ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αδελφοποιήθηκαν Αθήνα και Νέα Υόρκη

Την αδελφοποίηση Αθήνας και Νέας Υόρκης υπέγραψαν σήμερα οι Δήμαρχοι των δύο πόλεων, Κώστας Μπακογιάννης και Έρικ Άνταμς  Ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε υπερήφανος «που οι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Νέας Υόρκης βλέπουν τις δύο πρωτεύουσες της καρδιάς τους να έρχονται ακόμη πιο κοντά», ενώ ο κ. Άνταμς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η Νέα Υόρκη είναι η Αθήνα της Αμερικής – Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από το να ενώνονται οι πόλεις μας».

«Η Αθήνα, η “διαμαντόπετρα στης γης το δαχτυλίδι” και η Νέα Υόρκη, το «Μεγάλο Μήλο» ενώνουν τις δυνάμεις τους. […] Οι αξίες της ανεκτικότητας, της ισότητας και της ατομικής ελευθερίας μηδενίζουν τα χιλιόμετρα. Οι πολίτες μας και τα ιδανικά που πρεσβεύουν, μάς φέρνουν κοντά, -από τον Παρθενώνα μέχρι το Άγαλμα της Ελευθερίας κι από την Αστόρια μέχρι το Κουκάκι. Είμαστε περήφανοι που δίνουμε την ευκαιρία στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Νέας Υόρκης, να δουν τις δύο πρωτεύουσες της καρδιάς τους να έρχονται ακόμα πιο κοντά».

Με αυτά τα λόγια, ο  Κώστας Μπακογιάννης καλωσόρισε τον ομόλογό του στο Δημαρχείο, όπου σήμερα γράφτηκε μία σημαντική «σελίδα» στην ιστορία της Αθήνας. Μέσω του μνημονίου αδελφοποίησης ανάμεσα στις πόλεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ουσιαστικά επισφραγίζεται η στενή συνεργασία που ξεκίνησε ανάμεσα στις δύο πόλεις, τον περασμένο Αύγουστο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε τη χαρά του, αλλά και την πολύ μεγάλη τιμή να υποδέχεται στην Αθήνα και στο Δημαρχείο της πόλης, τον καλό φίλο -όπως αποκάλεσε τον Έρικ Άνταμς. Όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, η Αθήνα και η Νέα Υόρκη είναι δύο πόλεις που τις ενώνει ο κοινός θόλος της δημοκρατίας, του πολιτισμού και των αξιών του: «Δύο πρωτεύουσες με διεθνή ταυτότητα μητροπόλεων, σταυροδρόμια πολιτισμών, θερμοκοιτίδες συνεργασίας και καινοτομίας. Δύο ιστορικά πολυπολιτισμικά κέντρα, που έχουν γίνει, και συνεχίζουν να είναι, “λιμάνι και καταφύγιο” για τα όνειρα εκατομμυρίων κυνηγών μιας καλύτερης ζωής. Δύο πύλες της παγκοσμιοποίησης που μοιράζονται πολλά ζητήματα της αστικής καθημερινότητας και αντιμετωπίζουν παρόμοιες μελλοντικές προκλήσεις».

Έρικ Άνταμς: «Η Νέα Υόρκη είναι η Αθήνα της Αμερικής – Ο Δήμαρχος της Αθήνας διαθέτει όραμα και έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον»

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, εκφράστηκε με ιδιαίτερα θερμό τρόπο τόσο για την Αθήνα, όσο και για τον Κώστα Μπακογιάννη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν συναντηθήκαμε στη Νέα Υόρκη πριν από λίγους μήνες, κατάλαβα αμέσως ότι είστε ένας πολιτικός με όραμα, με καινοτόμα και ανοιχτή σκέψη, που έχετε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, οδηγώντας την σπουδαία πόλη της Αθήνας μπροστά».

Ο κ. Άνταμς, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από το να ενώνουν οι πόλεις μας τις δυνάμεις τους, να συνεργάζονται κα εν τέλει να γίνονται σύμβολα, όχι μόνο στην Αμερική ή εδώ, αλλά παντού στον κόσμο -όπου κι αν αναζητούνται λύσεις για τα κοινά μας προβλήματα».

