ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης - Σόλτς: «Η Γερμανία από τους πρώτους επενδυτές» - «Εξαιρετικές οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα»

Στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, αλλά και στις προκλήσεις της Τουρκίας, αναφέρθηκαν στις κοινές τους δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Ο Όλαφ Σολτς, έκανε λόγο για «εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει την αύξηση των Γερμανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, την απόλυτη ικανοποίηση του για την «πολύ καθαρή απάντηση» που έδωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σχετικά με τους ανιστόρητους τουρκικούς ισχυρισμούς για τα ελληνικά νησιά, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου , ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε συγκεκριμένα: «Δεν υπάρχει περίπτωση μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν ευθέως κυριαρχίες άλλων μελών».

«Συνολική η αναβάθμιση της Ελλάδας»

«Χάρη στις προσπάθειες πρωτίστως των Ελλήνων πολιτών αλλά και την πολιτείας, σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά στην οικονομία, την κοινωνία, στη διεθνή θέση της χώρας, από την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα. Η Ελλάδα σήμερα είναι επιτέλους εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας, με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον καγκελάριο της Γερμανίας 'Ολαφ Σολτς.

«Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές, και όλα αυτά ενώ μειώνει το δημόσιο χρέος το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία. Η συνολική αυτή αναβάθμιση συντελείται την ώρα που η πατρίδα μου παράλληλα αμύνεται, τόσο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στις εθνικές προκλήσεις που γεννάει η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της» τόνισε.

«Η Ελλάδα σέβεται και αξιοποιεί παραγωγικά την ευρωπαϊκή αρωγή»

«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σέβεται και αξιοποιεί παραγωγικά την ευρωπαϊκή αρωγή, όπως το πρόγραμμα του RRF. Και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο πειστικά μπορεί στην συνέχεια να διεκδικήσει και νέους πόρους» τόνισε ο πρωθυπουργός«Είναι χαρά μου που συνεργαζόμαστε από νέες θέσεις για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου, ρόλοι του παρελθόντος. Με την πατρίδα μου τώρα να μην ζητά απλά παθητικά όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά να συζητά ισότιμα, δημιουργικά, συμβάλλοντας, στη διάρκεια της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πρωταγωνιστώντας τώρα για μια ενιαία κοινοτική πολιτική στην ενέργεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της δημοκρατίας στα κράτη μέλη που πολιορκούνται από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία», πρόσθεσε.

«Επανέλαβα στον κ. Σολτς», είπε ο πρωθυπουργός «ότι είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μην βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονες και οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Οι συμβάσεις δεν αλλάζουν, ούτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις»

Ο Έλληνας πρωθυπουργος έθεσε, επίσης, το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου λέγοντας ότι η ρύθμιση αυτών των ζητημάτων θα ήταν αμοιβαία επωφελής μολονότι, όπως επισήμανε μετά από σχετική ερώτηση, το ζήτημα αυτό δεν επισκιάζει τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας.

Οι δηλώσεις Σολτς

 

«Είναι μεγάλη χαρά για μένα που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα» ξεκίνησε τις δικές του δηλώσεις ο Όλαφ Σολτς ο οποίος επισήμανε ότι «Ελλάδα και Γερμανία συνδέονται με μακρά ιστορία φιλίας, είναι εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και έχουν καλή επαφή»

 

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε στην χαρά που του χάρισε η επίσκεψή του στην Ακρόπολη για την οποία είπε ότι είναι «η κοινή μας ιστορία καθώς εκεί εκδηλώθηκε στην πράξη για πρώτη φορά η Δημοκρατία».

Όπως ήταν φυσικό ο κ. Σολτς αναφέρθηκε και σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία τονίζοντας ότι «είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει αυτό τον αδικαιολόγητο πόλεμο» ενώ πρόσθεσε ότι «η ενεργειακή κρίση είναι αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία».

