ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Όχι αλλαγή εκλογικού νόμου, όχι εκλογές, όχι ανασχηματισμός» - 'Oλη η συνέντευξη τύπου

«Το δίλημμα είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας» - «Οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο, αν μπορούν» - «Δεν είμαστε εθισμένοι σε επιδοματική πολιτική» είπε ο πρωθυπουργός - Δείτε βίντεο

Την πολιτική σταθερότητα, με εξάντληση της τετραετίας, μέτρα στήριξης της κοινωνίας, αλλά χωρίς αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας προέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τρίωρη συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. Απαντώντας στα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε να κατέβει ο πήχης της αυτοδυναμίας, ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά: «Δεν είμαι κωλοτούμπας, οι κανόνες δεν αλλάζουν λίγο πριν τις εκλογές».


Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η απλή αναλογική υποκρύπτει δύο επικίνδυνα σενάρια, ακόμη κι αν η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Στο πρώτο, όπως ανέφερε, η κάλπη της απλής αναλογικής ενδεχομένως να οδηγήσει σε «πολιτική τερατογένεση» με κυβέρνηση συνασπισμού Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη και με την ανοχή του κ. Κουτσούμπα.
 
Αναφορικά με το δεύτερο σενάριο, σημείωσε πως η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική «αποτελεί αποσταθεροποιητική ενέργεια, γιατί θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε εν μέσω δύσκολης συγκυρίας, με επιθετικό γείτονα και βαρύ χειμώνα να εκχωρήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας τη ρήξη μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως «η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη με κάνει να πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ».

 
Μάλιστα, μετά την απόρριψη των σεναρίων για πρόωρες εκλογές και αλλαγή εκλογικού νόμου, διέψευσε και τα σενάρια ανασχηματισμού. «Τρία όχι. Όχι εκλογές, όχι αλλαγή εκλογικού νόμου όχι ανασχηματισμός. Έχω πει πολλές φορές ότι, όταν απέχουμε κάποιους μήνες πριν τις εκλογές, οι αλλαγές καλύπτουν επικοινωνιακές και όχι ουσιαστικές ανάγκες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνολικά του τουρκικού πολιτικού κατεστημένου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώκει τον διάλογο με την γείτονα, αλλά δεν θα σταματήσει να διεθνοποιεί σε όλα τα επίπεδα την τουρκική προκλητικότητα.

«Τα ελληνικά νησιά δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία. Το αντίθετο ισχύει. Η Τουρκία απειλεί τα νησιά» είπε, ενώ, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ μια σύρραξη Τουρκίας - Ελλάδας με την Τουρκία επιτιθέμενη εις βάρος της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Κι αν αυτό συνέβαινε η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση που θα ήταν απολύτως καταλυτική. Εκτιμώ ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Τουρκία. Γνωρίζει την επάρκεια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και τον βαθμό ετοιμότητάς τους».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός έκλεισε τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, δηλώνοντας: «Δεν είμαι κωλοτούμπας». Πέταξε, δε, το «μπαλάκι» στον ΣΥΡΙΖΑ, για το ενδεχόμενο να συμφωνήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια τέτοια αλλαγή, ώστε να μην γίνουν εκλογές με απλή αναλογική.

Ειδικότερα, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο και τις προθέσεις του, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει δεχτεί εισηγήσεις για την αλλαγή του, αλλά ξεκαθάρισε: «Δεν είμαι κωλοτούμπας». «Θα πορευτούμε με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο» υπογράμμισε, εξηγώντας ότι θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, να αλλάξει τον εκλογικό νόμο,. επειδή χαμηλώνει τον πήχη της αυτοδυναμίας.

 
«Η μόνη περίπτωση ν' αλλάξει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, «είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να συμφωνήσουμε από κοινού ν' αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, για ν' αποφύγουμε την αχρείαστη κάλπη της απλής αναλογικής». 

