ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δένδιας για απειλές Ερντογάν: Απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταϊλίκια

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε, στις κοινές δηλώσεις με την Γαλλίδα ομόλογό του, πως καθημερινά η Ελλάδα αντιμετωπίζει σειρά απειλών και δηλώσεων, οι οποίες είναι «εξωφρενικές».

 

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με την Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, απαντώντας στις απειλές του Ερντογάν και των Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως καθημερινά η Ελλάδα αντιμετωπίζει σειρά απειλών και δηλώσεων, οι οποίες είναι «εξωφρενικές», ενώ κατά διαστήματα δημοσιεύονται χάρτες, οι οποίοι απεικονίζουν ελληνικά νησιά ως τουρκικό έδαφος.

 

 

Αυτή είναι η Τουρκία

Ο κ. Δένδιας, αφού ευχαρίστησε την Γαλλίδα ομόλογό του για την ενημέρωση αναφορικά με τις επαφές της στην Τουρκία, τόνισε πως συμμερίζεται απόλυτα τη θέση που εξέφρασε στον τούρκο ΥΠΕΞ να μην υπάρχει κλιμάκωση και να μην υπάρχει ρητορική έξαρση.

Και προσέθεσε: «Με λύπη μου πρέπει να πω ότι σε σχεδόν καθημερινή βάση, Τούρκοι αξιωματούχοι προβαίνουν σε εξωφρενικές δηλώσεις. Εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Εναντίον της κυβέρνησης της πατρίδας μου».

Στη συνέχεια, μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε μία-μία τις εξωφρενικές κινήσεις της Άγκυρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Εμφανίζονται χάρτες που δείχνουν ελληνικά νησιά, σαν τουρκικά.

Δηλώνεται από την τουρκική πλευρά ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται ‘υπό ελληνική κατοχή’.

Δηλώνεται, επανειλημμένα, πιο πρόσφατα σήμερα κατά τη διάρκεια της παραμονής σου εκεί, ότι ‘μπορούν να έρθουν ξαφνικά μέσα στη νύχτα’. Δηλαδή, να εισβάλουν στα νησιά.

Θα ήθελα να θυμίσω ότι απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης και μια πλήρης τουρκική στρατιά.

Χθες μόλις, ειπώθηκε ότι ‘η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας. Και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής της’.

Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα (casus belli), εάν εφαρμόσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Και βέβαια, η τουρκική πλευρά παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εθνική μας κυριαρχία.

Φέτος μόνο, έχουν γίνει πάνω από 6.100 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Και 1.000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων. Δεν νομίζω ότι έχει ξανασυναντήσει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων στον πλανήτη.

Κατέχει έδαφος ευρωπαϊκής χώρας, της Κύπρου

Δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό».

 

Η Τουρκία θέλει να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης πως, «δυστυχώς, η Τουρκία θέλει να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας πίσω. Να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία».

Και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μιλά με καθαρές κουβέντες:

«Και λέμε ότι οι δηλώσεις και οι πράξεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες. Είναι ανήκουστες. Και καταδικαστέες».

«Αλλά, δεν πτοούμαστε. Ούτε φοβόμαστε», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας πως έχουμε αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερες απειλές στην ιστορία μας».

 

Απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταϊλίκια»

Στη συνέχεια, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να είμαι σαφής Απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταϊλίκια».

Όπως σημείωσε, μάλιστα: «Χρησιμοποιώ λέξη τουρκικής προέλευσης, για να είναι απολύτως κατανοητή».

Και προσέθεσε πως «δεν θα παρασυρθούμε από το παραλήρημα».

«Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, μια σύγχρονη Δημοκρατία. Προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στις Διεθνείς Συμβάσεις. Είμαστε πάντα υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο κ. Δένδιας και, απευθυνόμενος στην Γαλλίδα ομόλογό του δήλωσε χαρακτηριστικά: «Και αναμένουμε από τους εταίρους και συμμάχους την στήριξη στα αυτονόητα».

 

 

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης

Allou Fun Park: Πώς έγινε το ατύχημα με το τρενάκι – Τραυματίστηκαν 4 άνθρωποι – Τι λέει η εταιρείαΕλλάδα

Στο Allou Fun Park, τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από βαγόνι τρένου. Οι τέσσερις τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, αν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κατάστασή ...

Ενεργειακή κρίση: Σήμερα οι ανακοινώσεις κατά της σπατάλης ηλεκτρικής ενέργειας στο δημόσιοΕλλάδα

Στις 10 οι ανακοινώσεις - Προβλέπεται εξοικονόμηση 10% - Ανά διαστήματα θα γίνεται διάλειμμα και θα κλείνει ο κλιματισμός  Από το  δημόσιο τομέα   ξεκινά το εθνικό σχέδιο για μείωσ...

Γαλλία και ΗΠΑ απαντούν στον Ερντογάν: «Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται»Ελλάδα

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Γαλλίδας ΥΠΕΞ ότι η χώρα της θα ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας εφόσον υπάρξουν παραβιάσεις της κυριαρχίας από μέρος γειτονικών χωρών, το Στέιτ Ντιπάρτ...

Ιός Δυτικού Νείλου: 14 νεκροί και 160 κρούσματα στην Ελλάδα – Οι περιοχές υψηλού ρίσκουΕλλάδα

Ακόμα 37 κρούσματα πυρετού του Δυτικού Νείλου κατέγραψε το τελευταίο επταήμερο ο ΕΟΔΥ, ανεβάζοντας το σύνολο από τις αρχές του έτους στα 160, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με ...

Κρήτη: Νεκρό 4χρονο παιδί σε σκάφος με μετανάστες – Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο αλλά ήταν αργάΕλλάδα

Ανείπωτη τραγωδία στην Κρήτη! Ένα 4χρονο κοριτσάκι διακομίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο Χανίων. Επέβαινε σε σκάφος με μετανάστες νότια του νησιού. Σύμφωνα με πληροφο...

Περιφέρεια Αττικής: Πρόγραμμα προώθησης των οίνων της Αττικής σε Τρίτες ΧώρεςΕλλάδα

Η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε δυναμικά την προώθηση των πλέον σημαντικών ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης) οίνων (ΠΓΕ Αττική, ΠΓΕ Ρετσίνα Αττική, ΠΓΕ Μαρκόπουλο, ΠΓΕ Πλαγιές Κιθαιρ...

Αύριο ανακοινώνονται τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο - Τι περιλαμβάνουνΕλλάδα

Aύριο αναμένεται να παρουσιαστούν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο.   Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας...