Στην τελική φάση βρίσκεται η διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού, με την αύξηση που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2025 να αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα εισηγηθούν την πρόταση για τον νέο κατώτατο μισθό στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο προγραμματίζεται να συγκληθεί εντός του Μαρτίου.
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), η οποία υποστηρίζει την άμεση επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην Επιτροπή Διαβούλευσης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Η ΓΣΕΕ διατηρεί την άποψη ότι ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι αποτέλεσμα ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, καθώς και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες για μια αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων.
Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 830 ευρώ, από 650 ευρώ το 2019, σημειώνοντας αύξηση 28%. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή της για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας.
Εξίσωση εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο με τον κατώτατο του ιδιωτικού τομέα
Από φέτος, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο εξισώνεται με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, με ταυτόχρονη οριζόντια αύξηση σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Αυτό σημαίνει ότι το εισαγωγικό κλιμάκιο στο Δημόσιο θα καθορίζεται με βάση τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, ενώ θα αυξάνονται και τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια.
Μείωση μη μισθολογικού κόστους
Τα τελευταία χρόνια, έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με τις ασφαλιστικές εισφορές να μειώνονται κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, με στόχο να φτάσουν τις 5,9 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2027. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε περιπτώσεις υπερεργασίας, υπερωριών, νυχτερινής απασχόλησης και εργασίας σε αργίες.
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για υπερεργασία
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, οι ασφαλιστικές εισφορές για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινή απασχόληση και εργασία σε αργίες ή Κυριακές υπολογίζονται πλέον με βάση το ωρομίσθιο της οκτάωρης εργασίας, χωρίς την προσαύξηση που αντιστοιχεί σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις. Η ρύθμιση αυτή δεν επηρεάζει την προσαύξηση στην αμοιβή των εργαζομένων για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η οποία συνεχίζει να καταβάλλεται κανονικά, αλλά αφορά μόνο τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.
Το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι με αυτή την απόφαση «ενισχύεται το εισόδημα των εργαζομένων, καθώς αυξάνεται το καθαρό ποσό που τους καταβάλλεται, λόγω της μείωσης των επιπρόσθετων εισφορών. Παράλληλα, ωφελούνται οι εργοδότες, καθώς καταβάλλουν μειωμένες εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες υπολογίζονται με βάση την αμοιβή της οκτάωρης εργασίας και όχι της προσαυξημένης αμοιβής. Τέλος, ενισχύονται τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς εισάγεται ένα υγιές κίνητρο για μεγαλύτερη συμμόρφωση με τη νομοθεσία καταβολής εισφορών».