ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σενάρια για τους S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία – Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Προειδοποίηση από Ζαχάροβα

Άνοιξε πάλι τις τελευταίες ημέρες μια συζήτηση για τους S-300 της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να δοθούν ως βοήθεια στην Ουκρανία.


Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ξεκαθάρισε ότι η παράδοση ενός αμυντικού συστήματος στην Ουκρανία αποτελεί μια απόφαση που αφορά την χώρα που το κατέχει.


Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, έσπευσε να διευκρινίσει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να προσφέρουν ανταλλάγματα ώστε να διευκολύνουν τις χώρες που επιθυμούν να προσφέρουν αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

 

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας, Hellas Journal σχετικά με την ενδεχόμενη αποστολή των S-300 της Κρήτης στην Ουκρανία και την αντικατάσταση τους από το αμερικανικό σύστημα Patriot, ο κ. Πράις υπογράμμισε ότι:

«Κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι είναι σε θέση να προετοιμάσει και να παράσχει στην Ουκρανία. Και σίγουρα εκτιμούμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει δείξει την υποστήριξή της.


Υπήρξαν περιπτώσεις που μερικές φορές αναφερθήκαμε σε αυτές δημόσια. Ίσως θυμάστε ότι στις πρώτες μέρες αυτής της σύγκρουσης, η Σλοβακία πήρε την απόφαση να παράσχει το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία. Ήμασταν σε θέση να υποστηρίξουμε την διευκόλυνση αυτής της συνεισφοράς, καλύπτοντας τις ανάγκες της Σλοβακίας.

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου χώρες το κάνουν αυτό και δεν το συζητάμε δημοσίως, αλλά εξετάζουμε τρόπους μέσω της άμεσης παροχής βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, τα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουμε παράσχει από την αρχή αυτή της κυβέρνησης ή σε ορισμένες περιπτώσεις τι μπορούμε να κάνουμε, τι μπορούμε να παρέχουμε σε άλλες χώρες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να μπορούν να παρέχουν τον (αμυντικό) εξοπλισμό και τις προμήθειες τους στην Ουκρανία».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνώρισε, μιλώντας στον Μιχάλη Ιγνατίου ότι υπάρχει γενική ομοφωνία στο δυτικό στρατόπεδο για την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της ουκρανικής αεράμυνας και συνεπώς είπε ότι αναζητούνται τρόποι για την καλύτερη θωράκιση του εναέριου χώρου της Ουκρανίας. Όπως σημείωσε:
«Πάντα παραπέμπουμε στις (σχετικές) χώρες σε ότι έχει να κάνει με οποιαδήποτε συνεισφορά που κάνουν ή που ενδέχεται να κάνουν στην αυτοάμυνα της Ουκρανίας, αλλά σίγουρα αναγνωρίζουμε τη βαθιά απειλή που αντιμετωπίζει η Ουκρανία από αέρος, και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν και οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η Ελλάδα. Είναι πάντα ένα θέμα συζήτησης όταν μιλάμε με τους Ουκρανούς εταίρους μας σχετικά με το τι χρειάζονται για να προστατεύσουν από αέρος τους ανθρώπους και την χώρα τους.

Ήταν ένα θέμα συζήτησης στην υπουργική διάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι που έγινε στα τέλη του περασμένου μήνα. Και έτσι, συνεχίζουμε να αναζητούμε τρόπους μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να βοηθήσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα την Ουκρανία να προστατεύσει τον πληθυσμό και να προστατεύσει την ευρύτερη υποδομή της από αυτού του είδους τις επιθέσεις».


Όλη η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακολουθεί:
Λοιπόν, πάντα παραπέμπουμε στις (σχετικές) χώρες σε ότι έχει να κάνει με οποιαδήποτε συνεισφορά που κάνουν ή που ενδέχεται να κάνουν στην αυτοάμυνα της Ουκρανίας, αλλά σίγουρα αναγνωρίζουμε τη βαθιά απειλή που αντιμετωπίζει η Ουκρανία από αέρος, και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν και οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η Ελλάδα.

