ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Athens Democracy Forum: Η μάχη της Δημοκρατίας απέναντι στον αυταρχισμό – Το μήνυμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Στην εμβληματική στοά του Αττάλου και με την βαθιά πολιτική ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα των εργασιών του Athens Democracy Forum.

 

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «η ευθύνη της γενιάς μας είναι να ενισχύσουμε την Ουκρανία να κερδίσει τη μάχη για τη Δημοκρατία».

Έκανε ιστορικές παραπομπές και συγκρίσεις, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, όταν -όπως είπε- «ο αυταρχισμός εξαπέλυσε επίθεση στη Δημοκρατία». Σημείωσε ότι «οι Έλληνες τότε έδιναν τη μάχη για την ελευθερία τους – τώρα και πάλι, η Δημοκρατία δίνει μάχη επιβίωσης στην Ουκρανία».

«Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι θα επικρατήσει η Δημοκρατία», είπε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «οι τραγωδίες του παρελθόντος επαναλαμβάνονται». «Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ήπειρος μας βαδίζει στα βήματα της Δημοκρατίας», είπε, συμπληρώνοντας ότι «αρχίσαμε να τη θεωρούμε δεδομένη, αλλά διαπιστώνουμε πλέον ότι δεν κινείται σε μία ευθεία γραμμή».

 

«Όλες οι Δημοκρατίες είναι μια συνεχής και εν εξελίξει προσπάθεια», πρόσθεσε.

Athens Democracy Forum: Η μάχη της Δημοκρατίας απέναντι στον αυταρχισμό – Το μήνυμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν-1

Οι τέσσερις προτεραιότητες

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στις τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες της εποχής:

  • Οι νέες απειλές: Δεν συνιστά απειλή μόνο ο στρατός, αλλά επίσης η παραπληροφόρηση, οι κυβερνοεπιθέσεις, οι παρεμβάσεις σε εκλογικές διαδικασίες.
  • Πολύπλευρες κρίσεις: Έδωσε το παράδειγμα της πανδημίας, λέγοντας ότι οι Δημοκρατίες καλούνται πάντα να έχουν αποτελέσματα. «Τα νέα εμβόλια που έσωσαν ζωές παρασκευάστηκαν σε Δημοκρατίες, όπου οι ιδέες είναι ελεύθερες», είπε και πρόσθεσε: «Η Δημοκρατία μπορεί να βρει λύσεις και απαντήσεις, εάν είμαστε ενωμένοι».
  • Τα νέα όρια: «Η επίθεση του Πούτιν είναι μια προσπάθεια να σταματήσει την πορεία της Δημοκρατίας», σημείωσε και υπογράμμισε: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε την Ουκρανία με κάθε μέσο».
  • Οι Δημοκρατίες μας ανήκουν στις γενιές του μέλλοντος: «Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα κολοσσιαίο βάρος», είπε και σημείωσε ότι «αν θέλουμε τους νέους να έχουν πίστη στη Δημοκρατία, πρέπει να τους βάλουμε στο επίκεντρο των δράσεων και των αποφάσεων μας». Τόνισε εμφατικά ότι «οι αποφάσεις μας δεν πρέπει να επιβαρύνουν το μέλλον των επόμενων γενεών».

 

«Η Δημοκρατία είναι μια υπόσχεση: Οι άνθρωποι είναι κυρίαρχοι του μέλλοντος τους. Αυτή είναι η ισχύς της, που την κάνει καλύτερη από κάθε άλλο σύστημα», είπε και κατέληξε: «Όλοι δοκιμαζόμαστε σήμερα, και πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Από εμάς εξαρτάται η αντοχή και η νίκη της Δημοκρατίας».

