ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νίκος Ανδρουλάκης: Έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα στιγμή από τη βάση του ΠΑΣΟΚ - Θεμιτές οι φιλοδοξίες του κ. Δούκα

«Είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα στιγμή από τη βάση της προοδευτικής παράταξης (…) Αν ο κόσμος θέλει κάτι άλλο θα το επιλέξει (…) Θα τα κάνουμε όλα θεσμικά. Θα πάρουμε αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανοίγοντας τα χαρτιά του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews και στον Γιώργο Κουβαρά, ερωτηθείς για το αν θα ανταποκριθεί στην πρόκληση για προσφυγή στη βάση των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, είπε: «Εγώ είμαι έτοιμος να αξιολογήσω ανά πάσα ώρα και στιγμή από τη βάση της δημοκρατικής παράταξης και για τα αποτελέσματα που έχω φέρει και για το ήθος μου και για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και για την αξιοπιστία μου».

Σχετικά με το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όποτε κι αν στηθούν εσωκομματικές κάλπες, επισήμανε: «Είναι καθαρό αυτό που είπα. Πάμε λοιπόν στη μεγάλη εικόνα σήμερα, γιατί ο κόσμος αποστρέφεται την πολιτική.

Υπάρχουν υποδείγματα ηγεσίας. Αν σε κάποιους δεν αρέσει το υπόδειγμα της δικής μου ηγεσίας, ας το πουν ευθαρσώς (…) Η δική μου ηγεσία έχει κάποια χαρακτηριστικά. Εγώ δεν είμαι ούτε παράγοντας διαφθοράς, ούτε παράγοντας παιχνιδιών με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα της χώρας, ούτε παράγοντας αποσταθεροποίησης. Έχω ένα προγραμματικό λόγο, λειτουργώ με συνέπεια. Η επικοινωνία υποτάσσεται στην πολιτική και όχι η πολιτική στην επικοινωνία. Αν λοιπόν αυτό το μοντέλο της ηγεσίας δεν αρέσει σε κάποιους, ας το πούνε ευθέως».

Ως προς το γιατί στο ΠΑΣΟΚ άνοιξε με τέτοια ένταση θέμα ηγεσίας την επομένη των εκλογών και για το αν το περίμενε, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα: «Εγώ προσπάθησα αυτά τα χρόνια που ηγούμαι της παράταξης, νοοτροπίες που έπληξαν την ενότητά μας, την εικόνα μας, τον κοινό μας αγώνα να τις παραμερίσω, τείνοντας χέρι ενότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας προς όλες τις κατευθύνσεις.

Πραγματικά με θλίβει πάρα πολύ ότι κάποιοι δεν περίμεναν ούτε το πέρας της διαδικασίας. Δηλαδή, ενώ μετρούσαν ψηφοδέλτια στα εκλογικά κέντρα, να εμφανίζεται κάτι προσχεδιασμένο στα μίντια (…) Θέλω να σας πω ότι αυτή η στάση για μένα είναι απαξιωτική για την ουσία της πολιτικής. Διότι όταν θεωρείς ότι κάτι δεν πήγε καλά, έρχεσαι στα όργανα που συνεδριάζουν, λες την άποψή σου και όλοι μαζί βρίσκουμε μια βέλτιστη λύση.

Όχι όμως την ώρα που βυθίζεται η Νέα Δημοκρατία, εσύ να κάνεις ό,τι μπορείς να πάρεις τον προβολέα από τον πραγματικά μεγάλο ηττημένο της βραδιάς και να το φέρεις στο κόμμα σου. Όταν -για να είμαστε ειλικρινείς- η Νέα Δημοκρατία έχασε 13 και 5 μονάδες εθνικές, ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε νομίζω 8 ή 9 από τις ευρωεκλογές και 4 ή 3 από τις εθνικές, αν δεν κάνω λάθος (…) Εμείς ανεβήκαμε πέντε από τις ευρωεκλογές και μία από τις εθνικές. Κι εγώ δεν πανηγυρίζω. Αλλά δεν μπορεί εμείς να έχουμε μια σταθερή ανοδική πορεία., και από την άλλη το ίδιο βράδυ ο μεγάλος ηττημένος να τρίβει τα χέρια του γιατί όλοι συζητάνε για το ΠΑΣΟΚ και όχι για την ήττα του».

