ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προς ψήφιση στη Βουλή η σύμβαση για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο - Το πρώτο μεγάλο "Logistics Park" στη χώρα

 

Η κύρωση της τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης του Θριασίου Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή.

 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε στο υπουργικό συμβούλιο ότι: «Το Θριάσιο αποτελεί τον πιο κρίσιμο σταθμό για να κάνουμε την Ελλάδα κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής μας. Κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για να γίνει η Ελλάδα διεθνές hub στον τομέα των logistics.

 

Αποκτούμε το πρώτο ολοκληρωμένο και σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών κι αξιοποιούμε πραγματικά και τις δυνατότητες ιδίως του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο μέχρι σήμερα ουσιαστικά λειτουργεί μόνο ως σταθμός μεταφόρτωσης, αφού δεν μπορεί να γίνει συναρμολόγηση εδώ και έτσι έχουμε σοβαρές απώλειες προς άλλα λιμάνια».

 

Σημειώνεται ότι ανάδοχος του Θριασίου Ε/Κ είναι η κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair.

 

Το νομοσχέδιο για το Θριάσιο Ε/Κ

Στις 30 Μαρτίου 2022 ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, υπέγραψε μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης για την ανάπτυξη Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο, δηλαδή του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα.

Το εν λόγω Νομοσχέδιο, λοιπόν, αφορά στην κύρωση της εν λόγω τροποποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι δημιουργείται ένα εμπορευματικό κέντρο 240.000 τ.μ., σε συνολική έκταση 2.000 στρεμμάτων.

Με αποθήκες ξηρού και ψυχόμενου φορτίου, χώρους γραφείων, χώρους τελωνείου και στάθμευσης αυτοκινήτων και φορτηγών.

Και βέβαια, με σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές, τις οποίες θα κατασκευάσει επίσης ο παραχωρησιούχος, ώστε να συνδεθεί το Κέντρο με την εθνική σιδηροδρομική υποδομή.

Η σημαντικότερη καινοτομία του Εμπορευματικού Κέντρου του Θριασίου είναι όμως η διασύνδεσή του με όλα τα δίκτυα μεταφοράς: Το λιμάνι του Πειραιά, το λιμάνι της Ελευσίνας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.

 

Και το πιο σημαντικό επίτευγμα είναι ο διπλασιασμός του αντιτίμου για το Ελληνικό Δημόσιο.

Το εφάπαξ αντίτιμο αυξήθηκε ειδικότερα από τα 10 εκατομμύρια ευρώ στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Η ετήσια πληρωμή από 2,51% σε 5%, και το εγγυημένο ετήσιο αντάλλαγμα από 350.000 σε 700.000 ευρώ.

Παράλληλα, εισάγεται μηχανισμός κατανομής των κερδών μετά φόρων 50-50 με τον παραχωρησιούχο, όταν η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του υπερβαίνει ένα ποσοστό, ενώ μειώνεται και ο χρόνος της παραχώρησης, από τα 60 στα 37 έτη.

Με δεδομένο ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί κύρωση, δεν απαιτείται να τεθεί σε διαβούλευση, κι ως εκ τούτου έχει ήδη αποσταλεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει άμεσα προς κατάθεση στη Βουλή.

 

Η «ταυτότητα» του έργου

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη «Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου» στο Θριάσιο, δηλαδή στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση, του πρώτου μεγάλου Logistics Park στην Ελλάδα.

Θα περιλαμβάνει αποθήκες και υποστηρικτικά κτίρια συνολικής επιφάνειας 235.000 τμ, εντός οικοπέδου επιφάνειας 588 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.

Ο παραχωρησιούχος, η κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair, θα κατασκευάσει και λειτουργήσει τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις του «Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου».

Θα αναλάβει επίσης τα εσωτερικά έργα υποδομής, όπως σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και ακαθάρτων, δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και επικοινωνιών και να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του πάρκου, κατά μήκος της νότιας πλευράς, θα κατασκευαστεί σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το Κέντρο με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και εσωτερικό οδικό δίκτυο που θα συνδέεται με το εθνικό οδικό δίκτυο.