Κ. Μπακογιάννης: «Η αδελφοποίηση, πυξίδα για την κοινή πορεία των πόλεων μας»

Αναφερόμενος στη σημασία της σημερινής υπογραφής του μνημονίου, ο κ. Μπακογιάννης, επισήμανε ότι αυτό θα αποτελεί πλέον για την κοινή πορεία Αθήνας και Νέας Υόρκης: «Η Αδελφοποίηση αυτή θεσμοποιεί τη διττή ταυτότητα όλων των «ξενιτεμένων» και καταπραΰνει τη λησμονιά της μακρινής πατρίδας. Η Αδελφοποίηση αυτή αποτελεί πυξίδα για την κοινή μας πορεία προς τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των πόλεων μας. Επεκτείνει τη συνεργασία μας στην προστασία του περιβάλλοντος και εδραιώνει την κοινή μας στάση, μηδενικής ανοχής, απέναντι σε κοινωνικές διακρίσεις πάσας φύσεως. Μια αδελφοποίηση που επισφραγίζει μια προσωπική φιλία με έναν ενορατικό άνθρωπο, πρότυπο της πολιτικής ζωής. Αλλά και δεσμεύει τις διαχρονικές σχέσεις ανταλλαγής πληθυσμών, ιδεών, γνώσης και πολιτισμού».

Ε. Άνταμς: «Η Αθήνα μάς διδάσκει να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο»

Από την πλευρά του, ο κ. Άνταμς μίλησε για τη δυνατή φιλία ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα, καθώς και για τις βαθιές δεσμεύσεις, που πλέον δημιουργούν οι δύο πόλεις, με την αδελφοποίησή τους: «Η Νέα Υόρκη εμπνέεται διαχρονικά από το παράδειγμα της Αθήνας – τον τόπο, όπου άνθρωποι με διαφορετικές ιδιότητες συγκεντρώνονται για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τους συμπολίτες τους. Η φιλία μεταξύ Νέας Υόρκης και Αθήνας έχει τις ρίζες της στη συγγένεια, στις κοινές αξίες και στην ιστορία.

Σήμερα, δεσμευόμαστε για το μέλλον της συνεργασίας μας και θέτουμε τις γερές βάσεις της. Αυτή η συμφωνία για την αδελφοποίηση της πόλης μας, θα μάς βοηθήσει να μοιραστούμε τις βέλτιστες πρακτικές και να αντιμετωπίσουμε τις πιο πιεστικές προκλήσεις μας. Θα εργαστούμε από κοινού για να αναπτύξουμε τον τουρισμό ανάμεσα στις πόλεις μας, να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, να δεσμευτούμε για μία πολιτιστική συνεργασία και πολλά άλλα. Η Αθήνα μάς διδάσκει ότι πρέπει πάντα να ονειρευόμαστε και να εργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο. Καθώς ο κόσμος βγαίνει από τις σκοτεινές μέρες, είμαι ενθουσιασμένος που ενώνουμε τα χέρια, πέρα από τον Ατλαντικό για να διαμορφώσουμε αυτό το λαμπρό μέλλον μαζί».

Σε ποιους τομείς θα συνεργαστούν Αθήνα και Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του μνημονίου, οι δύο πόλεις -αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο τους στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία των κοινωνιών τους- θα συνεργαστούν στενά στον τομέα του τουρισμού με σκοπό την ενίσχυση των δύο προορισμών σε ταξίδια αναψυχής και διοργάνωσης συνεδρίων, στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, στο πεδίο του πολιτισμού με τη διοργάνωση κοινών καλλιτεχνικών εκθέσεων, φεστιβάλ, συναυλιών κλπ. καθώς και στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών.

Ενδιαφέρον Άνταμς για τον ψηφιακό “πύργο ελέγχου” του Δήμου Αθηναίων

Αμέσως μετά την εκδήλωση, ο κ. Μπακογιάννης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης για τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Αθήνα, τα τρία τελευταία χρόνια, στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, παρουσιάζοντάς του τον ψηφιακό “πύργο ελέγχου” της πόλης και ενημερώνοντάς τον για την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, έως το τέλος του χρόνου, με τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης να δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η «ψηφιακή» Αθήνα. Μάλιστα, ο κ. Άνταμς ζήτησε από τα στελέχη του Δήμου Αθηναίων συγκεκριμένες πληροφορίες για τις επιμέρους πλατφόρμες, με τις οποίες ο δήμος διαχειρίζεται το ψηφιακό πρόγραμμα των έργων του μέσα στην πόλη και των υπηρεσιών του προς τους πολίτες.

