Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που περιγράφουν πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρουν «εκατομμύρια ευρώ που χάνονται ετησίως λόγω παρατυπιών και καταχρήσεων». Σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι υποθέσεις που διερευνώνται αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις, με συνολικά 15 αιτούντες ενισχύσεων, ενώ το ποσό που καταβλήθηκε και βρίσκεται υπό έρευνα δεν ξεπερνά τα 400.000 ευρώ – πολύ μακριά από τα 45 ή 170 εκατομμύρια ευρώ που αναφέρονται στα δημοσιεύματα.
Τι λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ;
Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι τα περιστατικά παρατυπιών δεν αντιπροσωπεύουν ένα γενικευμένο φαινόμενο. «Το να παρουσιαστεί ένα συγκεκριμένο περιστατικό ως γενικευμένο φαινόμενο είναι άδικο», σχολιάζουν πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Πρόκειται για μια διαδικασία που ελέγχεται αυστηρά και οι παρατυπίες που εντοπίζονται αντιμετωπίζονται άμεσα».
Οι ενισχύσεις που χορηγούνται βάσει της έκτασης των αγροτεμαχίων υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους, με χιλιάδες διοικητικούς και διασταυρωτικούς ελέγχους να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. «Η διαδικασία είναι αυστηρή και βασίζεται σε ένα σύνθετο σύστημα επαλήθευσης, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να εντοπίζει και να αποτρέπει φαινόμενα απάτης», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές του Οργανισμού.
Το πρόβλημα της αγροτικής γης
Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελεγκτές είναι η έλλειψη ολοκληρωμένης κτηματογράφησης και δασικών χαρτών στην Ελλάδα. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί γκρίζες ζώνες, όπου μεμονωμένα άτομα ενδέχεται να εκμεταλλευτούν αδυναμίες του συστήματος. «Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν παρατυπίες – σε κάθε σύστημα επιδοτήσεων θα βρεθούν κάποιοι που θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν», επισημαίνει ένα στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Το σημαντικό είναι ότι το σύστημα εντοπίζει αυτές τις περιπτώσεις και τις παραπέμπει στις αρμόδιες αρχές».
Τα στοιχεία και οι έλεγχοι
Το 2022, οι ελληνικές αρχές πραγματοποίησαν εκτεταμένους ελέγχους και προέβησαν σε δεσμεύσεις σε δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση για δικαιώματα βοσκοτόπων χωρίς ζώα. Συνολικά δεσμεύτηκαν 16.000 ΑΦΜ, εκ των οποίων τα 10.500 προέρχονταν από τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης. Μετά από περαιτέρω επεξεργασία, διαπιστώθηκε ότι τα μοναδικά ΑΦΜ ήταν 7.786. Από αυτά, 1.497 ΑΦΜ βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις ελληνικές δικαστικές αρχές, ενώ η οικονομική αστυνομία διερευνά περίπου 2.767 ΑΦΜ.
Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, έχει δώσει σαφή εντολή για συστηματικούς ελέγχους και διαφάνεια στις διαδικασίες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα, ο Οργανισμός συνεργάζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία και διευκρινίσεις. «Είναι κρίσιμο να υπάρξει υπομονή και να περιμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας προτού υιοθετηθούν βιαστικά συμπεράσματα», σημειώνουν πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών
Η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών για τη διασφάλιση της διαφάνειας στις αγροτικές επιδοτήσεις. Παράλληλα, βρίσκεται σε εφαρμογή ένα 12μηνο Action Plan, το οποίο αναμένεται να αποφέρει σύντομα απτά αποτελέσματα.
Η ρητή εντολή του υπουργού
Ο υπουργός Κώστας Τσιάρας έχει δώσει ρητή εντολή για πλήρη διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε οι ενισχύσεις να καταβάλλονται με δικαιοσύνη στους δικαιούχους παραγωγούς και ο Οργανισμός να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. «Δεν πρέπει να διακινδυνεύσει η ροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων», έχει τονίσει ο κ. Τσιάρας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για την αποτροπή παρατυπιών και την προστασία των δικαιούχων.
Πληροφορίες Ναυτεμπορική