ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μήνυμα Κ. Μητσοτάκη για Κυπριακό: Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος, ελπίζω ότι θα επιλυθεί

 

«Σημαντικό σε δύσκολους καιρούς να υπάρχει σταθερότητα» δήλωσε για τηνυποψηφιότητά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Oxfordshire του Ηνωμένου Βασιλείου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Αναφερόμενος στο Κυπριακόυπογράμμισε ότι «είναι η τελευταία κατεχόμενη και διαιρεμένη ευρωπαϊκή περιοχή και ελπίζω ότι αυτό το ζήτημα τελικά θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντοτε στο πνεύμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που ορίζουν μια πιθανή λύση σε αυτό το δύσκολο ακανθώδες πρόβλημα».

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε « επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί βρισκόμαστε στην μαγευτική τοποθεσία και είναι η πρώτη διεθνής συνάντηση που οργανώνει ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Θα ήθελα να του ευχηθώ ό, τι καλύτερο στα νέα του καθήκοντα και ελπίζω ότι θα εργαστεί ως προς μια εποικοδομητική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Την ώρα που συναντιόμαστε σήμερα εδώ, μια πολύ σημαντική ψηφοφορία διεξάγεται στο Στρασβούργο. Ευελπιστώ ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επανεκλεγεί ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να υπάρχει συνέχεια, σταθερότητα και εμπειρία στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής[…]

»Η ατζέντα που παρουσίασε όσον αφορά στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητήματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα, την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, την αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, είναι επίσης σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, διότι αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

»Ένα τελευταίο σημείο. Σε δύο ημέρες, στις 20 Ιουλίου, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία οδήγησε στην κατοχή του ενός τρίτου του νησιού. Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος. Ευελπιστώ ότι αυτό το ζήτημα επιτέλους θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θέτουν το πλαίσιο για την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος».

Ερωτηθείς για το τι θα συζητήσουν σχετικά με τη μετανάστευσηαπάντησε « όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Πιστεύω ότι είναι σωστή προτεραιότητα. Έχουμε νομοθετήσει, όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, το οποίο συνιστά σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βέβαια, όμως, πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης, με τις χώρες διέλευσης, προκειμένου να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση και να εστιάσουμε περισσότερο στις νόμιμες οδούς μετανάστευσης.

»Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν είναι οι διακινητές που αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τα κυρίαρχα κράτη που έχουν την τελική ευθύνη για τη λήψη αυτών των αποφάσεων».

47 ευρωπαίοι ηγέτες στο Παλάτι που γεννήθηκε ο Τσώρτσιλ – Οι προκλήσεις και οι τετ α τετ συναντήσεις

Η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) που πραγματοποιείται σε βρετανικό έδαφος, στο Οξφορντσάιρ, στο Παλάτι Μπλένχαϊμ, αποτελεί σημαντικό γεγονός για τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, καθώς είναι το πρώτο βήμα ευρωπαϊκής διοργάνωσης από το οποίο ο νέος Βρετανός Πρωθυπουργός, λίγες μέρες μετά την πρώτη του διεθνή παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες. Η Σύνοδος συγκεντρώνει 47 ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την ενίσχυση της ενότητας και τη διαμόρφωση στρατηγικών απαντήσεων στις αυξανόμενες απειλές από τη Ρωσία.

Μήνυμα Κ. Μητσοτάκη για Κυπριακό: Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος, ελπίζω ότι θα επιλυθεί
(Will Oliver/Photo via AP)

Οι προκλήσεις στη σύνοδο

Η Βρετανία, ως οικοδεσπότης, έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ενίσχυση της EPC και την εδραίωση της στο παγκόσμιο προσκήνιο σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν τη διαχείριση πολύπλοκων διπλωματικών σχέσεων και την επίτευξη συνεννόησης μεταξύ διαφορετικών ευρωπαϊκών ηγετών. Επιπλέον, η ιστορική και συμβολική σημασία του Παλατιού Μπλένχαϊμ, ως τόπος γέννησης του Ουινστον Τσώρτσιλ, αναδεικνύει τη σοβαρότητα των προκλήσεων και την ανάγκη για στρατηγική και συνεπή δράση από την Βρετανία και τους συμμετέχοντες στη σύνοδο χώρες.

