Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, δήλωσε ότι αν το σπίτι του ήταν κατασκευασμένο σύμφωνα με τους σύγχρονους οικοδομικούς κανονισμούς, θα αισθανόταν ασφαλής να επιστρέψει στη Σαντορίνη.
Ωστόσο, απέφυγε να κάνει προβλέψεις σχετικά με τη διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν οι σεισμοί». Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής έκρηξης, αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα της εξέλιξης του φαινομένου.
Ο κ. Συνολάκης παρουσίασε τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της κατάστασης:
Το πρώτο και καλύτερο σενάριο είναι το σμήνος των σεισμών να σταματήσει, όπως συνέβη το 2011-2012.
Το δεύτερο σενάριο είναι να συμβεί ένας μεγαλύτερος σεισμός, αν και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει εύκολα το μέγεθός του. Το κρίσιμο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι πόσο απλώνονται τα επίκεντρα των σεισμών. Αν, για παράδειγμα, τα επίκεντρα βρίσκονται πολύ πιο νότια, αυτό υποδηλώνει ότι η περιοχή παραμόρφωσης είναι πολύ μεγαλύτερη. Είναι λογικό, σύμφωνα με τον Συνολάκη, να παρακολουθείται η περιοχή κάθε 15 ημέρες.
Το τρίτο σενάριο είναι να συμβεί μια μικρή ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη, είτε στη Νέα Καμμένη είτε στο Κολούμπο. Ωστόσο, ο καθηγητής τόνισε ότι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να προκαλεί φόβο. Τα τελευταία 100 χρόνια έχουν σημειωθεί τρεις μικρές εκρήξεις στη Σαντορίνη (1925-1926, 1939-1941 και 1950), χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με τις γνωστές πληροφορίες.