ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Πέλαγος του θανάτου» το Αιγαίο: Ασύλληπτη τραγωδία με τον τραγικό απολογισμό να αυξάνεται

Κουβέρτες και αιματοβαμμένα ρούχα πάνω στα απόκρημνα βράχια της Λέσβου, κατεστραμμένες φουσκωτές βάρκες στο έλεος των κυμάτων και στο βάθος το Λιμενικό να συνεχίζει τις έρευνες διάσωσης δεκάδων μεταναστών.

Αυτές είναι οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα με το πρώτο φως της ημέρας από την Λέσβο, όπου 16 γυναίκες και ένα ανήλικο αγόρι βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ναυάγησε και οι ίδιοι κατέληξαν να χαροπαλεύουν με τα κύματα.

Δυστυχώς αυτό είναι μόνο το ένα πρόσωπο της τραγωδίας, καθώς την ίδια ώρα 95 άνθρωποι στα Κύθηρα πάλευαν όλο το βράδυ να μείνουν ζωντανοί, όταν και η δική τους βάρκα βρέθηκε στο πάτο της θάλασσας ανοιχτά του νησιού.

Τα βίντεο που δημοσίευσε το Λιμενικό, αλλά και οι δηλώσεις τοπικών φορέων είναι γροθιά στο στομάχι.

Άνθρωποι χωρίς σωσίβια προσπαθούν μέσα στη νύχτα να σκαρφαλώνουν πάνω σε γκρεμούς για να μην τους παρασύρουν τα κύματα. Όποιος έχει τη δύναμη να πιάσει το χέρι του συνανθρώπου που τον περιμένει στην άλλη άκρη, παραμένει ζωντανός. Όποιος δεν μπορεί να ανέβει ή δεν προλαβαίνει χάνεται στη θάλασσα ή πεθαίνει.

Ακόμη και αυτή την ώρα οι επιχειρήσεις διάσωσης σε Κύθηρα και Λέσβο βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς αρκετοί άνθρωποι ακόμη αγνοούνται.

 

17  νεκρές γυναίκες στη Λέσβο – Αγνοούνται 15 άτομα στα Κύθηρα

Συγκεκριμένα το Λιμενικό το πρωί της Πέμπτης ανακοίνωσε 16 νεκρές γυναίκες στο ναυάγιο της Λέσβου, ωστόσο στη συνέχεια σύμφωνα με την ΕΡΤ βρέθηκε ακόμη μία σορός με αποτέλεσμα ο τραγικός απολογισμός να φτάνει τις 17 νεκρές γυναίκες.

Σύμφωνα με το stonisi.gr, από τους 17 νεκρούς, οι 16 είναι γυναίκες ενώ η τελευταία σορός που εντοπίστηκε ανήκει σε ένα ανήλικο αγόρι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εντοπίστηκε ακόμα μια γυναίκα ανεβάζοντας των διασωθεισών γυναικών σε 10 και έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Φωτογραφία από τους διασωθέντες του ναυαγίου της Λέσβου, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Πηγή φωτογραφίας: Stonisi.gr

Όσον αφορά στο ναυάγιο στα Κύθηρα ανέφερε ότι έχουν διασωθεί 80 άτομα, ωστόσο όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ αυτή τη στιγμή αγνοούνται 15 άτομα.

 

Τα νεότερα για την επιχείρηση διάσωσης στη Λέσβο

Μέχρι τις 8 π.μ στη Λέσβο κι ενώ οι σοροί των 17 γυναικών μεταφέρονται στο νεκροτομείο το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 15 αγνοούμενους, αφού σύμφωνα με μαρτυρία στη βάρκα επέβαιναν 40 άτομα.

Η βάρκα, όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το ναυάγιο στη Λέσβο

Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες, η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης από Ελληνικό Στρατό για ύπαρξη βυθισμένης λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή “Προβοσκίδα” ανατολικά ν. Λέσβου.

Στην περιοχή επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη Ε.Σ., στελέχη Π.Υ. και στελέχη ΕΛ.ΑΣ. Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι εντάσεως Β-ΒΑ 7 BF. Στην περιοχή σπεύδει, ένα (01) Παράκτιο Περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα (01) ελικόπτερο Super Puma Π.Α.

Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά.

Συγκλονιστικά βίντεο του Λίμενικού από το ναυάγιο στη Λέσβο

Τα νεότερα για την επιχείρηση διάσωσης στα  Κύθηρα

Στο Διακόφτι Κυθήρων, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 μετανάστες μετά την πρόσκρουση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή.

Στο σκάφος, που στη συνέχεια βυθίστηκε, επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν μέχρι τώρα οι αρχές, 95 άνθρωποι.

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 7 με 8 μποφόρ.

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες.

Προς εκεί κινούνται πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Σημειώνεται ότι επιβαίνων ειδοποίησε μέσω 112 ότι το σκάφος βρίσκεται σε δυσχερή θέση και έκανε λόγο για περίπου 95 άτομα πάνω σε αυτό.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι μετανάστες στα Κύθηρα θα μεταφερθούν σε σχολείο της περιοχής.

Δήμαρχος Κυθήρων για το ναυάγιο: «Μπροστά μου πέθαναν πέντε μετανάστες»

Για πέντε νεκρούς στο ναυάγιο των Κυθήρων κάνει λόγο ο δήμαρχος του νησιού, κ. Χαρχαλάκης, ο οποίος προχώρησε σε μία σοκαριστική περιγραφή για τις τραγικές στιγμές που έλαβαν χώρα στα παράλια του νησιού κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τους μετανάστες να χαροπαλεύουν με τα κύματα, προσπαθώντας να βγουν στη στεριά και να σκαρφαλώσουν στους απότομους βράχους.