Σήμερα στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) θα συμμετέχουν οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και ηγέτες μη μελών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Νορβηγία, Κόσοβο, Σερβία, Γεωργία, Ανδόρρα, Αλβανία και Ουκρανία. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να κλείσει τη σύνοδο με συνέντευξη τύπου, ενώ ο Πρωθυπουργός Στάρμερ ελπίζει να μεταφέρει ένα “πολύ ισχυρό μήνυμα” που οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να στείλουν στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα θέματα στην EPC

Ο Πρωθυπουργός Στάρμερ και ο Πρόεδρος Μισέλ θα προεδρεύσουν της εναρκτήριας ολομέλειας της συνεδρίασης, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τέσσερα στρογγυλά τραπέζια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στο τραπέζι με θέμα την υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας μαζί με την Γαλλία και τη Μολδαβια. Στο ίδιο πάνελ θα βρίσκεται, μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στο τραπέζι με θέμα την μετανάστευση θα προεδρεύσουν η Ιταλία και η Αλβανία, ενώ στο πάνελ με επίκεντρο την ενέργεια και τη συνδεσιμότητα θα είναι επικεφαλής η Νορβηγία και η Σλοβενία.

Οι συναντήσεις Στάρμερ

Χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός πραγματοποίησε την πρώτη διμερή συνάντησή του με τον Ιρλανδο πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις στην εξοχική κατοικία του, στο Τσέκερς.

Ο κ. Χάρις δήλωσε ότι ο Σερ Κιερ αποδέχθηκε την πρόσκλησή του να επισκεφθεί το Δουβλινο στις 7 Σεπτεμβρίου. Ο δυο πρωθυπουργοί συζήτησαν τις στενές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, γεωγραφίκα και ιστορικά, στην πολιτική και στον πολιτισμό, και συμφώνησαν να συνεργαστούν τις επόμενες εβδομάδες για να θέσουν σε εφαρμογή ρυθμίσεις για την υποστήριξη, την ενθάρρυνση και την ενίσχυση όλων των πτυχών των σχέσεων.

Ο βρετανός πρωθυπουργός θα έχει διμερής συναντήσεις με την Ιταλίδα ομόλογο του, κυρίως για το μεταναστευτικό ενώ με τον Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να δειπνήσει μετά τη σύνοδο και η συζήτηση θα επικεντρωθεί κυρίως στην ενίσχυση των σχέσεων Βρετανίας και ΕΕ.

Πριν από τη συνάντηση, ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασίλειου δήλωσε: «Η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μερικών από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Ο βάρβαρος πόλεμος της Ρωσίας συνεχίζει να έχει αντίκτυπο σε όλη την ήπειρό μας, ενώ αδίστακτες συμμορίες διακινούν αθώους ανθρώπους σε επικίνδυνα ταξίδια που συχνά καταλήγουν σε τραγωδία. Είπα ότι θα αλλάξω τον τρόπο που το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, δουλεύοντας συνεργατικά για την πρόοδο σε αυτές τις γενεαλογικές προκλήσεις, και αυτή η δουλειά ξεκινά στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας».

Το EPC συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Πράγα τον Οκτώβριο του 2022, με επίκεντρο τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία – που είχε ξεκινήσει οκτώ μήνες νωρίτερα – και την τότε συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση. Δύο ακόμη συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2023, τον Ιούνιο στην Bulboaca της Μολδαβίας και τον Οκτώβριο στη Γρανάδα της Ισπανίας. Μετά την αυριανή συνάντηση στο Blenheim Palace, η επόμενη έκδοση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου 2024 στην Ουγγαρία.

Μέτρα

Το παλάτι Μπλένχαϊμ είναι κλειστό για το κοινό για έξι ημέρες, προκειμένου να φιλοξενήσει μια συνάντηση ηγετών από όλη την Ευρώπη, ενώ παραμένουν κλειστοί οι περισσότεροι δρόμοι με αποτέλεσμα αρκετοί εργαζόμενοι να εργαστούν από το σπίτι τους

Για την προστασία της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο παλάτι Τσώρτσιλ, η Αστυνομία της Τειμς Βάλεϊ έχει αποστείλει ομάδες αστυνομικών που περιπολούν με ποδήλατα. Αυτές οι τακτικές ομάδες επιτρέπουν στην αστυνομία να αντιδρα γρήγορα σε οποιαδήποτε πιθανή ανάγκη ασφαλείας σε περιοχές που είναι δύσκολα προσβάσιμες με συμβατικά οχήματα. Έντονη θα εινσι και η παρουσία των έφιππων αστυνομικών.