«Οι τιμές στην ενέργεια πρέπει να πέσουν και συμφωνήσαμε αυτό να γίνει με αλληλεγγύη. Πρέπει να κοιτάξουμε να έχουμε τρόπο αποθήκευσης φυσικού αερίου από κοινού» συμπλήρωσε ο κ. Σολτς για το θέμα της ενεργειακής κρίσης απονείμοντας τα εύσημα στην Ελλάδα για τη δουλειά που έχει κάνει με τις ΑΠΕ. Όπως ξεκαθάρισε «στόχος μας πρέπει να είναι η ανεξαρτησία από τη Ρωσία και τις ρωσικές εισαγωγές».

 

Αναφερόμενος στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου ο καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι πρόκειται για «περιοχή γεμάτες δυνατότηετς και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να τις αξιοποιήσουν».

«Οι σχέσεις καλής γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι σημαντικές για το ΝΑΤΟ» τόνισε ο Όλαφ Σολτς και έστειλε το μήνυμα ότι «όλα τα θέματα πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου.

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις

Η τελευταία ερώτηση αφορούσε τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη με ειδική αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά

Μητσοτάκης: Είχαμε συζήτηση για τη σχέση που πρέπει να έχει η ΕΕ με την Κίνα γιατί είναι ανταγωνιστής και εταίρος. Κανείς δεν είναι αφελής για τις σχέσεις αυτές. Η ανάγκη να μην είμαστε εξαρτημένοι από έναν προμηθευτή αναδείχθηκε ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για το λιμάνι του Πειραιά η επένδυση έχει ολοκληρωθεί εδώ και 13-14 χρόνια σε μια περίοδο που ελάχιστοι έκαναν επενδύσεις. Η Ελλάδα τιμά τις συμφωνίες που υπεγράφησαν από τους προκατόχους της κυβέρνησής μας. Δεν ανησυχώ για την επένδυση αυτή όμως πρέπει να σας πω ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ένα γεωπολιτικό φίλτρο για τις επενδύσεις που γίνονται στην Ευρώπη.

Σολτς: Όταν πρόκειται για τη σχέση μας με την Κίνα θα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει διαφοροποίηση και να μην υπάρχει μονομερής εξάρτηση, αυτό είναι το δίδαγμα από τις εξελίξεις στη Ρωσία. Οργανώνουμε τις εξαγωγές μας ώστε να μην συγκεντρώνονται σε ένα σημείο.

Ερώτηση: Ήρθε η ώρα για την εξεύρεση λύσης για το φυσικό αέριο; Περιμένετε συμφωνία στις 24 Νοεμβρίου από τους υπουργούς Ενέργειας;

Μητσοτάκης: Κάναμε σημαντική πρόοδο στο ζήτημα του φυσικού αερίου. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των κρατών μελών. Μας ανησυχεί το θέμα της τίμης μας ανησυχεί και η τροφοδοσία. Το ότι κάνουμε τη συζήτηση για μια ρύθμιση έχει συμβάλει στην μείωση των τιμών. Θα ήταν αποτυχία μας να ξαναγυρίσει το θέμα σε εμάς. Υπάρχει η δυνατότητα να επιλυθεί σε επίπεδο υπουργών

Σολτς: Συμφωνώ απόλυτα. Πράγματι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας όσον αφορά τους υπουργούς Ενέργειας για να περιορίσουν τις αιχμές αυτές των τιμών. Έαν μπορεί να το αποφύγει κανεις αυτό θα έχουμε λιγότερες διακυμάνσεις. Θα πρέπει πολύ συγκεκριμένα να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του σπεκουλαρίσματος των τιμών. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια. Πρότυπο η Ελλάδα με τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και υγροποιημένου αερίου. Η Γερμανία αποφάσισε την κατασκευή τερματικών σταθμών για υγροποιημένο αέριο σε τέσσερα σημεία και θέλουμε να έχουμε με χώρες της δυτικής και ανατολικής Ευρώπης γιατί η Γερμανία είναι υπεύθυνη και για τον ανεφοδιασμό αρκετών χωρών. Αυτό που κάναμε είναι να ενεργοποιήσουμε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που είχαμε.

Ερώτηση προς Σολτς: Η Ευρώπη χαιρέτησε την αποφασιστικότητα με την οποία η Γερμανία καταδίκασε την αμφισβήτηση της ακεραιότητας της Γερμανίας. Ποια η θέση για την ίδια στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα

Σολτς: Αποτελεί συμφέρον όλων η καλή γειτονία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πει ξεκάθαρα τη θέση του επ' αυτού

Ερώτηση προς Σολτς: Θα είχατε πρόβλημα αν τα γερμανικά τεθωρακισμένα σταθμευτούν στα σύνορα με την Τουρκία;

Σολτς: Δώσαμε αυτά τα τεθωρακισμένα, ποτέ δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και δεν θα απαντήσω εγώ για αυτήν. Δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν την κυριαρχία. Για τις γερμανικές επανορθώσεις πιστεύω ότι θα στηρίξουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε

Μητσοτάκης: Κρατώ τη στάση του κ. Σολτς. Νομίζω ότι η Γερμανία έχει τοποθετηθεί στο θέμα αυτό με απόλυτη σαφήνεια. Έχω ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς αντιλαμβανόμαστε τις προκλήσεις αυτές και για το πώς μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση. Για τα γερμανικά τεθωρακισμένα μπορώ να απαντήσω ότι θα κατευθυνθούν στον Έβρο γιατί εκεί κρινουν οι ΕΔ ότι είναι πιο χρήσιμα. Ανοιχτό το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, προσβλέπουμε σε μια επίλυση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που έρχονται και από το παρελθόν. ΤΟ γεγονός ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων και την προοπτική τους. 

Διαβάστε επίσης

"Μεγάλη έξοδος" για το τριήμερο 28ης Οκτωβρίου - Μποτιλιαρίσματα στον Κηφισό και στην Αττική Οδό - Δείτε live την κίνησηΕλλάδα

Η "μεγάλη έξοδος" των Αθηναίων για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου συνεχίζεται, με την τροχαία να βρίσκεται σε επιφυλακή.   Αυτή την ώρα, παρατηρείται αυξημένη κίνηση στις εθνικές ο...

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν στις 31/10 οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας – Αφορά 3.220 ανέργους έως 45 ετώνΕλλάδα

Τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης  3.220...

Αυστηρό μήνυμα Σολτς στην Τουρκία: Δεν νοείται κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να αμφισβητούν εθνική κυριαρχίαΕλλάδα

Νέο μήνυμα στην  Τουρκία ,  μετά τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» , όπου διαμήνυσε πως «αμφισβήτηση κυριαρχίας από εταίρο του ΝΑΤΟ δεν είναι αποδεκτή», έστειλε ο καγκελάριος της Γερμανί...

Mαθητής στο ΕΠΑΛ Τυρνάβου επισκευάζει θρανία στα κενά μεταξύ των μαθημάτων τουΕλλάδα

Ο Παύλος Κατσιούρας είναι ένας μαθητής της Α΄ Λυκείου στο ΕΠΑΛ Τυρνάβου, ο οποίος αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του ανάμεσα στα κενά των μαθημάτων για να αναβαθμίσει τις σχολικές αί...

Νεκρός αρχιμανδρίτης: Βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του αλλά οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο δολοφονίαςΕλλάδα

Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής έχει αναλάβει να εξιχνιάσει το «μυστήριο» με τον θάνατο του Αρχιμανδρίτη που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην πλατεία Αμερ...

Οικονόμου: Σε άλλους 28 δήμους επεκτείνεται το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»Ελλάδα

Στην επέκταση της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», αναφέρεται με ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.    «Με σχέδιο...