Δύο νέοι ομαδικοί τάφοι με τα οστά εκτελεσμένων αγωνιστών εντοπίστηκαν στις Συκιές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ομαδικών τάφων στην περιοχή σε έξι. Οι τάφοι, οι οποίοι αποτελούνται από πρόχειρους λάκκους, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών ανάπλασης της περιοχής γύρω από το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, απέναντι από το Επταπύργιο. Η περιοχή, που περικλείεται από τις οδούς Κανάρη, Σολωμού και Μιαούλη, χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου για την εκτέλεση πολιτικών κρατουμένων ή για τη μεταφορά των σορών τους, καθώς βρισκόταν πολύ κοντά στις φυλακές του Γεντί Κουλέ και τότε ήταν ακατοίκητη.
Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 33 σκελετοί στους έξι ομαδικούς τάφους. Τα πρώτα οστά είχαν εντοπιστεί στα τέλη του 2024, λίγες μέρες πριν τις γιορτές. Στις 26 Φεβρουαρίου, ανακαλύφθηκε ένας μεγάλος λάκκος με τα οστά έντεκα εκτελεσμένων, οι οποίοι βρέθηκαν γυμνοί και ξυπόλητοι, ο ένας δίπλα στον άλλο. Τις τελευταίες μέρες, εντοπίστηκαν δύο νέοι ομαδικοί τάφοι: στον έναν βρέθηκαν τα οστά τεσσάρων εκτελεσμένων, ενώ στον άλλο τα οστά επτά. Κάποια από τα κρανία φέρουν οπές από τη «χαριστική βολή», που ρίχτηκε εναντίον τους από τον επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος. Μεταξύ των σκελετών, ο ένας ανήκει σε γυναίκα, όπως αποδεικνύεται από τα ίχνη γυναικείου παπουτσιού, ενώ αρκετοί άλλοι ανήκουν σε νεαρά άτομα, ηλικίας περίπου 20 ετών.
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, διαβεβαιώνει ότι οι προσπάθειες ανεύρεσης και άλλων ομαδικών τάφων θα συνεχιστούν. Ο δήμος θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια, ώστε να βρεθούν όλοι οι σκελετοί των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και δεν τους αποδόθηκαν οι τιμές που παραδοσιακά αποδίδονται στους νεκρούς.
Οι περισσότεροι από τους σκελετούς έχουν ήδη παραδοθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση για έλεγχο και προσδιορισμό της ηλικίας και του χρόνου εκτέλεσης. Ο δήμαρχος έχει ζητήσει την επιστροφή των σκελετών για τους εξής λόγους:
Να είναι στη διάθεση συγγενών και απογόνων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έλεγχο και διασταύρωση DNA.
Να δημιουργηθεί ταφικό μνήμα στο σημείο όπου βρέθηκαν οι σκελετοί, με πρωτοβουλία του δήμου.
Να τοποθετηθεί μνημείο πάνω από το ταφικό μνήμα.
Να ψαλεί εξόδιος ακολουθία, σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως.
Ήδη, όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ DNA για να διαπιστώσουν πιθανούς συγγενικούς δεσμούς με τους εκτελεσθέντες, μπορούν να έρθουν σε επαφή με το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του δήμου Νεάπολης-Συκεών.