Το περιοδικό Politico αφιερώνει το εξώφυλλό του σε ένα εκτενές ρεπορτάζ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποκαλύπτοντας μια σειρά από σκάνδαλα που αφορούν υπεξαίρεση επιδοτήσεων της ΕΕ, με ποσά που ξεπερνούν τα 170 εκατομμύρια ευρώ. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έχει ήδη φέρει στο φως δεκάδες υποθέσεις, όπου άτομα που υποδύονταν αγρότες έλαβαν επιδοτήσεις για γεωργικές εκτάσεις που ποτέ δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει.
Το πρόστιμο και οι «καμπάνες» από τις Βρυξέλλες
Στην Ελλάδα, για τις παράνομες πρακτικές του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει επιβληθεί ήδη πρόστιμο ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες υποδηλώνουν ότι πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες κυρώσεις. Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από μια σειρά ανακατατάξεων, αποφάσισε να αντικαταστήσει τον διοικητή του Οργανισμού με έναν ανώτερο πρώην δικαστικό, ο οποίος θα αντιμετωπίσει την κρίση.
Έξι πρόεδροι σε πέντε χρόνια: Χάος και συνοπτικές απολύσεις
Η κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ χαρακτηρίζεται από αστάθεια, με έξι διαφορετικούς προέδρους μέσα σε πέντε χρόνια. Όπως αναφέρει το Politico, οι πρόεδροι που προσπάθησαν να επιβάλουν τάξη απομακρύνθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Ο Οργανισμός βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία ερευνά περιπτώσεις απάτης και υπεξαίρεσης κρατικών χρημάτων.
Το κύκλωμα εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ
Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός εσωτερικού κυκλώματος που ελέγχει τις επιδοτήσεις κατά βούληση. Παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο φορέας που ελέγχει τη διανομή των επιδοτήσεων, κανείς από τον Οργανισμό ή το εποπτεύον υπουργείο δεν έχει αντιμετωπίσει δικαστική δίωξη. Αντίθετα, υπάλληλοι που προσπάθησαν να ελέγξουν το σύστημα αντιμετώπισαν υποβιβασμούς ή απολύσεις.
Η υπόθεση της Παρασκευής Τυχεροπούλου
Μια από τις πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις είναι αυτή της πρώην διευθύντριας εσωτερικού ελέγχου, Παρασκευής Τυχεροπούλου, η οποία έγινε στόχος συστηματικής απαξίωσης και εκδίκησης. Ο δικηγόρος της, Αντώνης Βαγιανός, ανέφερε ότι της απαγορεύτηκε η πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων του Οργανισμού και απομακρύνθηκε παράνομα από τη θέση της, ενώ ξεκίνησαν πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον της.
Το «χαλαρό» σύστημα ελέγχου
Σύμφωνα με οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ελεγκτές δεν ήταν υποχρεωμένοι να ελέγχουν συμβάσεις, τίτλους ιδιοκτησίας ή να συγκρίνουν δηλώσεις με προηγούμενα έτη. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν αν οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων ήταν πραγματικοί κάτοχοι των εκτάσεων. Έτσι, η παρανομία συνέχιζε να μεγαλώνει χωρίς εμπόδια.
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί μια σοβαρή πληγή για τη δημόσια διοίκηση και την εμπιστοσύνη στην ΕΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ριζικές αλλαγές και διαφάνεια.