ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απειλές Ερντογάν: Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ

Απειλές προς τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας και ειδικά προς την Συρία εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, που παρευρέθηκε την Πέμπτη στις εκδηλώσεις στους εορτασμούς της 951ης επετείου της μάχης του Ματζικέρτ. Ο Ερντογάν , αναφερόμενος στο γεγονός που σημείωσε το τέλος της κυριαρχίας του Βυζαντίου στην Ανατολή και την απαρχή των Σελτζούκων, τόνισε η Τουρκία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Συρία, μέχρι να εξασφαλίσει τα νότια σύνορά της.

«Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά (σ.σ. στα βόρεια της Συρίας) ένα βράδυ και μπορούμε να έρθουμε οπουδήποτε αλλού», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε για άλλη μια φορά ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας» δεν θα τελειώσει, μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια στα νότια σύνορα της χώρας του, με έναν διάδρομο βάθους 30 χιλιομέτρων.

«Καθώς βλέπουμε ότι οι νέοι μας φροντίζουν το Αχλάτ και το Μαλάζγκιρτ, η εμπιστοσύνη μας στο μέλλον μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας αυξάνεται και η ελπίδα μας για το όραμα του 2053 αυξάνεται», όπως είπε.

«Το Αχλάτ και το Μαλάζγκιρτ είναι τα ονόματα της θέλησής μας να υψώσουμε ξανά τον πολιτισμό μας. Η εμπιστοσύνη στους φίλους μας είναι η σφραγίδα της ανόδου μας, που προκαλεί φόβο στους εχθρούς μας», ανέφερε επίσης.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

  • «Έχουμε επίγνωση της υποκρισίας όσων κουνούν τα δάχτυλά τους. Δεν λαμβάνουμε ποτέ υπόψη αυτές τις ανειλικρινείς δηλώσεις. Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις προτεραιότητες ασφαλείας της χώρας μας και τον δικό μας σχεδιασμό. Συντρίψαμε τα κεφάλια των τρομοκρατικών οργανώσεων και θα συνεχίσουμε να τα συντρίβουμε».

«Όλα αυτά τα τρία χρόνια ζούμε κάτω από μια συνεχή κρίση με σκαμπανεβάσματα με την Τουρκία και αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ μετά το 1974», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε την Πέμπτη με αποφοίτους και φοιτητές του Harvard Kennedy School στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας περιέγραψε μια συνεχή επιδείνωση της κατάστασης, δείχνοντας μάλιστα τον λεγόμενο «χάρτη Μπαχτσελί», που παρουσιάζει η Τουρκία γι’ αυτό που ονομάζει «Γαλάζια Πατρίδα», ο οποίος περιλαμβάνει δεκάδες ελληνικά νησιά… μέχρι και την Κρήτη.

«Αν η Τουρκία ξεκινήσει από αυτή την άποψη, πώς μπορούμε ποτέ να έχουμε μια καλή συνεννόηση;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και παρομοίωσε τις βλέψεις της Τουρκίας με αυτές του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία.

«Τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία και τα προβλήματα που έχουν οι μικρότερες χώρες με τις μεγαλύτερες είναι επιλύσιμα. Αλλά ο τρόπος επίλυσής τους και ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι η αποδοχή ενός κοινού συνόλου κανόνων», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι κανόνες κατ’ επιλογήν, δεν είναι κανόνες αλά καρτ, είναι το διεθνές δίκαιο. Και στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αν το αποδεχτούμε και οι δύο ως βάση της συζήτησής μας, τα προβλήματά μας είναι πολύ εύκολα επιλύσιμα».

«Αν προσπαθούμε να λύσουμε μαζί μια άσκηση γεωμετρίας και εσύ εφαρμόζεις την Ευκλείδεια γεωμετρία στην οποία υπάρχουν παράλληλοι, ενώ εγώ εφαρμόζω την ελλειπτική γεωμετρία στην οποία δεν υπάρχουν παράλληλοι, πώς θα μπορέσουμε ποτέ να λύσουμε μαζί αυτή την άσκηση; Ποτέ δεν θα το κάνουμε αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημείωσε πως ποτέ δεν ήταν τόσο καλές και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όσον αφορά την προσέγγιση μιας κοινωνίας βασισμένης σε κανόνες.

  • «Πιστεύουμε ότι μια αναθεωρητική πολιτική, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο δράστης, δεν έχει θέση σε αυτόν τον κόσμο. Ο ισχυρός δεν μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις και τη γνώμη του στον αδύναμο. Αυτός δεν είναι ο κόσμος που φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν βρισκόμαστε πια στον 16ο αιώνα. Η ανθρωπότητα αγωνίζεται εδώ και αιώνες για να ξεπεράσει τη μακιαβελική προσέγγιση της διεθνούς πολιτικής. Αυτό που θα θέλαμε από τις ΗΠΑ είναι να στηρίξουν τις μεσαίες και μικρότερες χώρες, ώστε να εμπλακούν περισσότερο στη διεθνή σκηνή στην ατζέντα του Διεθνούς Δικαίου».

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως αυτό εξυπηρετεί και το αμερικανικό μακροπρόθεσμο συμφέρον, διότι το κύριο μέρος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ανά τους αιώνες ήταν υπέρ της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, υπέρ των αρχών και υπέρ των ιδανικών.

«Γιατί λοιπόν να μην προσυπογράψουμε αυτή την προσπάθεια μιας χώρας, που ήταν η πρώτη χώρα που δημιούργησε τη δημοκρατία σε αυτό τον κόσμο;», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης

Πολεμικό Ναυτικό: Σε αλυσίδα fast food στην Τυνησία στρέφονται οι έρευνες για τον θάνατος της 19χρονηςΕλλάδα

Το πού γευμάτισε η 19χρονη Θάλεια, Δόκιμης του Ναυτικού, που πέθανε κατά τη διάρκεια του Θερινού Εκπαιδευτικού ταξιδιού, αναζητά το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να διαλευκανθούν τ...

Μητσοτάκης: Ζητάτε εκλογές για να οδηγήσετε την χώρα σε αστάθεια - Θα αναμετρηθούμε στο τέλος της 4ετίαςΕλλάδα

«Ανταποκριθήκαμε ταχύτατα στο αίτημα να ανοίξει η βουλή νωρίτερα με την ελπίδα να υπάρξουν λύσεις στη λειτουργία των κρατικών δομών. Ελπίζω η συζήτηση να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθ...

Μητσοτάκης: Υπήρξα και εγώ θύμα συνακροάσεων επί πρωθυπουργίας Τσίπρα-  Καλώ τον κ. Ανδρουλάκη να πάει στα δικαστήρια αν πιστεύει ότι η παρακολούθησή του ήταν παράνομηΕλλάδα

Να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης η συζήτηση και να αναζητηθούν συγκλίσεις ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ότι αφορά τη συζήτηση για τις υποκλοπές και τις θεσμικές αλλαγές στο πλαί...

Βουλή LIVE: Η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών για τις υποκλοπές - Στο βήμα ο Δημήτρης ΚουτσούμπαςΕλλάδα

Το ζήτημα των υποκλοπών και τα καυτά ερωτήματα της αντιπολίτευσης για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλή...

Θάλεια Κορδαμπάλου: Νέα τροπή στην υπόθεση ξαφνικού θανάτου της ναυτικής δοκίμου – Τι εξετάζεται – Καταγγελίες από την οικογένειαΕλλάδα

Η υπόθεση του θανάτου της νεαρής ναυτικής δοκίμου Θάλειας Κορδαμπάλου παίρνει νέα τροπή, καθώς στο μικροσκόπιο έχει μπει το τριήμερο 18-21 Αυγούστου όπου το πλοία «Προμηθέας» στο ο...

Βουλή LIVE: Η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών για τις υποκλοπές - Δευτερολογία ΤσίπραΕλλάδα

Το ζήτημα των υποκλοπών και τα καυτά ερωτήματα της αντιπολίτευσης για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλή...

Έκτη μέρα αστάθειας με βροχές και καταιγίδες, αλλά περιορίζονται σταδιακά τα φαινόμεναΕλλάδα

Η «ψυχρή λίμνη», που προκάλεσε βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας μας τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να εξασθενήσει σημαντικά, καθώς απομακρύνεται από την περιοχή μ...

Αλεποχώρι: 70χρονος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους που ήταν στην αυλή τουΕλλάδα

Ένας 70χρονος πυροβόλησε εναντίον τεσσάρων ανηλίκων που βρίσκονταν στην αυλή του σπιτιού του, στο Αλεποχώρι, με συνέπεια να τραυματίσει τους δύο από αυτούς.  Το περιστατικό συνέβη ...

Πτήση εφιάλτης για Ρόδο: Γυναίκα ούρησε στο κάθισμα, έριξε χαστούκια και πήγε ν' ανοίξει την πόρταΕλλάδα

Δείτε βίντεο - Το αεροσκάφος που είχε ξεκινήσει από το Μάντσεστερ, έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μόναχο Ένα πρωτοφανές περιστατικό με πρωταγωνίστρια μια ηλικιωμένη γυναίκα συνέβ...