Η απάντηση στην ερώτηση του ΘΕΜΑτος για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Απαντώντας σε ερώτηση του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» για την επισύνδεση Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ασφαλώς και δεν είναι σωτό να παρακολουθείται ο αρχηγός ενός κόμματος. Εξήγησε, ωστόσο, ότι η παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ήταν και νομιμη και τεκμηριωμένη, αλλά είπε ότι θα περίμενε περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Απαντώντας, δε, στο αν αυτή η υπόθεση «τορπιλίζει» μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ, σχολίασε ότι η υπόθεση της επισύνδεσης ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του κ. Ανδρουλάκη, προκειμένου να εφαρμόσει μια πολιτική ρήξης με τη Νέα Δημοκρατία, την οποία είχε ήδη αποφασίσει.

Σημείωσε μάλιστα ότι, από την στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης εξελέγη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επεδίωξε δύο φορές να τον συναντήσει, αλλά εκείνος δεν ανταποκρίθηκε.

«Πολιτική τερατογένεση» μια κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη σημασία της πρώτης κάλπης, λέγοντας ότι θα είναι «πολιτική τερατογένεση» εάν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς το πρώτο κόμμα -από Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ζήτησε, μάλιστα, ουσιαστικά, η πρώτη κάλπη να στείλει μήνυμα, ώστε στις δεύτερες εκλογές η ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία. Χαρακτήρισε «καταστροφική» την απλή αναλογική και συμπλήρωσε πως η εκτίμησή του ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά.

Αύριο η εξειδίκευση των μέτρων - Διπλή παρέμβαση για το φυσικό αέριο

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα μέτρα που εξήγγειλε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, θα εξειδικευθούν αύριο. «Εξετάζουμε τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να δίνει κίνητρα στους πολίτες, για να εξοικονομούν ενέργεια. Θέλουμε και να χαμηλώσουμε την κατανάλωση, όχι μόνο τις τιμές. Κάθε νοικοκυριό θα λάβει σημαντική στήριξη, ασχέτως κατανάλωσης» υπογράμμισε, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη. «Υπάρχει διαστροφή της πραγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, κάτι που αποτελεί ψέμα» ξεκαθάρισε.

Για το φυσικό αέριο, είπε ότι θα υπάρξει διπλή παρέμβαση, εκεί όπου οι τιμές είναι δέκα φορές πάνω, ενώ θα υπάρχει και γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. «Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις» είπε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που εισηγήθηκε πλαφόν συνολικά στην τιμή του φυσικού αερίου.

«Στην Αθήνα η μέση τιμή μαζί με τον ΦΠΑ ανά κιλοβατώρα είναι 24,76, στη Μαδρίτη 31,93. Οσο μικρότερες οι τιμές του φυσικού αερίου, τόσο μικρότερη και η στήριξη η κρατική. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίζει τους πάντες, γιατί η οικονομία μας πηγαίνει καλά. Η ανάπτυξη μας εξέπληξε όλους, στηρίζεται στις εξαγωγές. Εχει υπάρξει μεταστροφή του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Η οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα και παράγει νέες θέσεις εργασίας. Στον τουρισμό θα ξεπεράσουμε τα 18 δισ. εσόδων, υπέρβαση που δεν ήρθε τυχαία» σχολίασε περαιτέρω.

«Δεν είπα εγώ Ερντογάν γιοκ»

Σχολιάζοντας το κρεσέντο προκλήσεων από την Τουρκία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα ενισχύεται και θωρακίζεται αμυντικά, ενώ επέμεινε στην ανάγκη να μείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα. «Δεν είπα εγώ Ερντογάν γιοκ» ανέφερε, ενώ τόνισε ότι ήταν ο Τούρκος πρόεδρος που «ανατίναξε» τις γέφυρες επικοινωνίας με την Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο»

 
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης, κληθείς να εξηγήσει ποιες δυνάμεις υπονομεύουν την σταθερότητα της χώρας, έκανε λόγο για εργαλειοποίηση της παροχής του φυσικού αερίου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκαθαρίζοντας ότι αποτελεί ρωσική στρατηγική. «Η Ρωσία θα υποστηρίξει φιλικές προς αυτή δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, αυτό είναι κάτι αυτονόητο. Δεν θα επιτρέψουμε εσωτερικές παρεμβάσεις. Έχουμε ήδη στοιχεία για παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, το 2016, για τη διοχέτευση ποσών σε Έλληνες δημοσιογράφους για τη δημιουργία ενός φιλορωσικού καναλιού».

Για την Τουρκία, επανέλαβε πως ο ελληνικός λαός αποφασίζει ποιος είναι πρωθυπουργός της χώρας και όχι ο Ερντογάν.

Υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο, εγκαλώντας για ανευθυνότητα την αντιπολίτευση, η οποία, όπως είπε, έχει βαλθεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Σχολίασε, δε, ότι δεν σκοπεύει να αφήσει τη χώρα στα χέρια υπηρεσιακής κυβέρνησης εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και του δύσκολου χειμώνα για την κοινωνία.

Απαντώντας και σε νέα ερώτηση για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι, τυπικά, η Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις της Συμμαχίας και προμηθεύεται όπλα από τη Ρωσία, υιοθετώντας νεοεπεκτατική και νεοαυτοκρατορική ρητορική, ξένη με τις αξίες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Δύσης. «Το ΝΑΤΟ σε όλη την ιστορία του έχει επιλέξει τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου, που τον έχουμε στηλιτεύσει πολλές φορές» εξήγησε.

Για το δημογραφικό

Είναι πολύ σοβαρή πρόκληση για τη χώρα, ίσως η πιο σοβαρή, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, παρατηρώντας ότι το πρόβλημα έχει εθνικά χαρακτηριστικά. «Η δική μας κυβέρνηση έδωσε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Ενισχύσαμε τον αριθμό των παιδιών που μπαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Προσπαθούμε συνέχεια να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Το δημογραφικό δεν έχει μία και μόνο αντιμετώπιση. Θα άξιζε τον κόπο να υπηρετήσουμε μία μακροχρόνια πολιτική με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση». 

«Ο κ. Ανδρουλάκης είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ» - «Αυτά που μας ενώνουν με τον Βενιζέλο είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν»

Θέλω να γνωρίζουν ότι Ελληνες ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση Τσίπρα με στήριξη ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και ΚΙΝΑΛ, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Φανταστείτε το. Απηχεί τη βούληση του ελληνικού λαού. Η πρώτη κάλπη έχει σημαντικά χαρακτηριστικά. Μαθηματικά υπάρχει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Σέβομαι τον κ. Βενιζέλο, αλλά δεν συμφωνώ πάντα μαζί του. Η ερμηνεία που έδωσε για τη δυνατότητα παρακολούθησης πολιτικών δεν με βρίσκει σύμφωνο. Αλλά αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Ο κ. Βενιζέλος κρεμάστηκε στα μανταλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ στη σκευωρία Novartis» απάντησε σε άλλη ερώτηση.

Για συναντήσεις με Μακρόν και Ερντογάν

«Με τον κ. Μακρόν θα συζητήσουμε και τα ελληνοτουρκικά, προφανώς» σημείωσε. «Θα επιβεβαιώσουμε τη στρατηγική μας συμμαχία. Τον Ερντογάν δεν μπορώ να τον πιάσω από τον λαιμό και να τον πείσω. Αλλά είμαι πάντα ανοιχτός, το έχω πει και το ξαναλέω. Αν το κάνουμε, θα μιλήσουμε ανοιχτά, θα αναλύσω γιατί η στάση της Τουρκίας είναι προκλητική».

Για μεταναστευτικό και εκ νέου για Τουρκία

«Δεν μπορώ να διανοηθώ μία σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας, ότι η Τουρκία θα επιτεθεί» ξεκαθάρισε εκ νέου. «Αν γίνει» συνέχισε, «η Τουρκία θα πάρει καταλυτική απάντηση. Η επάρκεια του στρατού είναι δεδομένη. Η στάση μας στην Ουκρανία δεν αποσκοπεί μόνο στη στήριξή μας, είναι στάση που θέτει διαχωριστική γραμμη μεταξύ των χωρών που σέβονται τα σύνορα και σ' αυτές που βάζουν μπροστά το νόμο του ισχυρού. Εχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα η στήριξη. Ο βήχας, άρα, πρέπει να κοπεί σε όσους έχουν τέτοια σχέδια».