Athens Democracy Forum: Η μάχη της Δημοκρατίας απέναντι στον αυταρχισμό – Το μήνυμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν-2

 

«Ο Πούτιν δεν μπλοφάρει»

Η πρωινή συνεδρία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο και οι θεματικές συζητήσεις στράφηκαν γύρω από την ασφάλεια. Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε το πάνελ που αφορούσε στην αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου, με τον καθηγητή Τζέφρι Σακς να ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα, καθώς απέδωσε ευθύνες στη Δύση -ειδικά στις ΗΠΑ- για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Αφού υπογράμμισε ότι «ο Πούτιν δεν μπλοφάρει», κατηγόρησε την Ευρώπη ότι δεν έκανε κάτι για να αποτρέψει την πίεση των ΗΠΑ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μοναδικό εργαλείο για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι η μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Δίπλα του βρισκόταν ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν κι-Μουν, ο οποίος συμφώνησε στα περί μπλόφας ως προς τα πυρηνικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα διστάσει να κάνει χρήση τους σε περίπτωση παρέμβασης.

Athens Democracy Forum: Η μάχη της Δημοκρατίας απέναντι στον αυταρχισμό – Το μήνυμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν-3

Είχε προηγηθεί πάνελ με θέμα τη δημοκρατία σε Ρωσία και Κίνα, στο οποίο πρωταγωνίστησε ο κ. Σακς –σε κάποιες περιπτώσεις έλαβε θερμό χειροκρότημα, αλλά όχι από το σύνολο των παρευρισκόμενων στην αίθουσα. 

«Η μόνη λύση είναι να κάτσουν όλοι μαζί. Στις ΗΠΑ, οι πολιτικές ελίτ δεν συνομιλούν με τη Κίνα, παρά μόνον όταν τους δίνεται η ευκαιρία να της κουνήσουν το δάχτυλο. Δεν θα έδιναν ποτέ τα χέρια με Ρώσους πολιτικούς και αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος», δήλωσε, για να προσθέσει:

«Η Κίνα μοιάζει με μία δυναστεία, έχει συγκεντρωτική διακυβέρνηση και οι άνθρωποι της είναι διανοούμενοι, καλά εκπαιδευμένοι και πιστεύουν στην επαγγελματική αριστεία. Η Δύση θα μπορούσε να βγει κερδισμένη αν τελικά καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τους Κινέζους. Η Ρωσία θυμίζει την εποχή του Τσάρου, με βαθιά κουλτούρα εξουσίας και βαριά παράδοση συγκεντρωτικής διακυβέρνησης. Οι ΗΠΑ -από την άλλη- είναι μια ημι-δημοκρατική, ρατσιστική κοινωνία, που κυριαρχείται από λευκούς, η οποία γεννήθηκε μετά από μια γενοκτονία».

«Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που ‘πέθανε’ με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης. Από τη δημιουργία του ήταν μια στρατιωτική συμμαχία των ΗΠΑ και μέχρι στιγμής έχει ξεκινήσει τους περισσότερους πολέμους των τελευταίων ετών», υποστήριξε.

Απαντώντας, ο αρχισυντάκτης της πολωνικής Kultura Liberalna, Γιάροσλαβ Κουίσζ, υποστήριξε ότι αν κατηγορήσουμε τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι σαν να απαλλάσσουμε τον Πούτιν από την ευθύνη. 

 

«Η νίκη της Ουκρανίας θα είναι νίκη όλου του κόσμου»

Athens Democracy Forum: Η μάχη της Δημοκρατίας απέναντι στον αυταρχισμό – Το μήνυμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν-4

Η πιο δυνατή στιγμή της 2ης ημέρας του συνεδρίου ήταν όταν ο Ουκρανός φωτογράφος και ντοκιμαντερίστας Αλεξάντερ Τσεκμένοβ, περιέγραψε όλα όσα έζησε, δημιουργώντας πορτρέτα καθημερινών Ουκρανών αμέσως μετά την εισβολή.

Σημείωσε ότι όλες οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας όχι μόνον συσπείρωσαν τους Ουκρανούς, αλλά και τη Δύση, «την ευρωπαϊκή πολιτισμένη κοινωνία». ‘

Περιέγραψε τις πρώτες ημέρες της εισβολής, όπου το Κίεβο -όπου ζούσε- έμοιαζε να έχει ξαναμπεί σε lockdown: Όσοι δεν κρύβονταν στα σπίτια τους έφευγαν μακριά από την πόλη, όπως εξάλλου και η κόρη του. Ανέφερε ότι, ως έμπειρος πορτρετίστας αστέγων, χρησιμοποίησε ακριβώς την ίδια τεχνική για την καταγραφή των Ουκρανών και της καθημερινότητάς τους.