Ο δήμαρχος Κυθήρων μιλώντας στον ΣΚΑΪ κάνει λόγο για 5 νεκρούς μετανάστες από το ναυάγιο στα Κύθηρα, αριθμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Λιμενικό, καθώς η τελευταία ενημέρωση έκανε λόγο για 15 αγνοούμενους, ενώ η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος «τι να σας πω, μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα».

 

Συνέχισε περιγράφοντας ότι το σκάφος εξέπεμψε SOS μέσω του 112 χθες το βράδυ γύρω στις 8, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Πρόσθεσε ότι οι άτυχοι μετανάστες παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε βράχια κάθετα που έχουν ύψος 15 – 20 μέτρα.

«Η θάλασσα τους κοπανούσε σαν χταπόδια» είπε συγκλονισμένος. «Τους πήρε το κύμα και χάθηκαν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή Φωτογραφίας: Facebook/ Μιχάλης Πρωτοψάλτης

Στο ναυάγιο στο Διακόφτι Κυθήρων, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 μετανάστες μετά την πρόσκρουση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή.

Νέα ενημέρωση από το Λιμενικό – 80 μετανάστες έχουν διασωθεί

Σύμφωνα με το Λιμενικό, αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή πλησίον του λιμένα Διακοφτίου ν. Κυθήρων που ξεκίνησε βραδινές ώρες χθες, ανακοινώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί ογδόντα (80) αλλοδαποί εκ των οποίων εξήντα δύο (62) ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες) και δεκαοκτώ (18) ανήλικοι, ενώ έντεκα (11) από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

Πηγή Φωτογραφίας: Facebook/ Μιχάλης Πρωτοψάλτης

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ το Ι/Φ σκάφος στο οποίο επέβαιναν έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Κάτοικος των Κυθήρων για το ναυάγιο

Κάτοικος της περιοχής που μίλησε στο ΑΡ περιέγραψε τα όσα συνέβησαν: «Μπορούσαμε να ακούσουμε το ιστιοφόρο να συντρίβεται στα βράχια και είδαμε ανθρώπους να σκαρφαλώνουν βράχια για να σωθούν. Ήταν ένα απίστευτο θέαμα. Όλοι κατεβήκαμε στο Λιμάνι για να βοηθήσουμε».

Ήδη στα Κύθηρα έχουν ανοίξει οι πύλες ενός σχολείου προκειμένου μέσα σε αυτό να φιλοξενηθούν οι διασωθέντες μετανάστες ενώ στην περιοχή του ναυαγίου αναμένονται δύτες προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Βίντεο του Λιμενικού από τη διάσωση στα Κύθηρα

 
 

Διαβάστε επίσης

Κυβερνητικές πηγές: Ο πρωθυπουργός δεν θα άφηνε αναπάντητα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδροςΕλλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήλθε στην Πράγα και δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του, ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια, που συμμετείχε, ούτε και στις διμερείς επαφ...

Ένταση Μητσοτάκη με Ερντογάν στην Πράγα – «Μην αμφισβητείς την κυριαρχία των νησιών»Ελλάδα

Ένταση επικράτησε στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα όταν πήρε τον λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος της παρέμβασής του ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε απ...

Αποστολάκης: "Όσο και να μην θέλουμε να το δεχτούμε, δεχόμαστε μια επίθεση πλέονΕλλάδα

«Η Τουρκία έχει κάνει το άσπρο μαύρο. Τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά. Τέτοιου είδους προκλήσεις προσβάλλουν την Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.   Ο πρώην υπ...

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τα Κύθηρα - Στους 18 οι νεκροί από το ναυάγιο στο Λέσβο – Δεκάδες οι αγνοούμενοι (βίντεο)Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις του Λιμενικού σε Κύθηρα και Λέσβο για τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών  από τα ξημερώματα.   Μία ανείπωτη τραγωδία εκτυλίσσεται από τη νύχτα κ...

Δήμαρχος Κυθήρων: “Ανέβασαν 100 άτομα σε ιστιοφόρο που χωρούσε 20, είδα ανθρώπους να πνίγονται”Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το Λιμενικό επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των 15 αγνοουμένων μεταναστών από το ναυάγιο των Κυθήρων, με το χρόνο να μην είναι σύμμαχος των Αρχών, αφού ...

ΟΠΑ: Πέμπτο παγκοσμίως σε μεταπτυχιακό πρόγραμμά του και έβδομο παγκοσμίως σε τέσσερα ακόμη αντικείμενα σπουδώνΕλλάδα

Πέμπτο σε παγκόσμιο επίπεδο στην επιστημονική κατηγορία του Business Intelligence and strategy είναι φέτος το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), που αποδεικνύεται όμως και 7ο  δ...

Αχαΐα: Μακάβριο εύρημα σε σπίτι – Γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε «κατάσταση μουμιοποίησης»Ελλάδα

Αντιμέτωπος με ένα μακάβριο εύρημα ήρθε κάτοικος στο χωριό Κάλανος του Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας. Ο άνδρας βρήκε 44χρονη γυναίκα νεκρή μέσα στο πατρικό της, σε προχωρημένη αποσύνθεση ...