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση» τόνισε για το μεταναστευτικό. «Εχουμε αποδείξει ότι φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα και σεβασμό. Ευχαριστώ το λιμενικό, την αστυνομία και τον στρατό που βοηθούν. Οι πρόσφυγες πέφτουν θύματα εργαλειοποίησης από χώρες και διακινητές. Συνεχίζουμε την πολιτική μας, όπως την ξέρετε. Θα εξακολουθούμε να στέλνουμε το μήνυμα της ενεργητικής αποτροπής. Εκτιμώ τον ρόλο των περισσότερων ΜΚΟ, δεν είναι όμως όλες αξιόπιστες. Υπάρχουν κάποιες που κάνουν μπίζνα με το μεταναστευτικό. Ξέρουμε ποιες είναι οι προβληματικές. Ενισχύουμε και τις δομές προσφύγων».

Δημόσια υγεία
 
«Το ζήτημα της στελέχωσης των περιφερειακών νοσοκομείων είναι μεγάλο ζήτημα. Θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σύντομα κίνητρα. Δεν είναι οι πολίτες της περιφέρειας πολίτες β' κατηγορίας. Η πανδημία ανέδειξε διακρίσεις στην ποιότητα της περίθαλψης» αναγνώρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Μίλησε για τις διαφορετικές επιδόσεις των νοσοκομείων, λέγοντας: «Μας προβληματίζει πολύ. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε η διαφύλαξη της ποιότητας να έχει οριζόντια χαρακτηριστικά. Ο εξορθολογισμός του χάρτη πρέπει να προχωρήσει. Υπάρχουν δομές σε κοντινή απόσταση που δεν υπάρχει ζήτηση. Δεν θα κλείσει καμία δομή, αλλά θα πρέπει να γίνει αναδιάταξη δυνάμεων».

Ταμείο Ανάκαμψης

«Μου κάνει εντύπωση η κριτική ότι στηρίζουμε μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Υπάρχουν πολλοί πόροι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε συνδυασμό και με το ΕΣΠΑ. Ως προς τους πόρους, η στήριξη είναι πρωτοφανής. Οι πόροι διατίθενται στο σύνολο της οικονομίας. Υπάρχουν πολλές δράσεις, από τις οποίες επωφελούνται οι μικροί».

ΛΟΑΤΚΙ, πολιτικός γάμος για ομόφυλα ζευγάρια και γυναικοκτονίες

«Για πρώτη φορά, η χώρα έχει εθνική στρατηγική για την ισότητα. Απλώνεται σε πολλά διαφορετικά πεδία. Καταργήθηκε η απαγόρευση αιμοδοσίας σε ομοφυλόφιλους. Καταργήσαμε τις θεραπείες μεταστροφής. Για πρώτη φορά, άτομα που ανοιχτά προσδιορίστηκαν ως ομοφυλόφιλα, συμμετέχουν στην κυβέρνηση» παρατήρησε.

«Είναι σημαντικό ότι γίνεται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση. Υπάρχει νομική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης. Για τον πολιτικό γάμο, θα έλεγα "κάθε πράγμα στον καιρό του"» είπε, ενώ συνέχισε για τις γυναικοκτονίες. «Αποδέχομαι τον όρο γυναικοκτονία. Κάποτε τα λέγαμε εγκλήματα πάθους και τα κρύβαμε κάτω από το χαλί. Πρέπει να αποκτήσουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηρισμό, που δεν πρέπει να πάρει ιδιαίτερη νομική κατοχύρωση. Εχουμε επαρκές νομικό πλαίσιο. Η γυναικοκτονία είναι πιο επαχθής από μία δολοφονία παιδιού; Οχι».

Στεγαστικά προγράμματα

«Σε κάθε περίπτωση, η υπέρβαση στόχων του προϋπολογισμού, μας κάνει να αισθανόμαστε πιο άνετα. Το πρόγραμμα για τη στέγη θα αναλυθεί από τους υπουργούς. Κινείται σε πολλούς και διαφορετικούς άξονες. Οι νέοι θα παίρνουν δάνεια σε εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο. Θα υπάρξει και αύξηση του ορίου στην Golden Visa» υπογράμμισε.

«Οι φοιτητικές εστίες μας απασχολούν εντόνως. Δεν υπάρχει μόνο η λύση της επιδότησης ενοικίων. Τα πανεπιστήμια έχουν τους χώρους και μπορούν να χτίσουν εστίες. Εχει πολύ μεγάλη αξία και η κοινωνική αντιπαροχή. Υπάρχουν αδιάθετα κτήρια πάρα πολλά» τόνισε.

