Νέα «τρικυμία» στην έτσι κι αλλιώς πολυτάραχη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ κατά τους τελευταίους μήνες δημιούργησε η χθεσινή ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Επικρατείας του κόμματος, Ευάγγελου Αποστολάκη. Τρικυμία που, όπως φαίνεται, δεν «τάραξε» μόνο τη νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου, αλλά και τον πρώην πρόεδρο, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε τοποθετήσει τον ναύαρχο Αποστολάκη στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2023.
Ο κ. Αποστολάκης, στην ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησής του, αναφερθείς στις πρόσφατες εσωκομματικές εξελίξεις του συνεδρίου και στον αποκλεισμό του Στ. Κασσελάκη, έκανε λόγο για «καθυπόταξη των δημοκρατικών διαδικασιών σε πρακτικές που παραπέμπουν σε στιγμές του παρελθόντος που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε». Συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να βρίσκεται σε ένα κόμμα που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι συμμερίζεται τη στάση του και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή την εκτίμηση ο κ. Αποστολάκης εξηγεί επί της ουσίας και το σκεπτικό του αναφορικά με το γιατί κρατάει την έδρα του. «Η απόφασή μου να παραμείνω ανεξάρτητος βουλευτής και να διατηρήσω την έδρα μου είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την υποχρέωση που έχω απέναντι στους πολίτες και τη δημοκρατία», έγραψε.
Αν οι αποχωρήσεις άλλων βουλευτών το προηγούμενο διάστημα συνοδεύτηκαν από οξείες και επικριτικές ανακοινώσεις από την Κουμουνδούρου, η περίπτωση Αποστολάκη προκάλεσε οργή. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην επίσημη ανακοίνωσή του χρησιμοποίησε τη φράση «ντροπιαστική αποστασία» και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ελληνικός λαός θα τον στείλει (σ.σ. τον κ. Αποστολάκη) στον κάλαθο της πολιτικής ιστορίας». Κατά πληροφορίες, στην αποχώρηση Αποστολάκη αντέδρασε και το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, πηγές που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό σχολίαζαν με νόημα ότι «προφανώς εισάκουσε συμβουλές άλλων».
Το χρονικό
Ο ναύαρχος Αποστολάκης ήταν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη το καλοκαίρι του 2023 κορυφαίος συνεργάτης του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Από το προεκλογικό βίντεο του κ. Κασσελάκη στη Μακρόνησο, όπου και τον συνόδευσε, μέχρι τα εσωκομματικά «χαρακώματα» της πρώτης διάσπασης, και από την ασπίδα προστασίας που πρόταξε πάνω από τον κ. Κασσελάκη έπειτα από τον χαρακτηρισμό του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο ως «κρατιδίου» μέχρι το «μάζεμα» της θέσης του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Αποστολάκης λειτουργούσε σαν «κυματοθραύστης» για τον επικεφαλής του νεοσύστατου Κινήματος Δημοκρατίας.
Στη νέα θερινή κρίση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο κ. Αποστολάκης περιόρισε τις δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις του. Στο μεσοδιάστημα, η παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας είχε ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για το εάν υπήρχε η δυνατότητα εισόδου του Στ. Κασσελάκη στη Βουλή.
Ο κ. Αποστολάκης τότε είχε δηλώσει πως ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να εκπροσωπηθεί στη Βουλή, όμως οι εξελίξεις δεν θα καθιστούσαν μια τέτοια εκδοχή πραγματοποιήσιμη και επομένως δεν χρειάστηκε και ο ίδιος να μπει στο δίλημμα μιας δικής του παραίτησης «προς όφελος» Κασσελάκη.
Ταυτόχρονα, ο ναύαρχος είχε δώσει –έστω τυπικά– το «παρών» στις δύο εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα, όπως το «παρών» είχε δώσει και στα «εγκαίνια» των γραφείων του Στ. Κασσελάκη στον Ταύρο.
«Το δις εξαμαρτείν»
Η κορύφωση της εσωκομματικής κρίσης με τα γεγονότα μέσα και έξω από το Gazi Live στη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τον κ. Αποστολάκη σε μια δημόσια δήλωση με αποδέκτη τον Αλέξη Τσίπρα στις 18 Νοεμβρίου.
Ο ναύαρχος τότε ανέφερε πως πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις περιμένει να ακούσει πρώτα τον Αλέξη Τσίπρα και ότι δεν είχε σκοπό να γίνει μέρος του προβλήματος, εμπλεκόμενος σε κομματικές έριδες και αντιδικίες.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες, όμως η απόφαση του άλλοτε υπουργού Αμυνας της κυβέρνησης Τσίπρα δεν άλλαξε.
Η «παραλίγο μεταγραφή» του κ. Αποστολάκη στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2021 ως υπουργού Πολιτικής Προστασίας και το «γαϊτανάκι» που ακολούθησε μεταξύ της κυβέρνησης και της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η πρώτη φορά που το γυαλί ράγισε ανάμεσα σε εκείνον και τον Αλέξη Τσίπρα. Τρία χρόνια μετά, η ρήξη φαίνεται πως είναι οριστική.
kathimerini.gr