Οι αριθμοί της αυριανής, πρώτης Κυριακής της εσωκομματικής διαδικασίας ανάδειξης ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έχουν τη δική τους ιδιαίτερη σημειολογία και θα δώσουν πολλαπλά μηνύματα: όσον αφορά την ευρύτερη ισορροπία δυνάμεων στο πολιτικό σύστημα, τις δυναμικές που αναπτύσσονται, το νέο εσωκομματικό τοπίο, την επόμενη μέρα για το κόμμα και τα στελέχη του, αλλά και τα πιθανά σενάρια για τη δεύτερη Κυριακή. Ειδικότερα, η προσοχή επικεντρώνεται:
• Στον αριθμό των ψηφοφόρων που θα πάνε αύριο να ψηφίσουν. Από όλους τους υποψηφίους έχει καλλιεργηθεί κλίμα μαζικής προσέλευσης στις κάλπες. Προεξοφλούν ότι ο αριθμός θα υπερβεί τις 270.000 άτομα που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές του 2021, θεωρούν ότι το φράγμα των 300.000 θα ξεπεραστεί, ενώ δεν έλειψαν και οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για αριθμό κοντά στις 400.000. Η μεγάλη συμμετοχή για το κόμμα θα είναι επιβεβαίωση της επανόδου του στην κεντρική πολιτική σκηνή και υποθήκη για περαιτέρω δημοσκοπική άνοδο και κατοχύρωση της δεύτερης θέσης το επόμενο διάστημα. Αν, από την άλλη, οι προσδοκίες δεν επιβεβαιωθούν, τότε στη συζήτηση για την επόμενη μέρα και για τον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας θα κυριαρχήσει η παράμετρος της μειωμένης απήχησης.
• Στους δύο πρώτους, που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης επιβεβαιώσει τη δημοσκοπική εικόνα και είναι ένας από τους δύο μονομάχους της δεύτερης Κυριακής, το βασικό δίλημμα που θα τεθεί θα είναι η επιλογή της συνέχειας ή της αλλαγής. Εάν ο νυν πρόεδρος βρεθεί εκτός δεύτερου γύρου, οι δύο μονομάχοι θα αναμετρηθούν στη βάση των αλλαγών που θα προτείνουν για το κόμμα και την πολιτική του.
Κρίσιμο το ποσοστό του πρώτου εκ των διεκδικητών της ηγεσίας και η διαφορά του από τον δεύτερο – Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη να ψηφίσουν περισσότεροι από 300.000 πολίτες.
• Στο ποσοστό που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι. Είναι εντελώς διαφορετική η δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί για τον δεύτερο γύρο εάν υπάρχει διακριτή διαφορά των δύο πρώτων από τους υπολοίπους, από τις εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσει το ενδεχόμενο να βρεθούν πολύ κοντά σε ποσοστά τρεις ή και περισσότεροι υποψήφιοι. Οχι μόνο όσον αφορά τον δεύτερο γύρο και τις συμμαχίες που μπορεί να διαμορφωθούν, αλλά συνολικά στην επόμενη μέρα του κόμματος και την εσωτερική κατανομή ισχύος.
• Στη διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο. Εάν οι δύο πρώτοι της αυριανής διαδικασίας περάσουν στον δεύτερο γύρο με μικρή διαφορά μεταξύ τους, της τάξεως των δύο τριών ποσοστιαίων μονάδων, η διεκδίκηση της ηγεσίας στον δεύτερο γύρο θα είναι ανοιχτή σε κάθε αποτέλεσμα. Αντιθέτως, εάν ο υποψήφιος που θα είναι πρώτος αύριο κερδίσει μια διαφορά ασφαλείας από τον δεύτερο, τότε αναμφίβολα διαμορφώνεται και σε επίπεδο ψυχολογίας μια δυναμική υπέρ της υποψηφιότητάς του, που θα τον ευνοήσει και στον δεύτερο γύρο. Δεν είναι τυχαίο ότι στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού κατάφερε να εξασφαλίσει στον πρώτο γύρο διαφορά σχεδόν 9 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο, Γιώργο Παπανδρέου, στον δεύτερο γύρο επικράτησε με υπερδιπλάσιο ποσοστό του αντιπάλου του.