«Η ανεργία είναι η μεγαλύτερη ανισότητα»

«Μεγαλύτερη ανισότητα είναι η ανεργία» εκτίμησε. «Κατά συνέπεια, η πολιτική που μειώνει την ανεργία είναι η καλύτερη πολιτική. Εχουμε πολύ γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Θα συνεχίσουμε λοιπόν. Εμείς είμαστε η κυβέρνηση που μειώσε τους φόρους και αύξησε τον κατώτατο μισθό.  Στηρίζουμε αποτελεσματικά τους πιο αδύναμους, διπλάσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Θέλουμε ανάπτυξη που θα μειώνει τις ανισότητες, στο μέτρο του δυνατού».

«Καλούμε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο»

Σε ερώτηση για την απολιγνιτοποίηση και για τον δύσκολο χειμώνα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως καλεί τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο, αν μπορούν. «Η παραγωγή λιγνίτη μειώνεται εδώ και μία δεκαετία. Η απολιγνιτοποίηση ως μακροχρόνια πολιτική είναι μονόδρομος για τη χώρα και έχουμε σχεδιάσει πρόγραμμα μετάβασης. Η καταφυγή στον λιγνίτη είναι ένα προσωρινό μέτρο. Εχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, για όσο χρειάζεται».

Για το απόρρητο

«Διαφωνώ με τις απόψεις περί απορρήτου. Πρέπει να διαφυλάττεται» τόνισε, αλλά ξεκαθάρισε: «Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι η προστασία του απορρήτου πρέπει να αρθεί σ' αυτήν την περίπτωση. Υπήρξε σφάλμα. Αλλά, από το σφάλμα μέχρι να καλλιεργείται ότι η πολιτική ζωή στρέφεται γύρω από τις υποκλοπές, υπάρχει απόσταση».

Για τη βιομηχανία

«Δεν ξέρω πως θα κινηθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι δύσκολη η ομοφωνία. Αναμένω τις τελικές προτάσεις της Κομισιόν. Η βιομηχανία έχει κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις του χώρου άντεξαν και πρέπει να στηριχθούν. Το κόστος ενέργειας είναι κρίσιμο. Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων θα λάβουμε υπόψη και τις βιομηχανίες» σχολίασε.

«Δεν είμαστε καθόλου κοντά με τον Βελόπουλο»

«Δεν είμαστε κοντά στον κ. Βελόπουλο. Καθόλου κοντά» απάντησε σε σχετική ερώτηση, με αφορμή τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες. «Γι' αυτό θέλουμε αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη» εξήγησε. «Αυτό δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση, θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο. Ο ελληνικός λαός θα επιλέξει. Ίσως αναγκαστούμε να διερευνήσουμε συνεργασίες μετά τη δεύτερη κάλπη. Εξηγώ όμως ποιο είναι το επίδικο. Θέλουμε μία δεύτερη εντολή προόδου. Μας ξέρει ο κόσμος».

Το δίλημμα είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας

«Αν όχι εμείς, ποιοι; Κανείς άλλος δεν έχει εκφραστεί για πρόταση διακυβέρνησης. Δεν είναι αλαζονικό. Το δίλημμα Μητσοτάκης - Τσίπρας είναι δίλημμα που καταλαβαίνει κανείς. Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος» υπογράμμισε, βάζοντας ξεκάθαρα το δίλημμα.

Για τη Θεσσαλονίκη και το μετρό - «Αυτό που ήταν ανέκδοτο, θα γίνει πραγματικότητα»

«Για τη Θεσσαλονίκη του 2030 σας δείχνω το φυλλάδιο που έχουμε» απάντησε. «Παρουσιάζονται όλα τα έργα υποδομής που ετοιμάζονται. Καλύπτουν ένα κενό υποδομών και την καθιστούν πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια. Κάνει μία εξαιρετική τουριστική χρονιά. Θα γίνει μία πόλη καινοτομίας, ήδη γίνεται. Είναι και αυτόφωτος εκπαιδευτικός πόλος».

«Πρωτεύουσα των Βαλκανίων θέλουμε να γίνει. Δεν πιστεύει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ για το μετρό. Ζωγράφισαν μουσαμάδες. Ο προηγούμενος προγραμματισμός ήταν αδιέξοδος. Η απόσταση των αρχαίων έγινε με απόλυτο σεβασμό και θα αποτελέσει υπόδειγμα παγκόσμιο. Κάποιοι στην πόλη δεν θέλουν το σταθμό του Βενιζέλου, μας καθυστερούν» τόνισε. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «αυτό που ήταν ανέκδοτο, θα γίνει πραγματικότητα».

Για την ασφάλεια των πολιτών και την πανεπιστημιακή αστυνομία

«Εχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος. Τα περιστατικά βίας μονοπωλούν τις εκπομπές και δίνεται εικόνα, που δεν είναι πραγματική. Πολλά άβατα έχουν ξεριζωθεί, δεν υπάρχει άβατο των Εξαρχείων» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Προχωράμε με δυσκολίες για την εφαρμογή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν θα ανεχθούμε άλλες εντάσεις και ανομία. Τα φαινόμενα βίας πρέπει να εξαληφθούν, κανείς δεν διαφωνεί. Είμαστε αντιμετώποι με νέες μορφές βίας, όπως η εφηβική» σημείωσε επίσης.

«Για την πανεπιστημιακή αστυνομία το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί. Δεν χρειάζονται, παρά σε λίγα πανεπιστήμια. Δεν είναι κατασταλτικός μηχανισμός. Να εμπεδωθεί ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι χώρος για να πλακωνόμαστε. Να μην χτιστούν νέες διαχωριστικές γραμμές πάνω στο ζήτημα. Ολοι συμφωνούν ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί» επέμεινε ακόμη.

«Δεν έχουμε εθισμό στην πολιτική των επιδομάτων»

«Η πρόταση της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν από τις πρώτες που εγκρίθηκε, πανηγυρικά θα έλεγα. Και όχι άδικα. Πρέπει να σας πω ότι οι διαδικασίες είναι πολύ αυστηρές. Δεν παίζονται παιχνίδια εκεί, όποιος το λέει είναι βαθιά νυχτωμένος. Ενημερώνουμε άλλωστε τη Βουλή τακτικά» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Δίνεται και έμφαση σε μικρομεσαίους. Τα επιδόματα είναι απαραίτητα αυτήν την περίοδο. Αλλά δεν έχουμε εθισμό σ' αυτήν την πολιτική. Το αποδείξαμε στην πολιτική μας στον ΟΑΕΔ. Δεν πιστεύουμε στο κράτος-πατερούλη».

«Τρία όχι: Σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, σε εκλογές και σε ανασχηματισμό»

«Λέω όχι σε εκλογές, ανασχηματισμό και αλλαγή εκλογικού νόμου» ξεκαθάρισε.

«Το επιτελικό κράτος είναι παρεξηγημένη έννοια. Βάζει απλά τους κανόνες, κανόνες που δεν υπήρχαν. Αναρωτιόμουν πώς κυβερνιόταν η χώρα. Την αξιοποίηση επιτελικών στελεχών στη διοίκηση επίσης, εμείς την καθιερώσαμε. Ολα αυτά είναι πτυχές του επιτελικού κράτους. Δεν αντικαθιστά τους υπουργούς, τους διευκολύνει. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αλλά η προσήλωσή μου στο επιτελικό κράτος είναι αδιαπραγμάτευτη» επέμεινε.

Για κατώτατο μισθό και επενδυτική βαθμίδα

«Ο νόμος ορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία. Θα αρχίσει στις αρχές του χρόνου. Από την 1η Μαΐου θα έχουμε νέα αύξηση. Δεν μπορώ να προσδιορίσω το ύψος της αύξησης, δεν έχουμε όλα τα δεδομένα» είπε για τον κατώτατο μισθό.

Για την επενδυτική βαθμίδα, δε, επισήμανε: «Θα την πετύχουμε μέσα στο 2023. Η όποια καθυστέρηση δεν θα σχετίζεται με την οικονομία, αλλά με τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας. Η επίλυση του πολιτικού ζητήματος, της σταθερής κυβέρνησης, είναι προϋπόθεση».