Είναι πάντα ένα θέμα συζήτησης όταν μιλάμε με τους Ουκρανούς εταίρους μας σχετικά με το τι χρειάζονται για να προστατεύσουν από αέρος τους ανθρώπους και την χώρα τους. Ήταν ένα θέμα συζήτησης στην υπουργική διάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι που έγινε στα τέλη του περασμένου μήνα. Και έτσι, συνεχίζουμε να αναζητούμε τρόπους μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να βοηθήσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα την Ουκρανία να προστατεύσει τον πληθυσμό και να προστατεύσει την ευρύτερη υποδομή της από αυτού του είδους τις επιθέσεις.

Κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι είναι σε θέση να προετοιμάσει και να παράσχει στην Ουκρανία. Και σίγουρα εκτιμούμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει δείξει την υποστήριξή της.

Υπήρξαν περιπτώσεις που μερικές φορές αναφερθήκαμε σε αυτές δημόσια. Ίσως θυμάστε ότι στις πρώτες μέρες αυτής της σύγκρουσης, η Σλοβακία πήρε την απόφαση να παράσχει το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία. Ήμασταν σε θέση να υποστηρίξουμε την διευκόλυνση αυτής της συνεισφοράς, καλύπτοντας τις ανάγκες της Σλοβακίας.

 

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου χώρες το κάνουν αυτό και δεν το συζητάμε δημοσίως, αλλά εξετάζουμε τρόπους μέσω της άμεσης παροχής βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, τα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουμε παράσχει από την αρχή αυτή της κυβέρνησης ή σε ορισμένες περιπτώσεις τι μπορούμε να κάνουμε, τι μπορούμε να παρέχουμε σε άλλες χώρες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να μπορούν να παρέχουν τον (αμυντικό) εξοπλισμό και τις προμήθειες τους στην Ουκρανία.

Αυστηρή προειδοποίηση από το Κρεμλίνο: Θα έχει συνέπειες

Με ανάρτησή της η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα αναρτά σχόλιο της επίσημης εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μαρίας Ζαχάροβα σε σχέση με τις πληροφορίες για την ενδεχόμενη προμήθεια στην Ουκρανία των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων που βρίσκονται σε κατοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας

Αναλυτικά:


Τον τελευταίο καιρό η ελληνική ηγεσία ολοένα και περισσότερο εκδηλώνει την ετοιμότητά της να παραδώσει στην Ουκρανία τα εγκατεστημένα στην Κρήτη αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300PMU-1 με την προϋπόθεση παραλαβής συμπληρωματικού αριθμού αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας «Patriot».

 

Θεωρούμε τις προκλητικές προθέσεις για την προμήθεια του καθεστώτος του Κιέβου με τα S-300 και άλλα συστήματα αεράμυνας ρωσικού/σοβιετικού τύπου ως ανοιχτά εχθρικές προς τη Ρωσία. Αγνοείται η γνώμη των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι σε ποσοστό 70%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αντιτίθενται στην παροχή οπλισμού στην Ουκρανία. Η επίσημη Αθήνα δεν ανησυχεί για το γεγονός ότι με την αποστολή όπλων στην εμπόλεμη ζώνη καθίσταται άμεσος συνεργός των Ουκρανών νεοναζί που διεξάγουν εγκληματικό πόλεμο εναντίον του άμαχου πληθυσμού των περιοχών του Ντομπάς, του Ζαπορόζιε και της Χερσώνας, συμπεριλαμβανομένων πολλών Ελλήνων που κατοικούν εκεί.

