Το νησί της Σαντορίνης επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο κινητό συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος».
Μαζί με τον πρωθυπουργό βρίσκονται ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, και ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης.
Δύο εικοσιτετράωρα μετά τη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, στην οποία έδωσαν το "παρών" οι καθηγητές Παπαζάχος, Νομικού, Συνολάκης και Λέκκας, ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στη Σαντορίνη, που ήδη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι την 1η Μαρτίου. Θα συνοδεύεται από τον αρμόδιο υπουργό, Βασίλη Κικίλια και τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Κώστα Συνολάκη και στη διάρκεια της επίσκεψής του αναμένεται να έχει συναντήσεις με τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, τα κλιμάκια της ΕΜΑΚ, αλλά και με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού.
"Απαιτείται και σε αυτή την συγκυρία υπακοή στις κατευθύνσεις της Πολιτικής Προστασίας, η οποία με τη σειρά της λαμβάνει υπόψη όλα τα επιστημονικά δεδομένα από τις δύο επιτροπές, οι οποίες συνεδριάζουν καθημερινά. Είναι σαφές πως έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός. Όλα τα σχετικά σχέδια έχουν αυτή τη στιγμή υλοποιηθεί, έχουν μετακινηθεί πολλές δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού, έτσι ώστε να μπορούμε σήμερα να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και τις επόμενες ημέρες, με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και το φαινόμενο θα βαίνει προς εκτόνωση", ανέφερε, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Αργά χθες το απόγευμα, στη Σαντορίνη έφτασαν οχήματα του Στρατού, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας, με στόχο την ενίσχυση των δυνάμεων, οι οποίες βρίσκονται στο νησί, προκειμένου να συνδράμουν σε περίπτωση που χρειαστεί, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας. Στο λιμάνι της Σαντορίνης κατέφτασαν, επίσης, δύο φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ με γεννήτριες καθώς και οχήματα με κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αποστέλει σήμερα πολυμελές κλιμάκιο εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών της ειδικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης, καθώς και κλιμάκιο κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων.
"Το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις και το ΕΚΑΒ έχουν ενισχύσει από την πρώτη στιγμή τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά Αμοργό, Ίο, Ανάφη και Αστυπάλαια, με επιπλέον στελέχη και ειδικό εξοπλισμό, ενώ στις ενδεδειγμένες ενέργειες προστασίας του πληθυσμού έχει προχωρήσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β’ βαθμού, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, το ΤΕΕ και η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Ταυτόχρονα, στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιούνται διαρκώς, παρουσία της ηγεσίας, συνεδριάσεις των επιστημόνων που απαρτίζουν τις επιτροπές Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου", αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.