Νέες αιχμές για Ανδρουλάκη

«Συμπολίτες μας από το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την κυβέρνηση, οι ψηφοφόροι του κ. Ανδρουλάκη είναι πιο μπροστά από τον ίδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε νέα ερώτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

«Νιώθω ότι βλέπω ένα deja vu της δεκαετίας του '80. Η αναζήτηση φαντασμάτων δεν ταιριάζει σε νέο πολιτικό» είπε για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Για την στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας - «Δεν θα στείλουμε S-300»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αποστείλει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία, μαζί με στελέχη των ελληνικών ειδικών δυνάμεων, για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στρατιώτες, αλλά και τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου S-300.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι δεν υφίσταται ζήτημα αποστολής των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας τύπου S-300 στην Ουκρανία και προσέθεσε πως η όποια στήριξη στην Ουκρανία δεν θα γίνει εις βάρος της άμυνας της χώρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμφωνία με τη Γερμανία για την παραχώρηση των παλαιών ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου BMP-1 και την ταυτόχρονη αντικατάστασή τους από τα γερμανικά ΤΟΜΑ τύπου Marder1A3, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Απάντηση στην κριτική των ξένων media

«Δεν έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας. Η δουλειά του Τύπου είναι να ελέγχει την εξουσία. Το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου δεν έχει σχέση με εκθέσεις αριστερόστροφων ΜΚΟ. Και η γνώμη είναι καλοδεχούμενη και η κριτική, αλλά δεν είναι αποδεκτή η διαστρέβλωση των στοιχείων» είπε και έφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Στήθηκε φάμπρικα επικοινωνιακή με το περιστατικό με τους 38 μετανάστες» (σ.σ. στον Έβρο).

«Αμφισβητείται σοβαρά ότι υπήρξε νεκρός. Μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται. Δεν είδα να ανασκευάζουν. Καμία αμφισβήτηση των δημοκρατικών διαπιστευτηρίων αυτής της κυβέρνησης. Εκτός Ελλάδας βρίσκονται δυνάμεις απέναντι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» υπογράμμισε.

Για το Predator και την παρακολούθηση Σπίρτζη

«Εχω απαντήσει εξαντλητικά, αλλά θα επανέλθω. Η τεκμηρίωση για Ανδρουλάκη ορίζεται από τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως. Το Predator δεν είναι το μοναδικό παράνομο λογισμικό. Δεν χρησιμοποιείται από τις κρατικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει εύκολη γραμμή άμυνας. Ομολόγοί μου έχουν πέσει θύματα παρακολούθησεων. H τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα» σημείωσε.

Ο ΒΟΑΚ

«Είναι ένα κρίσιμο έργο. Δεν υπάρχει μέλλον για την Κρήτη χωρίς σύγχρονο δρόμο. Με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπήρχε τίποτα. Το έργο θα αρχίσει σύντομα, το πρώτο μέρος του σε περίπου δύο μήνες. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι υπάρχει σχεδιασμός» εξήγησε.

Για τις σχέσεις με την Αλβανία

«Ο δρόμος Γιάννενα-Κακαβιά θα γίνει, όχι στο μέγεθος που κάποιοι φαντάζονταν» υπογράμμισε. «Είναι προς όφελός μας η πρόσδεσή της Αλβανίας στην ΕΕ και συναίνεσα σχετικά. Διμερή θέματα υπάρχουν. Εχω μία καλή σχέση με τον κ. Ράμα και είναι προς όφελος η συζήτηση για όλα. Η μειονότητά μας πρέπει να προστατεύεται και το έχω ξεκαθαρίσει. Υπάρχει αρχική συμφωνία για να πάμε στη Χάγη για την ΑΟΖ».

Οι φυσικές καταστροφές και η αντιμετώπισή τους

«Δέχομαι καλοπροαίρετη κριτική, αλλά όχι από αυτούς που πήραν κάτω από τη βάση στα συγκεκριμένα ζητήματα. Πέρυσι δεν τα πήγαμε καλά και αλλάξαμε πολλά. Επενδύθηκε κόπος και προσπάθεια από το επιτελικό κράτος με πρόληψη, καθαρισμούς, σχεδιασμό αντιπυρικής περιόδου. Υπήρξε καλύτερη συνεργασία» τόνισε.

«Μόνο κακοπροαίρετοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόοδος. Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης θα μείνει. Δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο, το οποίο να μην πλημμυρίζει, αν τα καιρικά φαινόμενα είναι υπερβολικά» ξεκαθάρισε.