Στην πλατεία Κοτζιά ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης είδε τον σύγχρονο εξοπλισμό καθαριότητας

Αμέσως μετά, οι δύο Δήμαρχοι κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Κοτζιά, όπου ο Κώστας Μπακογιάννης παρουσίασε στον κ. Άνταμς τα υπερσύγχρονα μηχανήματα καθαριότητας, που πλέον έχει στη διάθεσή του ο δήμος για την αποτελεσματικότερη καθαριότητα της πόλης. Την επιθυμία να δει τον σύγχρονο εξοπλισμό που έχει προμηθευτεί ο δήμος και μέσω του οποίου έχει αλλάξει το σύστημα καθαριότητας της πόλης, είχε εκφράσει ο ίδιος ο Έρικ Άνταμς, στην πρόσφατη συνάντησή με τον Δήμαρχο Αθηναίων στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Άνταμς, έχοντας ως μέτρο σύγκρισης τη Νέα Υόρκη, παρατήρησε ότι η Αθήνα είναι μία καθαρή πόλη.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Μπακογιάννης και Άνταμς, μετέβησαν στη Βουλή των Ελλήνων, όπου παρακολούθησαν την αλλαγή της Φρουράς και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κώστα Τασούλα. Έπειτα, κατευθύνθηκαν με τα πόδια μέσω του Εθνικού Κήπου προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου και έγινε η επίσημη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, ακολούθως, ξενάγησε τον κ. Άνταμς στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης να εκφράζει τον ενθουσιασμό του, αντικρίζοντας το παγκόσμιο σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας.

Αργότερα, σήμερα το μεσημέρι, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Δημάρχων κατά του αντισημιτισμού που πραγματοποιείται από χθες στην πρωτεύουσα με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Αθηναίων, οι δύο Δήμαρχοι, θα επισκεφθούν με τους υπόλοιπους Συνέδρους την Εβραϊκή Συναγωγή στην Αθήνα, ώστε να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική 

Διαβάστε επίσης

Πλεύρης: Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη πηγαίνει τη χώρα στην επόμενη δεκαετίαΕλλάδα

Για ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που πηγαίνει τη χώρα στην επόμενη δεκαετία, την ώρα που μέρος της αντιπολίτευσης ζει ακόμα στο 1983, μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο ...

Χαλάνδρι: Κάθειρξη 21 ετών στην Κλοντιάνα Τσέλο που πυροβόλησε τον οφθαλμίατροΕλλάδα

Συνολική ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 21 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην 50χρονη εικαστικό Κλοντιάνα Τσέλο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του 70χρονου οφθαλμία...

ΒΟΥΛΗ LIVE: Η αντιπαράθεση επί του ν/σ για τις αλλαγές στο δημόσιο σύστημα του ΕΣΥ - Πυρ ομαδόν εντός και εκτός ΒουλήςΕλλάδα

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις επί του ν/σ για τις αλλαγές στο ΕΣΥ ουσιαστικά προς την κατεύθυνση εισαγωγής της ιδιωτικής περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα της υγείας. Εντός της Βουκή ό...

"Καλάθι του Νοικοκυριού": Από τις 14 Δεκεμβρίου η Χριστουγεννιάτικη εκδοχή του – Τι θα περιλαμβάνειΕλλάδα

«Το γιορτινό Καλάθι του Νοικοκυριού, θα ξεκινήσει από τις 14 Δεκεμβρίου, οπότε θα ξεκινήσουν και τα ψώνια για το Χριστουγεννιάτικο και το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι» ανέφερε μιλώντας ...

Αθηνών-Κορίνθου: Μία λωρίδα θα δοθεί απόψε στην κυκλοφορία στo ύψος της ΚινέταςΕλλάδα

Μόνο η δεξιά λωρίδα θα δοθεί απόψε στην κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου στην περιοχή της Κινέτας, όπου υπάρχει το πρόβλημα με την πτώση των βράχων.   Συνεργεία της Ολυμπίας οδού το...

Κατολίσθηση στην παλιά Εθνική Αθηνών - Κορίνθου λόγω της καταιγίδας - Με drone και ειδικούς αλπινιστές οι προσπάθειες αποκατάστασηςΕλλάδα

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί από το πρωί οι αλπινιστές και οι μηχανικοί της  Ολυμπίας οδού  για να σταθεροποιηθούν τα πρανή στον βράχο της Κακιάς Σκάλας και  να ξανανοίξει το ρεύ...

"Κιβωτός": Βρέθηκαν 5,9 εκατ. ευρώ σε “μυστικό” λογαριασμό - “Οικιακά” δήλωνε η πρεσβυτέραΕλλάδα

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για την “Κιβωτό του Κόσμου”.   Οι Αρχές φέρεται να εντόπισαν πρόσφατα,  κρυμμένα  στο διαμέρισμα της δομής του Κολωνού που έμεναν ο ιδρυτής της « ...