Συνελήφθη για παιδική πορνογραφία πολυβραβευμένος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας

Βαριά δίωξη για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας αντιμετωπίζει γνωστός συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ο οποίος μάλιστα κατείχε μέχρι πρότινος τη θέση του επικεφαλής του παιδικού τμήματος γνωστού εκδοτικού οίκου.

Ο κατηγορούμενος, Βασίλης Παπαθεοδώρου, βρίσκεται από τις 18 Οκτωβρίου 2022 προφυλακισμένος στις φυλακές Τρίπολης έπειτα από δικογραφία που σχημάτισε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπειτα από σάρωση που πραγματοποίησαν στο διαδίκτυο με ειδικό λογισμικό που εντοπίζει αρχεία παιδικής πορνογραφίας.

Κατόπιν ενημέρωσης των αρμόδιων δικαστικών αρχών πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε σκληρό δίσκο βρέθηκαν περισσότερα από 90 βίντεο με υλικό παιδικής πορνογραφίας σε ορισμένα από τα οποία πρωταγωνιστούν παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών. Ο συλληφθείς δεν έδωσε προανακριτική απολογία.

Ενώπιον του ανακριτή φέρεται να ισχυρίστηκε ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία παιδικής πορνογραφίας για επαγγελματικούς λόγους προκειμένου να προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου με συναφές θέμα – αντικείμενο.

Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή, που διέταξαν τη προφυλάκισή του.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

 
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας-κακουργηματικού χαρακτήρα-σε βάρος ατόμου, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκε χρήστης, εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση σε διάφορους ιστοτόπους – εφαρμογές και κατείχε πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και προέκυψε ο τόπος κατοικίας του.

Στη συνέχεια, κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε έρευνα στην οικία του, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr )
 

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

Διαβάστε επίσης

Οι προσλήψεις και η επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων θα γίνεται από την Εθνική Σχολή Δικαστικών ΛειτουργώνΕλλάδα

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την 15η Νοεμβρίου 2022 τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «επιλογή, κατάρτιση και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθν...

Περιφέρεια Αττικής: Συνεχίζεται το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και συντήρησης κεντρικών οδών, άνω των 30 εκ. ευρώΕλλάδα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται σε καθημερινή βάση τα έργα ασφαλτοστρώσεων, συντήρησης και αποκατάστασης φθορών σε κεντρικούς δρόμους σε όλη την Αττική, με συνολικό προϋπολογισμ...

Νέα στοιχεία για τον βιαστή του Παλαιού Φαλήρου: Τον αναγνώρισε και τέταρτη κοπέλαΕλλάδα

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την δράση του 45χρονου Αλβανού βιαστή του Παλαιού Φαλήρου, ο οποίος συνελήφθη στον Αυλώνα και παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές. Εχθες, με ισχυρή ασ...

Καιρός: Ερχεται ισχυρή κακοκαιρία από το Σάββατο – Ο «επικίνδυνος και φονικός» ΝοέμβριοςΕλλάδα

Προ των πυλών βρίσκεται νέα κακοκαιρίαπου θα χτυπήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη να προειδοποιεί πως ο Νοέμβριος θεωρείται καιρικά επικίνδυνος μήν...

Κέντρο μεταναστών στο Κεντ – «Είναι σαν να ζεις σε φυλακή ή ζωολογικό κήπο»Ελλάδα

Οι συνθήκες ζωής στο κέντρο μεταναστών στο Μανστον στο Κεντ , μια πρώην στρατιωτική βάση είναι απάνθρωπες και άθλιες, με χιλιάδες μετανάστες να συνωστίζονται στις εγκαταστάσεις του...

Νέα καταγγελία στην Πέλλα: 37χρονος βίαζε την ανήλικη κόρη της συντρόφου τουΕλλάδα

Την 11χρονη κόρη της συντρόφου του κατηγορείται ότι βίαζε για πάνω από έναν χρόνο 37χρονος στην Πέλλα. Είχε προηγηθεί καταγγελία από τη γιαγιά του θύματος στην Υποδιεύθυνση Προστασ...