Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μίλησε για την τραγωδία στα Τέμπη και τις ευθύνες που αφορούν το σιδηροδρομικό δυστύχημα, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!» την Κυριακή. Ο Σπίρτζης ανέλυσε τα γεγονότα, αναφερόμενος στη σύμβαση 717, τις δικές του ευθύνες και τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να πει ότι φταίνε όλοι»
Ο Σπίρτζης υποστήριξε ότι από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, η οποία χαρακτηρίστηκε ως έγκλημα, υπήρξε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει τις ευθύνες σε όλους. «Φταίνε οι διαχρονικές παθογένειες, φταίνε τα πάντα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι γονείς των θυμάτων έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν διερεύνηση όλων των ευθυνών. «Όταν έχουν φτάσει στο σημείο να παίζουν τον ελεγκτικό ρόλο του κράτους, είναι λογικό να θέλουν να διερευνηθούν όλοι και όλα», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Σπίρτζη, η λογική της κυβέρνησης ότι «φταίνε όλοι» οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «στο τέλος δεν θα φταίει κανείς». Επισημαίνει ότι η έρευνα πρέπει να εστιάσει σε συγκεκριμένα στοιχεία και όχι να ακολουθεί αφηγήσεις που θυμίζουν ακροδεξιές ρητορικές.
«Όταν γίνεται δυστύχημα, δεν αγγίζεις τίποτα»
Ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι, σύμφωνα με τους νόμους και τις διαδικασίες της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας, όταν συμβαίνει ένα δυστύχημα, δεν πρέπει να αγγίζεται τίποτα μετά τη διάσωση. «Ποιος άλλος μπορεί να συντονίσει τέσσερα υπουργεία και έξι βαριές δομές κρατικών υπηρεσιών, εκτός από το Μαξίμου;», ρώτησε, υπογραμμίζοντας ότι ούτε ένας υπουργός μπορεί να αναλάβει τέτοιο ρόλο.
Επίσης, ανέφερε ότι η Πυροσβεστική και η Αστυνομία είναι σώματα που γνωρίζουν πώς να αντιδρούν σε τέτοιες καταστάσεις και από ποιον παίρνουν εντολές.
Για τη σύμβαση 717
Ο Σπίρτζης αναφέρθηκε στη σύμβαση 717, η οποία αφορούσε την εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου. «Εμείς παραλάβαμε μια σύμβαση στα τέλη του 2014 που δεν είχε γίνει τίποτα και ξεκινήσαμε να την εκτελούμε», είπε. Αν και η σύμβαση αυτή δεν θα οδηγούσε στην εγκατάσταση τηλεδιοίκησης, ο Σπίρτζης επεσήμανε ότι περιείχε μεγάλα κενά και υλικά που δεν παράγονταν πλέον.
«Ήταν ασφαλής ο σιδηρόδρομος το 2019;»
Ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι μέχρι το 2019 υπήρχε ένα παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, το οποίο όμως δεν επισκευάστηκε μετά από μια πυρκαγιά εκείνη τη χρονιά. «Δεν είχαμε κατάρρευση του ΟΣΕ, αλλά δεν είχαμε και το περιθώριο να κάνουμε προσλήψεις», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τις δικές του ευθύνες, ο Σπίρτζης δήλωσε ότι έχει τη συνείδησή του ήσυχη. «Όσο ήμασταν κυβέρνηση, κάναμε ό,τι μπορούσαμε», είπε, κλείνοντας τη συνέντευξή του.
Η συζήτηση γύρω από την τραγωδία των Τεμπών συνεχίζεται, με τον Σπίρτζη να επιμένει ότι η έρευνα πρέπει να εστιάσει σε συγκεκριμένα στοιχεία και όχι να διασπείρει τις ευθύνες σε όλους, καθώς αυτό οδηγεί στο να μην φταίει τελικά κανείς.