Η διαδικασία ανάδειξης ανάδοχου για την έκδοση και τον έλεγχο εισιτηρίων σε πέντε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Επίδαυρος, προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Οι αρχαιοφύλακες, που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», εκφράζουν ανησυχίες για την επέκταση της ιδιωτικής δραστηριότητας σε αρχαιολογικούς χώρους, θεωρώντας ότι αυτό δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο.
Σύμφωνα με τον Μανόλη Αποστολάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), οι πέντε αρχαιολογικοί χώροι που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη είναι η Κνωσός, η Αρχαία Ολυμπία, η Επίδαυρος, οι Δελφοί και η Λίνδος της Ρόδου. Η προκήρυξη για την ανάδειξη του ανάδοχου δημοσιεύτηκε στις 18 Φεβρουαρίου, με την ιδιωτική εταιρεία που θα αναδειχθεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση των εισιτηρίων για δύο χρόνια, με προϋπολογισμό 11 εκατομμυρίων ευρώ.
Ανησυχίες για την ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς
Οι αρχαιοφύλακες εκφράζουν βαθιά ανησυχία για την είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση των εισιτηρίων, θεωρώντας ότι αυτό είναι μόνο η αρχή μιας ευρύτερης πολιτικής ιδιωτικοποίησης. Η Γενική Γραμματέας του Σωματείου Μόνιμων Αρχαιοφυλάκων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, Αμαλία Κατσούγκρη, σχολίασε: «Αυτή τη λειτουργία την κάνουν οι αρχαιοφύλακες και θέλουν να την δώσουν κάπου αλλού για πολύ περισσότερα χρήματα, τα οποία πάνε στους ιδιώτες. Και αν μπουν σιγά-σιγά οι ιδιώτες στους χώρους και στα μουσεία, καταλαβαίνετε ότι αργότερα θα μπουν και στη φύλαξη, την ασφάλεια των χώρων».
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτή η κίνηση αποτελεί μια σταδιακή μετατροπή του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας σε ιδιωτική επιχείρηση. Ο Μανόλης Αποστολάκης εξέφρασε την απογοήτευσή του, αναφέροντας: «Εμείς δεν συμφωνήσαμε ποτέ. Περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν και σχεδόν την ξέρουμε». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι εντός του Μαρτίου οι ιδιώτες θα εμφανιστούν στην Κνωσό.
Μελλοντικές εξελίξεις και προβληματισμοί
Ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να αποτελέσει το προοίμιο για περαιτέρω αλλαγές. «Εγώ πιστεύω ότι του χρόνου, τέτοια εποχή, θα είναι και οι πέντε αυτοί χώροι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου… που αποσκοπούν στην μερική ιδιωτικοποίηση», δήλωσε.
Οι αρχαιοφύλακες και οι εργαζόμενοι στον πολιτιστικό τομέα φοβούνται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανοίγει τον δρόμο για μια ευρύτερη ιδιωτική παρέμβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, κάτι που θεωρούν ότι απειλεί τη δημόσια φύση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Η συζήτηση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για ισορροπία ανάμεσα στη βελτίωση των υπηρεσιών και στη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι αποτελούν βασικό στοιχείο της ταυτότητας και της ιστορίας της Ελλάδας.