Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να μετατραπεί σε 24ωρη απεργία η στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας «για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών», όπως αναφέρεται.

Η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει συγκέντρωση στην Αθήνα την ίδια μέρα και ώρα 12:30, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

 

Χωρίς τρένα μέχρι την Τετάρτη

Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις τους από την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Στην χθεσινοβραδινή τους συνεδρίαση τα σωματεία εργαζομένων της Hellenic Train, (Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης με την Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ) αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 τονίζοντας ότι δίνουν «μάχη για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

 

Πώς θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην κινητοποίηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας. Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ διεκδικεί ασφαλή και σύγχρονη συγκοινωνία για όλους και για τον λόγο αυτό δεν θα κυκλοφορήσουν την Τετάρτη λεωφορεία και τρόλεϊ.

Σημειώνεται ότι το Eργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, επισημαίνει: «Καμία συγκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία, των πολιτικών προσώπων, που φέρουν ευθύνες. Το ΕΚΑ προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 8 Μάρτη και καλεί όλα τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις. Όλοι στις 13.00 στην πλατεία Συντάγματος».

 

ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη

Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία την Τετάρτη 8/3, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ανακοίνωσε την συμμετοχή της στην απεργία με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη.

Το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της συγκρούσεως των δύο τρένων και την λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

 

Συμμετέχουν στην απεργία και οι υγειονομικοί

Την συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία ανακοίνωσαν οι υγειονομικοί με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) να σημειώνει: «Η διαχρονική πολιτική που εξειδικεύει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση και την εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών και έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων από το 2009 έως και σήμερα, έστρωσε το έδαφος για το έγκλημα στα Τέμπη. Δεν πρόκειται για “τραγικό ανθρώπινο λάθος” ούτε για «ελληνική ιδιαιτερότητα» η μη «συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο». Στην ΕΕ το 2021 καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, και 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων. Η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη σκοτώνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η πολιτική που φέρνει αντιμέτωπο το λαό με το εγκληματικό ζύγι του κόστους – όφελους όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του στην παιδεία, στην υγεία, στις μεταφορές, παντού. […] Όλες και όλοι στην 24ωρη απεργία στις 8 Μαρτίου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα».

Παράλληλα, και η πενταμελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», υπογραμμίζει πως «Εξοργιζόμαστε που ενώ οι εργαζόμενοι – αυτοί οι «κακοί συνδικαλιστές» – είχαν αναδείξει πολλές φορές τα προβλήματα που υπήρχαν στις υποδομές και τον εξοπλισμό (η τελευταία ανακοίνωση τους ήταν στις 7/2/23 – 21 μέρες πριν το δυστύχημα), οι διοικούντες απαντούσαν μόνο με εξώδικα».

 

ΔΟΕ: Είμαστε παρόντες, διεκδικούμε ασφάλεια στις μεταφορές

«Στις 8 του Μάρτη απεργούμε και συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις. Συνεχίζουμε τις πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τις τάξεις. Είμαστε παρόντες και διεκδικούμε ασφάλεια στις μεταφορές, δικαίωμα στη μόρφωση και στην υγεία με κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών» δηλώνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, που συμμετέχει την Τετάρτη στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και τη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η ΔΟΕ χαιρετίζει «τις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας  που απαιτούν να μην υπάρχει καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη. Καταδικάζουμε την καταστολή και την απόπειρα φίμωσης της κοινωνίας.