Για τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας επιβάλλονται περιορισμοί στον εναέριο χώρο στο παλάτι και στο τοπικό αεροδρόμιο, ενώ η Αστυνομία της τειμς Βάλεϊ συνεργάζεται με συνεργάτες για να διασφαλίσει την ασφαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης, ενώ παρακολουθείται στενά η τήρηση των περιορισμών από εναέρια οχήματα και drones.

Το σπίτι του Ουίνστον Τσώρτσιλ

Το Παλάτι Μπλένχαϊμ (Blenheim Palace) είναι μια μεγαλοπρεπής κατοικία κοντά στο χωριό Γούντστοκ, στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Είναι γνωστό τόσο για την αρχιτεκτονική του όσο και για τη σημασία του στην ιστορία.

Το παλάτι κατασκευάστηκε μεταξύ 1705 και 1722 και δόθηκε ως δώρο από το έθνος στον Δούκα του Μάρλμπορο, Τζον Τσώρτσιλ, για τη νίκη του στη Μάχη του Μπλένχαϊμ κατά τον Ισπανικό Πόλεμο της Διαδοχής. Το σχέδιο του παλατιού έγινε από τον αρχιτέκτονα Τζον Βανμπρού και είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της αγγλικής μπαρόκ αρχιτεκτονικής.

Το 1987, το Παλάτι Μπλένχαϊμ ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ γεννήθηκε στο Παλάτι Μπλένχαϊμ στις 30 Νοεμβρίου 1874. Ήταν εγγονός του 7ου Δούκα του Μάρλμπορο και παρόλο που δεν έζησε στο παλάτι, είχε στενούς δεσμούς με αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Το παλάτι και τα εδάφη του άσκησαν μεγάλη επιρροή στον Τσώρτσιλ και συχνά αναφερόταν σε αυτό με μεγάλη αγάπη και νοσταλγία. Στο παρεκκλήσι του παλατιού, το 1908, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ παντρεύτηκε την Κλεμεντίνη Χόζιερ.

Το Παλάτι Μπλένχαϊμ παραμένει ιδιοκτησία των απογόνων του Δούκα του Μάρλμπορο και είναι ανοιχτό στο κοινό ως τουριστικός προορισμός. Περιλαμβάνει εκτεταμένους κήπους και πάρκα και συχνά φιλοξενεί εκθέσεις, εκδηλώσεις και γάμους.

Πηγή: ΕΡΤΝews

Διαβάστε επίσης

Πανώλη στη Θεσσαλία: Ο Κουρέτας ζητά να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκηςΕλλάδα

Να κηρυχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των κρουσμάτων πανώλης  σε κτηνοτροφικές μονάδες ζήτησε ο περιφερειάρχης  Δημήτρης Κουρέτας .   Το πρώτο κρούσμα του ιού τ...

Kαμίνι παραμένει η χώρα – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε έξι ΠεριφέρειεςΕλλάδα

  Πολύ υψηλές θα είναι και σήμερα οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα με τον υδράργυρο να πλησιάζει ή και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου δίνοντάς μια «γεύση» για τα ελληνικά καλοκαί...

Οι μισθοί δεν προλαβαίνουν τις αυξήσεις στα τρόφιμα – Άλυτο το πρόβλημα της ακρίβειαςΕλλάδα

Μπορεί ο ρυθμός μεταβολής των τιμών στα τρόφιμα να «συγκρατείται» πλέον στο επίπεδο του 1% -και μάλιστα οριακά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- όμως το πρόβλημα τ...

 Δ. Βανδή: Τουρκικός παροξυσμός μετά την άρνησή της να τραγουδήσει με φόντο τον ΚεμάλΕλλάδα

Πολιτικές διαστάσεις παίρνει η απόφαση της Δέσποινας Βανδή,  να ακυρώσει την Τετάρτη το βράδυ τη συναυλία της στο Τσεσμέ λίγο πριν ανέβει στη σκηνή, με τους Τούρκους να της επιτίθε...

Επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος»: Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής από 287 κινέζικες επιχειρήσειςΕλλάδα

Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής , στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και Κινέζοι επιχειρηματίες, εταιρείες προμήθειας ταμειακών μηχανών, ειδικώ...

Μεγάλη πυρκαγιά στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης – Ήχησε το 112, απειλούνται σπίτιαΕλλάδα

  Πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης . Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Μάλιστα εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα 112 ώστε οι πολίτες να βρίσκ...