Για το τι συνέπειες θα έχει η αμφισβήτηση και η εσωστρέφεια για το ΠΑΣΟΚ, εφόσον δεν γίνουν εσωκομματικές εκλογές έως το 2025, όπως προβλέπεται, είπε: «Δεν θα δεχτώ ούτε ρεσάλτα ούτε τυχοδιωκτισμούς (…) Δεν θα επιστρέψουμε στις εποχές της διχόνοιας (…) Κάποια στιγμή θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές. Θα τα κάνουμε όλα θεσμικά. Θα πάρουμε αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή (…) Εγώ στην πολιτική είμαι ένας γενναίος άνθρωπος και δεν ρίχνω σε κανένα τις ευθύνες. Αναλαμβάνω εγώ γιατί και λάθη γίνανε (…)

Εγώ έχω κάνει αυτή τη στιγμή σε ένα χρόνο τέσσερις εκλογές με ένα κόμμα που η προτεραιότητα η δική μου ήταν να γκρεμίσω τα στερεότυπα, να πάω να ρυθμίσω τα χρέη του, άρα με λιγοστούς πόρους. Έκανα τέσσερις εκλογικές μάχες.

Ούτε έχω τις δυνατότητες της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ (…)

Εκτιμώ ότι αυτό που χτίζω είναι σταθερό και δυνατό και είναι μια μεγάλη προίκα για τη Δημοκρατική παράταξη.

Γιατί πάνω απ όλα έχω μια προτεραιότητα: Αυτός ο λαός που μας γύρισε την πλάτη γιατί φτάσαμε στο 4%, χτίζει μαζί μας μια ισχυρή και μόνιμη σχέση εμπιστοσύνης και πιστεύω ότι θα αξιολογηθεί αυτού του τύπου η ηγεσία σε σχέση με άλλα μοντέλα που μπορεί να φαίνονται φανταχτερά, αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι δεν βοηθούν ούτε την παράταξη, αλλά πάνω απ όλα ούτε την πατρίδα να πάει μπροστά».

Για το αν έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις του με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, μετά τη συμπόρευσή τους, και για το αν περίμενε την παρέμβασή του στο θέμα ηγεσίας του κόμματος, υπογράμμισε: «Είναι θεμιτές και οι φιλοδοξίες του κ. Δούκα.

Ο κ. Δούκας μπορεί να είναι υποψήφιος. Απλά επειδή διάβασα τη συνέντευξη του χθες, θέλω να του πω, ότι έλεγε για συνεχιζόμενες ήττες. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συνεχιζόμενες ήττες. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε από το 4%.

Με αγώνα και θυσία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, εμένα και χιλιάδων ανθρώπων που μείναμε στα δύσκολα, ανεβαίνει σταθερά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες (…) Όποιος λοιπόν έχει φιλοδοξίες ας δηλώσει παρών.

Όλες οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές, αλλά θεσμικά και πολιτικά. Πρώτα θα βάλουμε την πολιτική και μετά τα πρόσωπα».

Για το πώς αναλύει το αποτέλεσμα της κάλπης και για το αν άλλαξε κάτι μετά από αυτές τις εκλογές, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Κατ αρχάς, η Νέα Δημοκρατία πήρε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πια στο απυρόβλητο.

Το να χάνεις 13 μονάδες από τις εθνικές εκλογές και 5 μονάδες από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές, νομίζω δεν αφήνει περιθώριο περαιτέρω ανάλυσης. Τώρα γιατί συνέβη αυτό. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα. Το κόστος ζωής, η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, η κατάρρευση του Εθνικού συστήματος Υγείας, τα ζητήματα της δημόσιας παιδείας, οι νέες ανισότητες, τα ολιγοπώλια που δεν είχε καμία διάθεση να συγκρουστεί μαζί τους, οι τράπεζες. Αν δείτε οι χρεώσεις των τραπεζών είναι πραγματικά καθημερινά ένα πολύ μεγάλο βάρος στη ζωή πολλών πολιτών, οι οποίοι προσπαθούν να μαζέψουν με πολύ μεγάλη προσπάθεια λίγα χρήματα να περάσουν το μήνα. Ακόμη, είναι το κόστος ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης επί ένα χρόνο μιλούσε για το 41%, δεν πήρε γενναίες πρωτοβουλίες. Προσπάθησε να τα χειριστεί επικοινωνιακά. Τα πράγματα στο κράτος δικαίου είναι γνωστά. Οπότε το αποτέλεσμα για μένα ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια θέλω να σας πω ότι για μας, ότι σίγουρα θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια σημαντική πτώση, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι η ήττα της Νέας Δημοκρατίας».

Για το αν σκοπεύει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση Κασσελάκη για κοινοβουλευτική συμπόρευση σε κάποια σχέδια νόμου, τόνισε: «Το έχω κάνει ήδη. Εμείς έχουμε πάρει πρωτοβουλίες, αν θυμάστε και στην πρόταση δυσπιστίας και στην προανακριτική των Τεμπών τον περασμένο Σεπτέμβριο, βάσει του πορίσματος της Εισαγγελίας.