Οι πολίτες που κατέγραψε, τόνισε, είναι οι δικοί του ήρωες. Μίλησε για έναν αρτοποιό που στέλνει καθημερινά 1.000 καρβέλια ψωμί στα μέτωπα – του είχε πει ότι δουλεύει για να μην τρελαθεί.

Μίλησε για έναν δεύτερο Ουκρανό, που επί έξι ημέρες αιμορραγούσε στο σπίτι του από πυρά Ρώσων, έως ότου έρθουν οι ουκρανικές δυνάμεις για να τον διασώσουν, ενώ ο φίλος του είχε μόλις θαφτεί σε αυτοσχέδιο τάφο έξω από το σπίτι του.

Αφηγήθηκε τα βασανιστήρια με σφυρί και ξίφος που υπέφερε μία Ουκρανή, προκειμένου να δώσει τα κλειδιά του σπιτιού της στους Ρώσους για να την κλέψουν, ενώ ταυτόχρονα έκαιγαν σπίτια στη γειτονιά της.

Δήλωσε εμφατικά ότι η Ουκρανία δέχτηκε «πισώπλατη μαχαιριά» τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί στη Δύση και στην Ευρώπη, αλλά προεξοφλεί τη νίκη του ουκρανικού λαού, αφού, όπως ανέφερε, μέχρι και μικρά παιδιά κάνουν έρανο για τα στρατεύματα του μετώπου.

Έκλεισε λέγοντας ότι η νίκη της Ουκρανίας θα είναι νίκη όλου του κόσμου, θα είναι νίκη του φωτός έναντι του σκότους.

Πρόσθεσε τη φράση «δόξα στην Ουκρανία» και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους, που σηκώθηκαν όρθιοι.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr 

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας: Σε όλη την Ευρώπη έχουμε κρατικοποιήσεις, εδώ έχουμε μοντέλο πριμοδότησης της αισχροκέρδειαςΕλλάδα

 «Σήμερα βρισκόμαστε δυστυχώς τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ξανά μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες και αν δεν είχαμε καταφέρει να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφ...

Εικοσιεννέα οι οβίδες που έχουν εντοπιστεί στο εργοτάξιο της Λέοντος ΣοφούΕλλάδα

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των οβίδων που εντοπίζονται στο εργοτάξιο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Λέοντος Σοφού στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 29 οξειδωμένες (σκουριασ...

Αστυνομικός σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Αττική Οδό: Φρέναρε για να αποφύγει σκύλο, συγκρούστηκε με ΙΧΕλλάδα

Θανατηφόρο τροχαίο έγινε το πρωί της Πέμπτης στην Αττικής Οδού, με θύμα έναν αστυνομικό. Μάλιστα, ένα βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το Mega δείχνει τις αγωνιώδεις προσπάθειες τω...

Υπόνοιες για απόπειρα απελευθέρωσης του Αλβανού αρχηγού της συμμορίας στον Ερυθρό Σταυρό – Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣΕλλάδα

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Πέμπτης στον  Ερυθρο Σταυρό,  όπου νοσηλεύεται ο Αλβανός αρχηγός  της μαφίας της Πολυτεχνειούπολης , γνωστός και ως “Έσκο”.   Σύμφωνα με απόλυτα έ...

Πολυτεχνειούπολη: Διάλογοι και ντοκουμέντα από τη δράση των συμμοριών - Τι φέρνει στο φως η δικογραφίαΕλλάδα

  Γιάννης Σουλιώτης, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος*   Φωτογραφίες – ντοκουμέντα από τη δράση των συμμοριών που διέπρατταν ένοπλες ληστείες και διακινούσαν ναρκωτικά, με ορμητήριο τις φοι...

Αιφνιδιασμός από το ΠΑΣΟΚ: Κατατέθηκαν τροπολογίες για EYΠ και ΑΔΑΕ- Ποιές αλλαγές προτείνειΕλλάδα

Κοινοβουλευτικός αιφνιδιασμός από το ΠΑΣΟΚ, μία ημέρα πριν την κατάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη στην Εξεταστική επιτροπή για την διερεύνηση ευθυνών σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολο...