ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητροπολίτης Δωδώνης: Επτά γυναίκες μηνύουν τον Χρυσόστομο – Καταιγισμός αντιδράσεων για τις εξοργιστικές δηλώσεις

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αντιδράσεις για τις τρομακτικές, σεξιστικές, μεσαιωνικού τύπου δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσοστόμουγια τον βιασμό, αλλά και τις αμβλώσεις.

Με αφορμή το κήρυγμα κατά των αμβλώσεων που αναμένεται να διαβαστεί αυτή την Κυριακή στις εκκλησίες της χώρας, έπειτα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος προχώρησε σε παραληρηματική παρέμβαση, την οποία δεν έχει -μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές- ανασκευάσει, ενώ πλέον η υπόθεση θα απασχολήσει και τη Δικαιοσύνη μετά από μηνύσεις γυναικών εις βάρος του μητροπολίτη.

Η παραληρηματική τοποθέτηση

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σε μια ακραία σεξιστική και σκοταδιστική τοποθέτηση ισχυρίστηκε ότι «αν έχει βιαστεί … Δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, ε μην τρελαθούμε. Δεν μένει έγκυος με αυτό το θέμα πρέπει να έχει συμμετοχή (…) πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψις».

Στις ενστάσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Χρυσόστομος δεν έδειξε να κάνει πίσω, υποστηρίζοντας ότι άλλο είναι βιασμός και άλλο είναι σύλληψη.

Σε ερώτηση αν δικαιολογείται η άμβλωση στις περιπτώσεις βιασμού ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται (…) η άμβλωση είναι έγκλημα και «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός νηπίου, ενός παιδιού που όταν συλληφθεί έχει ήδη αρχίσει να είναι ζωή».

Για την περίπτωση που ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, ισχυρίστηκε: «Αν ο εγκέφαλος του παιδιού είναι ότι θα βγει προβληματικό, τότε θα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια της εκκλησίας και να δεχθεί να κάνει άμβλωση αλλά με ( …) επιστημονική και όχι με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού».

Ομόθυμη καταδίκη

Tα λόγια μίσους από τον ιερωμένο έφεραν οργισμένες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και ανακοινώσεις από πολιτικούς και κόμματα.

Από την κυβέρνηση, καταδίκασαν μεταξύ άλλων τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης οι Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Κικίλιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μαρία Συρεγγέλα, Στέλιος Πέτσας και Ντόρα Μπακογιάννη.

«Προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού», σημείωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της στο Twitter η υπουργός Παιδείας.

 

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγκου σημειώνει ότι «οι ανατριχιαστικες δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και κυνηγιού μαγισσών».

«Oι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης με αφορμή την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τις αμβλώσεις αποτελούν επιστροφή στις πιο συντηρητικές απόψεις του παρελθόντος, επιστροφή στον Μεσαίωνα», σχολίασε η Νάντια Γιαννακοπούλου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

 

 

Kαταδίκη και από την Ιερά Σύνοδο

Στο ίδιο πνεύμα, η Ιερά Σύνοδος χαρακτήρισε τις δηλώσεις απαράδεκτες και προσβλητικές.

Σε ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι πρόκειται για δηλώσεις «συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών», οι οποίες «αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι «ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου».

Επτά γυναίκες μηνύουν τον μητροπολίτη

Σε μια τελευταία εξέλιξη, επτά γυναίκες καταθέτουν μήνυση εναντίον του μητροπολίτη Δωδώνης με βάση τον αντιρατσιστικό Νόμο, στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Σε σχετική επιστολή στην ιστοσελίδα ekklisiaonline αναφέρουν:

«ΕΣΥ μας κακοποιείς ΔΙΠΛΑ»

» Βάρβαρο να σε κακοποιούν δυο φορές. Είμαστε γυναίκες, μανάδες, κόρες, κάποιες από μας έχουν υποστεί σωματική και λεκτική βία, έχουμε βιώσει τον τρόμο, τον ρατσισμό.

» Σήμερα αντικρύσαμε τον ίδιο τρόμο στην τηλεόραση. Στο πρόσωπο ενός μαυροντυμένου άνδρα που παριστάνει τον Ιερέα. Που η Εκκλησία στην οποία τόσο πολύ πιστεύουμε τον ανέχεται να παριστάνει τον Ιερέα.

» ΕΣΥ μας κακοποιείς ΔΙΠΛΑ, τα λόγια σου χειρότερα και από τον ίδιο τον βιασμό.

» Ο κήρυκας αγάπης γίνεται κήρυκας μίσους προσπαθώντας να κερδίσει λίγη δημοσιότητα.

» Γι αυτό σε μηνύουμε, γιατί ΞΕΡΟΥΜΕ ότι οι δικοί σου δεν θα σε τιμωρήσουν

Μαριάννα Πολιτίδου

Αναστασία Καρακατσάνη

Νίνα Χαιμαντά

Αλεξάνδρα Τσαλίκη

Αναστασία Υφαντή

Παναγιώτα Μπενέκου

Αρίστη Σάρρα

Άρθρο 1
Το άρθρο 1 του ν. 927/1979 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 1 Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους
1.Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 -20.000) ευρώ». 

Διαβάστε επίσης

Έκρηξη στην Αχαρνών- Σε κατάστημα με φιάλες προπανίου- Πληροφορίες για εγκλωβισμένους κάτοικους πολυκατοικίαςΕλλάδα

Έκρηξη και φωτιά σημειώθηκε σε ισόγειο κατάστημα με φιάλες προπανίου επί της οδού Αχαρνών 210. Τραυματίστηκε ένα άτομο που ήταν στο κατάστημα. Πληροφορίες για εγκλωβισμένους κάτοικ...

Σχοινάς και Κυριακίδου: Συντονισμός των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού τον χειμώναΕλλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 την ερχόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο. Η Επιτροπή προτρέπει τα κράτη μέλη...

Δύο αλλοδαποί ηλικίας 22 και 27 ετών οι τραυματίες από τους πυροβολισμούς στην πλατεία ΒάθηΕλλάδα

Αλλοδαποί, ηλικίας 22 και 27 ετών, είναι οι δύο τραυματίες από τους πυροβολισμούς που έπεσαν το μεσημέρι στην πλατεία Βάθη.  Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, λίγο πριν από τις ...

Άστατος ο καιρός αύριο με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βορειοανατολικάΕλλάδα

Το Σάββατο αναμένονται νεφώσεις στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο, οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά. Το μεσημέρι και το απόγευμα τοπικ...

Κ. Μητσοτάκης: Eπανεκκίνηση, εξυγίανση και αναβάθμιση των Ναυπηγείων ΕλευσίναςΕλλάδα

Κρίσιμο πυλώνα για την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία με εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας αποτελούν πλέον τα Ναυπηγεία Ελευσίνας , τα οποία επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκο...

Δίκη Φιλιππίδη: Συγκλονίζει η κατάθεση του πατέρας καταγγέλλουσας – «Έπαιρνε αντικαταθλιπτικά»Ελλάδα

«Κύριε Φιλιππίδη λυπάμαι». Με τα λόγια αυτά έκλεισε την κατάθεση της στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η μάρτυρας φίλη της δεύτερης καταγγέλλουσας η οποία απηύθυνε αυτές τις ...

Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη – Σε κλίμα συγκίνησης το μνημόσυνο στα ΧανιάΕλλάδα

Στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης το ετήσιο μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη.  Τα Χανιά, γενέθλια γη του πατέρα του και ο Γαλατάς, ο τόπος που ο ίδιος αγάπησε, τιμού...