Δένδιας: Δεν θα διολισθήσουμε στο ρεσιτάλ υποκρισίας της Τουρκίας – Μεταβαίνει στο Κίεβο ο ΥΠΕΞ
«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε αγαστή συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας, αρχής γενομένης από την αδελφή μας χώρα, την Κύπρο. Θα το πράξουμε, όμως, με πυξίδα τον σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε. γιατί αυτό επιτάσσουν οι δικές μας αρχές», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε μέσω βιντεοκλήσης στο 18ο Συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, επισημαίνοντας ότι αυτή ακριβώς είναι η πρακτική που εφαρμόζουν οι πολιτισμένες χώρες: «Όπως το πράξαμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Αυτές οι συμφωνίες, όπως και η πρόσφατη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα που οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι άλλες χώρες της περιοχής» σημείωσε.
Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» μια συμφωνία, η οποία στηρίχθηκε σε ένα νομικό τερατούργημα, που συνομολογήθηκε πριν από τρία χρόνια, ενώ ανέφερε ότι «η Τουρκία, πέρα από την απαράδεκτη, καταδικαστέα και συνεχή ρητορική εναντίον της Ελλάδας, προχωρεί και σε πράξεις που κινδυνεύουν να ανατρέψουν την εύθραυστη ισορροπία στην Μεσόγειο».
Έκανε λόγο για δυνάμεις του αναθεωρητισμού και επιστροφή σε πρακτικές του 19ου αιώνα που επιστρέφουν με νέα ορμή και δύναμη και στην άμεση γειτονιά μας. Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο, την Κύπρο και σε άλλες περιοχές, παραβιάζοντας θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου- κανόνες τους οποίους η ίδια η Τουρκία επικαλείται σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, αν όχι παραλογισμού. Δεν θα διολισθήσουμε σε αυτό το δρόμο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε ότι η ελληνική θέση παραμένει σταθερή: «Τασσόμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών. Καταδικάσαμε την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από την Ρωσία. Οποιαδήποτε ανοχή από την διεθνή κοινότητα θα μπορούσε να προκαλέσει ολέθριο προηγούμενο. Στην Ουκρανία διαβιεί ακόμη ελληνική κοινότητα, στην οποία λόγω των εχθροπραξιών έχουμε μόνο μερική πρόσβαση. Βασικό μας μέλημα παραμένει η προστασία της καθώς και η απονομή δικαιοσύνης για τη διάπραξη τυχόν εγκλημάτων πολέμου».
Το διεθνές δίκαιο «ευαγγέλιο» για την ελληνική εξωτερική πολιτική
Την «ανάγκη εθνικής ομοψυχίας για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής» υπογράμμισε στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσής τους στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ ανακοίνωσε ότι αναχωρεί για το Κίεβο. Όπως υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, η εθνική ομοψυχία για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι απαραίτητη. Ειδικά «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εξαιτίας της έντασης που υφίσταται, η συναίνεση αυτή είναι απαραίτητη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς», ανέφερε.
Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επαφές του στο Κάιρο, στη Βαλέττα, στο Λονδίνο και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων χθες στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος και στο «μνημόνιο» μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας. «Κρίνω ότι είναι απολύτως θετικό ότι πέρα από τις δηλώσεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό, υπήρξε σαφής κατανόηση των ελληνικών θέσεων. Θέσεων που βασίζονται σε μια στέρεη βάση, στη διεθνή νομιμότητα και στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας και εξυπηρετούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο», τόνισε.
Αναφέρθηκε ακόμη στο παράδειγμα του Ισραήλ και του Λιβάνου και την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ τους για τις θαλάσσιες ζώνες τους. «Μια συμφωνία που ενισχύει το ελληνικό αφήγημα καθώς έχει συμβολική σημασία για όλη την περιοχή», υπογράμμισε ο υπουργός.
«Η ελληνοτουρκική διαφορά μπορεί κάλλιστα να λυθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε: «Όμως η Τουρκία δεν τείνει ευήκοον ου σ’ αυτές τις προκλήσεις. Προτιμά την παραβατική συμπεριφορά και θέλω να καταστήσω σαφές ότι εμείς αυτή την παραβατική συμπεριφορά θα συνεχίσουμε να την αναδεικνύουμε και να την προβάλλουμε».
Ενημέρωσε ακόμη για τη μετάβασή του στο Κίεβο, την τρίτη επίσκεψή του στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι δύο προηγούμενες ήταν στην Οδησσό, μια πόλη με τεράστια σημασία για τον ελληνισμό, όπως είπε. Η επίσκεψή του στην Ουκρανία πέρα από την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, έχει και ένα έντονο στοιχείο συμβολισμού, το γεγονός, όπως είπε, «ότι η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, στέκεται δίπλα στις χώρες των οποίων απειλείται η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική κυριαρχία».
«Το διεθνές δίκαιο, ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι “ευαγγέλιο” για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτά θα επαναλάβω και στο Κίεβο», κατέληξε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / kathimerini.gr