά τα μηχανήματα που βοηθούν να παρακολουθούμε τους σεισμούς. Για την προστασία των πολιτών λειτουργούν αυτοί οι σταθμοί», κατέληξε ο κ. Παπαζάχος.
Ο σεισμολογικός σταθμός θα αποκατασταθεί τις επόμενες μέρες.
Σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ κοντά στην Αμοργό
Εν τω μεταξύ, σήμερα στις 15:02, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο, 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 227 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας. Ο σεισμός δεν προκάλεσε ζημιές ή ανθρώπινες απώλειες, αλλά υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Η σημασία των σεισμολογικών σταθμών
Οι σεισμολογικοί σταθμοί αποτελούν απαραίτητο εργαλείο για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Σαντορίνη, η οποία είναι γνωστή για την ενεργό ηφαιστειακή της δραστηριότητα. Η καταστροφή ή η βανδαλισμός τέτοιων εγκαταστάσεων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, καθώς εμποδίζει την έγκαιρη ανίχνευση σεισμών και την προστασία των κατοίκων.
Η πράξη του βανδαλισμού στον σταθμό της Βλυχάδας δεν είναι μόνο μια επίθεση στην επιστημονική έρευνα, αλλά και μια ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια. Οι αρχές καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προστασία τέτοιων κρίσιμων υποδομών, ενώ οι πολίτες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν τη σημασία τους και να συνεργαστούν για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.