ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόταση Νόμου ΜέΡΑ25: Πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης για το κοινό όφελος

Από το ΜέΡΑ25 εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

 

Η ελληνική κοινωνική οικονομία βρίσκεται σε μια κατάσταση πολλαπλών ταυτόχρονων κρίσεων: Έχουμε από το 2010 την διαρκή κρίση εκποίησης, ξεπουλήματος και ρευστοποίησης, η οποία εντάθηκε από την Πανδημία και την Ενεργειακή Κρίση. Ο αντίκτυπος της κατάστασης έχει ξεκάθαρα ταξικό πρόσημο, χτυπώντας την πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας, δηλαδή τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα που ζουν από την εργατική τους δύναμη. Πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να καλύψουν τα βασικά, περνώντας τον χειμώνα χωρίς θέρμανση.

Το σχέδιο της κυβέρνησης και των κομμάτων του μνημονιακού τόξου είναι το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ας δούμε συνοπτικά τι περιλαμβάνει και πως είναι δομημένο:

Το συνολικό ύψος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχεται σε €31 δισ, σε βάθος έξι (6) ετών, εκ των οποίων τα €18 δισ. είναι ενισχύσεις και τα €12,7 δισ. δάνεια. Πάνω στα δάνεια των €12,7 δισ., προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο ότι θα «μοχλευθούν» άλλα €18 δισ. μέσα στην 6ετία, βασισμένα σε κρατικές εγγυήσεις. Το Ταμείο είναι έτσι δομημένο, έχει τέτοια κριτήρια επιλεξιμότητας, που αποκλείει τους μικρούς και μεσαίους, καναλιζάροντας – άμεσα ή εμμεσα – σχεδόν το σύνολο των κεφαλαίων στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, στην Ολιγαρχία που νέμεται τη χώρα.

Τί μπορεί να γίνει;

Αντί η Μητσοτάκης Α.Ε. λοιπόν να επιδοτεί με πακτωλό δημόσιου χρήματος τους ολιγάρχες της ενέργειας, θα μπορούσε να επιδοτήσει ακόμα και στο 100%, την ενεργειακή αναβάθμιση πλήθωρας κατοικιών χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Υπολογίζουμε αυτό το ποσό στα €10 δισ. με €12 δισ..

Ας αναλογιστούμε τα πολλαπλά οφέλη από την εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής:

(α) Περιβαλλοντικά. Ενεργειακή αναβάθμιση σημαίνει ίδια απόδοση με λιγότερο καύσιμο. Περιορισμός επομένως των αερίων καύσης.

(β) Μικροοικονομικά οφέλη. Εξοικονόμηση εισοδήματος – λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης – στον κορβανά των νοικοκυριών.

(γ) Μακροοικονομικά. Μείωση των εισαγωγών καυσίμων – βελτίωση ισοζυγίου πληρωμών. Ταυτόχρονα, η διασφάλιση της ευρείας διασποράς του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, σημαίνει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην οικονομία και θέσεις εργασίας, καθώς οι φορείς υλοποίησης της αναβάθμισης είναι οι μικρομεσαίοι τεχνίτες.

(δ) Κοινωνικά. Εξισορρόπηση Κατανομής Ενεργειακού Κεφαλαίου της χώρας. Η Ενέργεια είναι δημόσιο Αγαθό. Και ως Δημόσιο Αγαθό, πρέπει να προστατεύεται και να κατανέμεται ίσα σε όλους τους πολίτες.

Η Μητσοτάκης Α.Ε. επιλέγει να διογκώνει το Δημόσιο Χρέος για να επιδοτεί τα κέρδη μιας δράκας ολιγαρχών αντί να προχωρήσει σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης με χειροπιαστά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία.

Αναλυτικότερα η Πρόταση Νόμου προβλέπει:

1) Η διαδικασία να είναι απλή, γρήγορη και γνωστή εξ αρχής, ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις, λάθη και αποκλεισμοί.

Με τις μέχρι τώρα μορφές που έχει λειτουργήσει το πρόγραμμα έχουν αποκλειστεί:

α) φτωχοί πολίτες γιατί δεν έχουν ρευστότητα να ανταπεξέλθουν είτε στις καθυστερήσεις των αποπληρωμών, είτε στις ανατιμήσεις που δεν λαμβάνει υπόψη το πρόγραμμα στα υλικά όταν γίνονται οι εργασίες.

β) τα μικρά συνεργεία και επιχειρήσεις που δεν έχουν ρευστότητα να περιμένουν για πολλούς μήνες τις αποπληρωμές των αιτήσεων.

γ) τα μικρά γραφεία μελετητών που δεν είχαν το χρόνο και την πληροφορία για να προετοιμαστούν για να κάνουν τις αιτήσεις των πελατών τους ή απλώς δεν πρόλαβαν, καθώς η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων είχε μείνει ανοιχτή μόλις για 15 με 20 λεπτά

ε) οι πολίτες που τους έχει κοκκινίσει δάνειο λόγω μνημονίων, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Το παρόν σχέδιο νόμου καταργεί όλους τους παραπάνω αποκλεισμούς κοινωνικών ομάδων, είτε είναι κάτοικοι ή ιδιοκτήτες, είτε είναι μελετητές ή επιχειρήσεις-συνεργία.

2) Οι αποπληρωμές να γίνονται τμηματικά, σύμφωνα με την πρόοδο των εργασιών με εξ αρχής γνωστά δικαιολογητικά, τα απολύτως απαραίτητα που αφορούν μόνο στο εκάστοτε στάδιο εργασιών. Ο σκοπός είναι οι άμεσες αποπληρωμές των εμπλεκομένων και να αποφεύγονται οι πολύμηνες καθυστερήσεις που έχουμε διαπιστώσει μέχρι τώρα. Ευνοείται έτσι η ρευστότητα των πολλών μικρών επιχειρήσεων και κινείται καλύτερα η αγορά.

3) Τον γενικό έλεγχο των εργασιών και την ευθύνη της τεκμηρίωσης του έργου έχει ο επιβλέπων μηχανικός. Έτσι περιορίζεται η γραφειοκρατία που αναπτύχθηκε με πολλαπλές υπουργικές αποφάσεις, διαφορετικούς ενεργειακούς επιθεωρητές και δεκάδες δικαιολογητικά με επικαλυπτόμενες πληροφορίες.

4) Το μέγεθος της χρηματοδότησης καθορίζεται από τους εθνικούς στόχους που τίθενται και το πρόγραμμα λαμβάνει τον χαρακτήρα της δημόσιας επένδυσης (καθώς ο στόχος είναι η μείωση των εθνικών αναγκών σε ενέργεια και η αντίστοιχη μείωση των εισαγωγών ενέργειας).

5) Σε αντίστοιχα προγράμματα θα πρέπει:
α) Να συμμετέχουν ΟΤΑ και δήμοι για αναβαθμίσεις γειτονιών με κοινωνικά και τοπικά κριτήρια
β) Να αναβαθμιστούν δημόσια κτίρια
γ) Να αναβαθμιστούν κτίρια που χρησιμοποιούνται από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το ΜέΡΑ25 καταθέτει πρόταση νόμου για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού δυναμικού.

Διαβάστε επίσης

Στον Εισαγγελέα ο 43χρονος που κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις σε 6χρονη στο ΠέραμαΕλλάδα

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά για να απολογηθεί οδηγείται σήμερα Πέμπτη ο 43χρονος αλλοδαπός που κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις σε βάρος ενός 6χρονου κοριτσιού στο Πέραμα...

Δημοσκόπηση MRB: Στο 3,3% η ψαλίδα για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Τι δείχνουν τα ποιοτικά στοιχείαΕλλάδα

Κώστας Τσιτούνας  Newsbomb.gr Χαμηλές πτήσεις χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό δείχνει η πρόσφατη  έρευνα της κοινής γνώμης της MRB  την οποία παρουσιάζει το Newsbom...

Νέα στοιχεία για τον τρομοκρατικό πυρήνα που ετοίμαζε αιματοκύλισμα σε εβραϊκό εστιατόριοΕλλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για το τρομοκρατικό δίκτυο στο οποίο φέρονται να ανήκουν οι δύο Πακιστανοί, 27 και 29 ετών, που συνελήφθησ...

Τέμπη: Ενώπιον του εφέτη ανακριτή σήμερα ο Επιθεωρητής Κυκλοφορίας του ΟΣΕ – Τι θα υποστηρίξειΕλλάδα

Την πόρτα του ειδικού εφέτη ανακριτή περνά σήμερα 30 Μαρτίου ο επιθεωρητής Κυκλοφορίας του ΟΣΕ που ήταν υπεύθυνος για τις βάρδιες της νύχτας του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματο...

Τρομοκρατικό δίκτυο: Διάλογοι για 40 -50 νεκρούς – Ο «εγκέφαλος» καθοδηγούσε από το ΙράνΕλλάδα

Με την κωδική ονομασία «επιχείρηση Υάκινθος», η ΕΥΠ κατάφερε να ξεσκεπάσει το δίκτυο τρομοκρατών ενώ η Αντιτρομοκρατική αναμένει απαντήσεις από την ανάλυση των κινητών τηλεφώνων κα...

Στα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής ο Κυριάκος ΜητσοτάκηςΕλλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραστεί σήμερα Πέμπτη, στις 11:00, στα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος...

Πρεσβεία Ιράν για τρομοκρατική επίθεση στην Αθήνα: "Κατασκευασμένα σενάρια από σιωνιστικές πηγές"Ελλάδα

Διαψεύδει η πρεσβεία του Ιράν στην Ελλάδα τις πληροφορίες περί ανάμειξης της Τεχεράνης στο επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα κατά ισραηλινού στόχου. Υπενθυμίζεται ότι οι π...

Εκλογές: Οι 500.000 "αχαρτογράφητες" ψήφοι των νέων που ίσως είναι καθοριστικές για το αποτέλεσμαΕλλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές - Ποιοι μπορεί να καθορίσουν το αποτέλεσμα και γιατί η ψήφος τους παραμένει αχαρτογράφητη.   Αστάθμητος ή καθοριστικός παράγοντας των εκλογών θα ...