Εμείς θέλουμε λογικές, ρεαλιστικές, προοδευτικές κινήσεις, οι οποίες θα αναδεικνύουν τα ελλείμματα της σημερινής κυβέρνησης για τη στέγαση, για τα θέματα των ολιγοπωλίων, την ενέργεια. Είμαι πολύ θετικός, αλλά θέλω ρεαλισμό και πρόοδο. Όχι λαϊκισμό. Ο λαϊκισμός έχει καταστρέψει τη χώρα».

Για το αν θα δώσει το παρών στο συνέδριο του Ινστιτούτου Τσίπρα, είπε: «Επέλεξα να έρθω εδώ (…) Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου αυτού. Δεν θα πάω, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε στο ΠΑΣΟΚ να λύσουμε τα δικά μας τα θέματα.

Θέλω όμως να πω κάτι το οποίο αφορά ευρύτερα το χώρο: Ο χώρος αυτός μπορεί να αναταχθεί, το πιστεύω και μπορεί να αναταχθεί όχι με γυρολόγους και ανθρώπους που όταν χάνουν την καρέκλα ξαφνικά θυμούνται τη δημοκρατική παράταξη, αλλά με πολιτικές πρωτοβουλίες, ιδέες, θέσεις και αξιοπιστία».

 ertnews.gr

Διαβάστε επίσης

Πανελλαδικές 2024: Έναρξη εξετάσεων για τα Ειδικά Μαθήματα και αγωνίσματαΕλλάδα

  Με τις εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα αλλά και τα αγωνίσματα, συνεχίζονται από σήμερα οι Πανελλαδικές . Πιο συγκεκριμένα, οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων θα αρχίσουν με τα Αγγλ...

Άρειος Πάγος: Ζητεί πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα – ανακριτή που άφησαν ελεύθερο τον Α. ΛύτραΕλλάδα

  Κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού αναφορικά με τις ενέργειές τους στο στάδιο της προδικασίας σε ό,τι...

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Τρίτη (18/06) σε Αττική και ΕύβοιαΕλλάδα

  Σύμφωνα με το  Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς  που εκδίδει η  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  του   Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας , για  αύριο Τρί...

Πανελλήνιες: Άνοιξε η πλατφόρμα για ενημέρωση μέσω SMS σχετικά με τα αποτελέσματαΕλλάδα

  Τα Υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν ότι α πό σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουνίου, είναι ξανά διαθέσιμη η πλατφόρμα  smsresults.mined...

«Κλειδώνουν» τα ονόματα για τα ευρωπαϊκά αξιώματα – Ποιο χαρτοφυλάκιο θα διεκδικήσει η ΕλλάδαΕλλάδα

Κορυφώνονται οι διεργασίες για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα ευρωπαϊκά αξιώματα για την επόμενη πενταετία. Στην άτυπη Σύνοδο των «27» θα συζητηθούν οι προτάσεις για την προεδρία τ...

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Απόστολος Λύτρας — «Ζητώ συγγνώμη – Θα ζητήσω βοήθεια να θεραπευτώ»Ελλάδα

  Ελεύθερος αφέθηκε ο Απόστολος Λύτρας μετά την απολογία του για τον ξυλοδαρμό της γυναίκας του , με τους περιοριστικους όρους της υποχρέωσης μετοίκισης από το κοινό σπίτι , όπου δ...

Κρίσιμη εβδομάδα στο ΠΑΣΟΚ - «Ηχηρό» παρών Δούκα για την ηγεσία, σήμερα η τοποθέτηση ΑνδρουλάκηΕλλάδα

Σε ανοιχτό πόλεμο εντός του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται η μάχη για την ηγεσία του κόμματος, που ξεκίνησε μετά την αποτυχία του Νίκου Ανδρουλάκη να κατακτήσει το στόχο για τη δεύτερη θέση στι...

Στην Ευελπίδων ο ποινικολόγος που χτύπησε τη σύζυγό του - Η ανακρίτρια πήγε το βράδυ στο σπίτι του θύματος για κατάθεσηΕλλάδα

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων προκειμένου να απολογηθεί βρίσκεται ο γνωστός ποινικολόγος που φέρεται να ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του, δικηγόρο και αυτή στο επάγγελμα. Νωρίτερα ο δ...

ΕΛΑΣ: Απαγορευτικό σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Δευτέρα έξω από το Ωδείο Αθηνών για την Συμφωνία των ΠρεσπώνΕλλάδα

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε χθες (16/6) ότι με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται η πραγματοποίηση συνάθροισης η οποία έχει εξαγγελθεί από μέλη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδ...

Θερμή εβδομάδα ξεκινά – Πού και πότε θα δείξει το θερμόμετρο 39 με 40 βαθμούς ΚελσίουΕλλάδα

Εβδομάδα με θερμοκρασίες σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά αναμένουν οι μετεωρολόγοι για τη χώρας μας. Τα αριθμητικά και κλιματικά μοντέλα αναδεικνύουν την περίοδο από 17 έως 23 Ιουν...