 

Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η δυνατότητα ανεφοδιασμού των αποθηκών με συνδυασμό μεταφορικών μέσων, κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει επίσης να δημιουργήσει σταθμό εξυπηρέτησης οχημάτων και αυτοκινητιστών, πρατήριο υγρών καυσίμων, χώρους ανάπτυξης συστημάτων τηλεματικής και πληροφορικής, χώρους στάθμευσης, εγκαταστάσεις τελωνείου και υγειονομικές υπηρεσίες.

Εκτός από τις υποδομές logistics, στο Θριάσιο θα παρέχονται επίσης μία σειρά από υπηρεσίες, όπως τελωνείο, τράπεζα, χώροι στάθμευσης Ι.Χ. και βαρέων οχημάτων, πρατήριο καυσίμων, συνεργείο φορτηγών, εστιατόριο, καθαρισμός, security.

Το σύνολο των φορτηγών που θα εξυπηρετούνται ημερησίως, στη πλήρη λειτουργία του Θριασίου Ε/Κ, είναι 400 και των βαγονιών 50, ενώ θα δημιουργηθούν 250.000 παλετοθέσεις και 210.000 τ.μ. αποθηκών.

Την κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου, που αντιστοιχεί σε συμβατική αξία 109 εκατ. ευρώ, θα υλοποιήσει η Μυτιληναίος.

 

 

Πηγή: metaforespress.gr

Διαβάστε επίσης

28η Οκτωβρίου – Βίντεο: Τα νέα τεθωρακισμένα Marder στην πρώτη τους εμφάνιση στην στρατιωτική παρέλαση της ΘεσσαλονίκηςΕλλάδα

Άλλη μια ξεχωριστή στιγμή από την στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το πρωί της 28ης Οκτωβρίου . Τα νέα τεθωρακισμένα Marder στην πρώτη τους εμφάνιση στην π...

28η Οκτωβρίου: Διευθυντής σχολείου ζήτησε 50 ευρώ από μετανάστες για το στεφάνι που θα κατέθετε το παιδί τουςΕλλάδα

Σε μια καταγγελία για διευθυντή σχολείου, προέβη ο Στράτος Φαναράς. Συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, με ανάρτησή του στο Facebook, γνωστοποίησε το τέχνασμα ε...

Σεπόλια: Αποκαλύψεις – σοκ για τον εφιάλτη που ζούσε η 12χρονη στα χέρια των παιδοβιαστώνΕλλάδα

in.gr Σε μία από τις καταθέσεις το παιδί περιγράφει τον τρόπο που είχε το ίδιο βρει,  προκειμένου να προστατευτεί και να γλιτώσει από κάποιους βιαστές. Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψε...

Μητσοτάκης στο Le Point: Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι οι (τουρκικές) δηλώσεις επιβεβαιώνουν επιθετική και επεκτατική προσέγγιση έναντι της ΕλλάδαςΕλλάδα

«Οποιαδήποτε απειλή ενάντια στην εδαφική κυριαρχία μιας χώρας πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα υπό τις τρέχουσες διεθνείς περιστάσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος ...

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών - Σολτς: Μια νέα Ελλάδα με δυναμική ανάπτυξηΕλλάδα

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων προς τον Τύπο και των απαντήσεων σε ερωτήσεις δημοσιογράφων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της...

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Το υπέροχο graffiti έξω από το κολυμβητήριο του ΒύρωναΕλλάδα

Ενα υπέροχο graffiti με το πρόσωπο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη δημιούργησαν έξω από το κολυμβητήριο του Βύρωνα. Με το πρόσωπό του χαμογελαστό και το ασημένιο μετάλλιο από τους Ολυμπια...

Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα: « Ας μην μας θυμίζουν φωτιές και σεισμοί ότι είμαστε γείτονες»Ελλάδα

Την ευχή «να μην χρειαζόμασταν φωτιές, σεισμούς ή άλλες καταστροφές για να μας θυμίζουν ότι είμαστε γείτονες», εξέφρασε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζούργκεργκιν ...