Σαν σήμερα, στις 23 Σεπτεμβρίου 1998, η Ελλάδα παρακολουθούσε σοκαρισμένη μια πρωτοφανή κατάσταση. Ένας νεαρός Ρουμάνος, ο Σορίν Ματέι, κρατούσε ομήρους σε ένα διαμέρισμα στα βόρεια προάστια της Αθήνας και ζητούσε λύτρα. Η ομηρία μεταδόθηκε ζωντανά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, με τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο να διαπραγματεύεται με τον δράστη επί ώρες. Όμως, η κατάσταση εξελίχθηκε τραγικά, με αποτέλεσμα τον θάνατο της μιας εκ των ομήρων, της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη.
Ο Σορίν Ματέι, με ένα παρελθόν γεμάτο εγκληματικές ενέργειες και εξάρτηση από τα ναρκωτικά, βρέθηκε αντιμέτωπος με την αστυνομία μετά από μια ληστεία. Καταφεύγοντας στο διαμέρισμα της Αμαλίας Γκινάκη, την πήρε όμηρο μαζί με τα μέλη της οικογένειάς της.
Η διαπραγμάτευση με τον Ευαγγελάτο κράτησε αρκετές ώρες. Ο δράστης, υπό την επήρεια ναρκωτικών, απαιτούσε μεγάλο χρηματικό ποσό και απειλούσε με τη ζωή των ομήρων. Η αστυνομία, από την άλλη πλευρά, σχεδίαζε την επιχείρηση απελευθέρωσης, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο και να πείσει τον Ματέι να παραδοθεί.
Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν οι αστυνομικές δυνάμεις αποφάσισαν να επέμβουν. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ξέσπασε μια έκρηξη, με αποτέλεσμα τον θανάτο της Αμαλίας Γκινάκη και τον τραυματισμό του δράστη και αστυνομικών.
Η υπόθεση της ομηρίας του Σορίν Ματέι έθεσε σοβαρά ερωτήματα για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών από τις αρμόδιες αρχές. Η έλλειψη εξειδικευμένων διαπραγματευτών και η λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης από την αστυνομία θεωρούνται ως βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην τραγική κατάληξη.
Η υπόθεση του Σορίν Ματέι σημάδεψε την ελληνική κοινωνία και αποτέλεσε αφορμή για έναν έντονο δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την κατάσταση στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Η τραγωδία της Αμαλίας Γκινάκη υπενθύμισε την ανάγκη για βελτίωση των διαδικασιών διαχείρισης κρίσεων και την ανάπτυξη εξειδικευμένων μηχανισμών για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.