Η δημόσια υγεία

«Τα στοιχεία για το προσωπικό γιατρό νομίζω ότι δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν. Υπάρχουν αδυναμίες, αλλά η επιλογή μας είναι σωστή» παρατήρησε και εν συνεχεία εκτίμησε: «Εχουμε ζήτημα αναισθησιολόγων, είναι παγκόσμιο. Εγιναν σημαντικά βήματα στη στελέχωση των νοσοκομείων. Η απόφαση για την αναμόρφωση του μισθολογίου έχει να κάνει με το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε ότι οι μισθοί είναι μικροί. Να δώσουμε και ευελιξία, έτσι ώστε ιδιώτες γιατροί να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ».

Η απονομή συντάξεων και οι αυξήσεις

«Η πρόοδος στην απονομή είναι συγκεκριμένη. Πρέπει να πιστωθεί στον υπουργό προσωπικά» είπε για τον Κωστή Χατζηδάκη. «Η αύξηση των συντάξεων το 2023 θα είναι πολύ μεγαλύτερη που περιμέναμε, λόγω υψηλού πληθωρισμού και υψηλής ανάπτυξης. Οι συνταξιούχοι που δεν είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά, θα δουν αύξηση 6%».
 
ΠΗΓΗ:protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Ένα έγγραφο σώζεται από τον φάκελο Ανδρουλάκη - Αποκλειστικό ρεπορτάζ της "Καθημερινής"Ελλάδα

Το αίτημα της ΕΥΠ που δεν διαγράφηκε Γιάννης Σουλιώτης/kathimerini.gr Ένα απόρρητο έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προς την εταιρεία Wind, τηλεπικοινωνιακό πάροχο του Νίκ...

Αλ. Τσίπρας: «Το καθεστώς Μητσοτάκη θα πέσει από τους αγώνες της νέας γενιάς»Ελλάδα

Με επίθεση στο «καθεστώς Μητσοτάκη», όπως ανέφερε, ξεκίνησε την ομιλία του στο φεστιβάλ Σπούτνικ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι «αυτό ...

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: Ο πρωθυπουργός κατέδειξε ποιος είναι ο στρατηγικός του αντίπαλοςΕλλάδα

«Στην τρίωρη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού καταδείχθηκε από την αφωνία του για τον κ. Τσίπρα και τις συνεχείς επιθέσεις του στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ποιος είναι ο στρατηγικός ...

Πτώση της θερμοκρασίας αύριο - Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδεςΕλλάδα

Τη Δευτέρα νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το πρωί στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, στη Χαλκιδική, στην Ανατολική Θεσσαλία, στο Βόρειο Αιγαίο και ...

Παρθενώνας: Αγνωστος ανέβασε πανό και σημαίες στον Παρθενώνα -Παραμένει σκαρφαλωμένος στο σημείοΕλλάδα

Άνδρας σκαρφάλωσε από σκαλωσιά στον Παρθενώνα και κρέμασε σημαίες, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI) Χιλιάδες τουρίστες και πολίτες στον βράχο της Ακρόπ...

 Θεσσαλονίκη: Στη “φάκα” της ΕΛΑΣ κύκλωμα που εισήγαγε παράνομα γεωργικά φάρμακα από τη Βουλγαρία και τα διακινούσαν σε αγρότες – ΦΩΤΟΕλλάδα

Προέβαιναν στην εισαγωγή των παράνομων σκευασμάτων μέσω Βουλγαρίας και στην εν συνεχεία διακίνησή τους σε αγρότες σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Εξαρθρώθηκε από τις Αρχές κύ...

Έγινε η COVID-19 γριπούλα ή κρυωματάκι; - Διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες απαντούν στην "Κ"Ελλάδα

  Δύο διακεκριμένοι Ελληνες επιστήμονες του εξωτερικού, οι Γιώργος Παυλάκης και Γιώργος Κασσιώτης, απαντούν Τασούλα Επτακοίλη/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ «Τα χαρακτηριστικά της τωρινής μετάλλαξης δ...

Δείπνο Καραμανλή - Σαμαρά στο περιθώριο της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘΕλλάδα

Τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικών συμβολισμών έχει μεγάλη αξία. Ο λόγος για το δείπνο Κώστας Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, στο περιθώριο της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη...