ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κ. Μητσοτάκης: Fake news η ιδιωτικοποίηση του νερού – Μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός 2023

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για το νέο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων. Μια πρόταση που υποστηρίζει μια μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη- μέλη, με διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια λογική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, χωρίς όμως να είμαστε, όπως είπε «περιορισμένοι από ασφυκτικά σκληρούς αριθμητικούς κανόνες».

Την πρόταση αυτή ανέφερε πως την ασπάζονται τα περισσότερα κράτη μέλη, ωστόσο απαιτείται πολύ πιο γλήγορη πρόοδος και συμπλήρωσε πως οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να συμφωνηθούν πριν το τέλος του έτους.

Τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων. Τα επιτόκια στην Ελλάδα δεν καθορίζονται από την τράπεζα της Ελλάδος αλλά από την ΕΚΤ, η οποία συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους με κυριότερη συγκράτηση του πληθωρισμού. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εφόσον μπορέσει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα θα μπορέσει να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. Με άλλα λόγια η ελληνική δημοκρατία να δανείζεται φθηνότερα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Επίσκεψη Μελόνι στην Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι κάλεσε την Ιταλίδα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την χώρα μας πριν τις εκλογές.

«Κάλεσα την κα Μελόνι να επισκεφτεί την Αθήνα πριν από τις εκλογές για να συζητήσουμε όλη την ατζέντα των διμερών θεμάτων και την αποδέχθηκε με χαρά και στα πλαίσια αυτά θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας για δημοσιονομικούς κανόνες.

Είμαστε πολύ κοντά με την Ιταλία στα ζητήματα αυτά, να συζητήσουμε τις μεγάλες προκλήσεις του μεταναστευτικού διότι και αυτή είναι θύμα των διακινητών που εργαλειοποιούν ανθρώπινες ζωές και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η ιταλική κυβέρνηση, μέσω της TrainItalia θα μπορεί να υποστηρίξει με πιο ενεργό και πιο ουσιαστικό τρόπο την επανεκκίνηση των ελληνικών σιδηροδρόμων».

Συμπλήρωσε πως η ΤΡΕΝΟΣΕ έχει πουληθεί το 2018 στην ιταλική κρατική εταιρία, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να χαράξουμε ένα νέο δρόμο όπου η ιταλική εταιρία θα επενδύσει περισσότερο στο δίκτυό μας, την ασφάλειά του και την ενδεχόμενη επέκτασή του.

Σχετικά με τις δηλώσεις Ανδρουλάκη

Όταν ρωτήθηκε για τα όσα είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης περί κυβερνήσεων συνεργασίας αλλά και την επιλογή τρίτου πολιτικού προσώπου για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Νομίζω θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Ανδρουλάκη τι ακριβώς εννοούσε με αυτά τα οποία είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του. Εγώ το μόνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον, το οποίο πιστεύω ότι απαιτεί η σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Γι’αυτό θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι και γι’ αυτό διεκδικώ την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν. Θα πρέπει να ρωτήσετε άλλους, να σας απαντήσουν τι ακριβώς εννοούν με αυτά τα οποία λένε».

«Fake news» τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού

Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, λέγοντας πως: «Σας διαβεβαιώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού το οποίο ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό.

Και πραγματικά αναρωτιέμαι, εάν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε προς τις εκλογές, εν μέσω ενός απαράδεκτου περιβάλλοντος fake news. Η κυβέρνηση έχει εξηγήσει επανειλημμένως γιατί ακριβώς ενισχύει την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με το νερό. Δεν έχει τίποτα απολύτως να κάνει με μία ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, την οποία και επί της αρχής πρέπει να σας πω απορρίπτω.

Κατά συνέπεια, μη ρωτάτε εμένα διότι η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Ρωτήστε όλους αυτούς οι οποίοι εξακολουθούν και αναπαράγουν αυτά τα fake news, στα οποία κατηγορηματικά μου δίνετε ευκαιρία και σήμερα, στο δικό μου το επίπεδο να διαψεύσω».

«Να αλλάξουμε το βαθύ κράτος»

Στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών ρωτήθηκε για το πως θα αλλάξει το «βαθύ κράτος» και αν το κόμμα του είναι σύμφωνο.

«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αλλάξουμε το βαθύ κράτος το οποίο έρχεται από ένα παρελθόν το οποίο θέλουμε να αφήσουμε όλοι πίσω μας, και έχουμε δώσει και πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα δείγματα γραφής. Δύο παραδείγματα να δώσω μόνο. Το gov.gr., δεν είναι τίποτα άλλο από μία πολύ επιτυχημένη προσπάθεια να περιορίσουμε την γραφειοκρατία αλλά και – τολμώ να πω μια μικρή διαφθορά – που ήταν συνυφασμένη όσον αφορά τις σχέσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος, είναι μια μεγάλη επιτυχία, μια μεγάλη κατάκτηση για την χώρα, η οποία δεν πρέπει να ισοπεδωθεί.

Δεύτερο παράδειγμα, η περίπτωση του ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ ήταν βαθύ κράτος που ερχόταν από το παρελθόν και γι αυτό και χρειαζόταν δύο και τρία χρόνια για να εκδώσει συντάξεις. Σήμερα οι συντάξεις εκδίδονται σε δύο μήνες, διότι κάναμε δραστικές παρεμβάσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, στις διαδικασίες του ΕΦΚΑ δώσαμε μπόνους παραγωγικότητας, κάναμε αξιολόγηση.

Αυτή η κυβέρνηση και αυτό το κόμμα είναι το μόνο κόμμα το οποίο έχει δώσει διαπιστευτήρια ότι και μπορεί και θέλει να αλλάξει το κράτος. Και έχω πει επίσης, ότι αυτές οι μάχες θα μερικές φορές, θα μας βγάζουν νικητές και άλλες φορές θα χάνουμε μάχες. Όπως η τραγωδία των Τεμπών, η οποία υπενθύμισε σε όλους ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει», τόνισε.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές»

Όσο για το πόσο σταθερό είναι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά και από την συνάντησή του με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε:

«Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό, η ΕΚΤ έχει κάνει μία πολύ σοβαρή δουλειά για να διασφαλίσει την σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και πρέπει να σας διαβεβαιώσω για μία ακόμα φορά ότι και οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές, είναι ισχυρές και δεν αισθάνομαι ότι απειλούνται καθοιονδήποτε τρόπο από αυτή την νευρικότητα που υπάρχει σήμερα αγορές.

Θα πρέπει να θυμίσω ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούσαν το 40%. Σήμερα, είναι κάτω από το 10%, έχουμε ιδιωτικά κεφάλαια σε τουλάχιστον δύο τράπεζες και οι τράπεζες μας είναι ισχυρές και θωρακισμένες.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα μπορούσαν κάποιοι άλλοι να πουν το ίδιο πράγμα, αν τους τύχαινε μια τέτοια τραπεζική κρίση επί των δικών τους ημερών, όταν ακόμα οι τράπεζές μας είχαν πολύ μεγάλα συστημικά προβλήματα», ισχυρίστηκε.

Τόνισε επίσης ότι: «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία από την αγορά για τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών και αυτό νομίζω ότι είναι μία κατάκτηση, όχι μόνο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Το να έχουμε ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα, είναι προϋπόθεση σταθερότητας όλης της οικονομίας και βέβαια ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, σε συνδυασμό με την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, είναι αυτό το οποίο θα μας επιτρέψει τελικά, στο πλαίσιο των αποφάσεων που παίρνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να έχουμε όσο το δυνατόν πιοανταγωνιστικά επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις και για νοικοκυριά».

 

Διαβάστε επίσης

Πολυτεχνείο: Πεδίο μάχης η Πατησίων – Επιθέσεις κουκουλοφόρων με πέτρες και μολότοφ κατά των ΜΑΤΕλλάδα

Ενταση επικράτησε τη νύχτα έξω από το Πολυτεχνείο ανάμεσα σε ομάδες κουκουλοφόρων και δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Πατησίων (φωτογραφί...

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου – Στις 10 η Δοξολογία στη Μητρόπολη και στις 11 η στρατιωτική παρέλαση στο ΣύνταγμαΕλλάδα

Διπλή γιορτή σήμερα για τους Έλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης για τα 202 χρόνια από τον εθνική παλιγεννεσία και τον ξεσηκωμό ενάντια στον τουρκικό ζυγό αλλά και τον εορτ...

Μετρό: Στάση εργασίας από τις 21:00 το βράδυ – Πότε αναχωρούν οι τελευταίοι συρμοίΕλλάδα

Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα Παρασκευή 24 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στις  Γραμμές 2 και 3 του Μετρό.  Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξουν δρομολόγια από τις 9:00 το βράδυ και έως τη...

Στους δήμους η ευθύνη αντιπυρικού καθαρισμού και συντήρησης οικοπέδωνΕλλάδα

  Νέες ρυθμίσεις για τον καθαρισμό των οικοπέδων για την αντιπυρική περίοδο περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή ...

Ηλιούπολη: Tη Δευτέρα (27/3) απολογείται ο προπονητής Τάε Κβον Ντο – Πήρε προθεσμίαΕλλάδα

Προθεσμία να απολογηθεί τη Δευτέρα (27/3) το πρωί πήρε ο προπονητής Τάε Κβον Ντο . O 44χρονος προπονητής πολεμικών τεχνών οδηγήθηκε το πρωί στην 14η τακτική Ανακρίτρια για σεξουαλι...

Γ. Οικονόμου: Τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς – Μιλά για αξιοκρατία αυτός που πολέμησε κάθε θεσμική προσπάθεια λογοδοσίας και αξιολόγησηςΕλλάδα

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει ακάθεκτος να προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών προσπαθώντας να υποστηρίξει το προεκλογικό του αφήγημα, επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμο...

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μελόνι στις Βρυξέλλες – Δεν παρέστη ο Κόστα λόγω κωλύματοςΕλλάδα

Μόνο με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι συναντήθηκε τελικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η προγραμματισμέν...