Υπενθυμίζουμε πως, μεταξύ άλλων, πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων των ρωσο-ελληνικών διακυβερνητικών Συμφωνιών για την Τεχνική και Στρατιωτική Συνεργασία της 30ης Οκτωβρίου του 1995 και για την προμήθεια Αμυντικού Υλικού της 3ης Δεκεμβρίου του 2013, οι οποίες απαγορεύουν ρητά στην Ελλάδα να επανεξάγει σε τρίτη πλευρά στρατιωτικό εξοπλισμό που προμηθεύτηκε από εμάς χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας. Η παραβίαση των υποχρεώσεων των Συνθηκών θα έχει αναπόφευκτα συνέπειες, για να μην αναφέρουμε τη σημαντική υποβάθμιση της ελληνικής αμυντικής ικανότητας στον τομέα της αεράμυνας.


Είναι επίσης ολοφάνερη η πλήρης αδιαφορία της ελληνικής πλευράς για τους διεθνείς περιορισμούς στον τομέα του εμπορίου όπλων που δεν επιτρέπουν την εξαγωγή τους σε περιοχές όπου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, να συμβάλει στην όξυνση των συγκρούσεων.

Τέλος, κανείς δεν πρέπει να έχει την όποια αμφιβολία ότι όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που αποστέλλεται στο Κίεβο θα εντοπιστεί έγκαιρα και θα καταστραφεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Προτού να είναι πολύ αργά, η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει τα επικίνδυνα σχέδια. Για άλλη μια φορά προειδοποιούμε την ελληνική ηγεσία για την ευθύνη της.

Διαβάστε επίσης

QatarGate: Αντίστροφη μέτρηση για την απολογία της Καϊλή – Οι πιθανότητες να αφεθεί ελεύθερηΕλλάδα

Ενώπιον του προδικαστικού τμήματος αναμένεται να βρεθεί αύριο, Πέμπτη, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, λίγες μόλις ημέρες αφού ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι ανέλαβε την ε...

Στην Ευελπίδων η Πισπιρίγκου - Απολογείται για τους θανάτους της Μαλένας και της ΊριδαςΕλλάδα

Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης η Ρούλα Πισπιρίγκου. Η 34χρονη, η οποία βρίσκεται προφυλακισμένη για το θάνατο της μεγαλύτερης...

Στη Βουλή η τροπολογία για την κάρτα αγοράς - Με συντελεστή 33% η φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίωνΕλλάδα

Με συντελεστή 33% θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και με το ποσό αυτό θα χρηματοδοτηθεί η κάρτα αγοράς που θα χορηγηθεί σε 3,4 εκατ. νοικοκυριά. Αυτό προβλέπεται σε τ...

Ρόδος: Καταγγελία κατά 62χρονου για ασέλγεια σε 4 ανήλικα αγόρια έναντι αμοιβήςΕλλάδα

Μια εξαιρετικά περίεργη υπόθεση με καταγγελλόμενο για σεξουαλικά αδικήματα με ανήλικα αγόρια έναν 62χρονο ημεδαπό, απασχολεί την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου. Πιο συγκεκριμένα, σύμ...

Ν/σ "Σπίτι μου" - Κ. Χατζηδάκης: Στηρίζουμε 137.000 νέους και ευάλωτους συμπολίτες μας και η αντιπολίτευση δεν ψηφίζειΕλλάδα

Με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να κάνει λόγο για νομοθέτημα με έντονο κοινωνικό πρόσημο που επιδιώκει την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής και τα κόμματα της αντιπ...

Παρακολουθήσεις: Αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ από την Εισαγγελία για τους αποστολείς των ύποπτων SMSΕλλάδα

Αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ΗΠΑ απέστειλαν σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση των  τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στη χώρα μας.     Το  αί...

Δίκη για το Μάτι: “Η μητέρα μου κάηκε, ο γιος μου εγκλωβίστηκε στο δρόμο του θανάτου..”Ελλάδα

Και σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο συγγενείς θυμάτων περιέγραψαν τις τραγικές στιγμές που βίωσαν και τον Γολγοθά που συνεχίζουν να ανεβαίνουν, τεσσεράμισι χρόνια μετά το απόγ...

Επίσημη η παράταση για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας: Ερωτήσεις - Απαντήσεις Ελλάδα

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2023, καθώς και για τη θέση των...