ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εξάρχεια – Μετρό: Εργασίες μετά συνοδείας - Αντιδράσεις των κατοίκων

Συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ξεκίνησε χθες τα ξημερώματα το στήσιμο του εργοταξίου στην πλατεία Εξαρχείων, για την κατασκευή του ομώνυμου σταθμού του μετρό. Οπως αναμενόταν, αντιδράσεις υπήρξαν και μάλιστα ανά διαστήματα προκλήθηκε ένταση, ενώ χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.


Η ανάδοχος εταιρεία (ΕΡΕΤΒΟ, έχει αναλάβει το κομμάτι των πρόδρομων εργασιών σε όλες τις θέσεις όπου θα κατασκευαστούν σταθμοί μετρό της γραμμής 4) είχε ειδοποιηθεί εδώ και ένα μήνα «να βρίσκεται σε ετοιμότητα». Κι αυτό γιατί είχε ληφθεί σε κυβερνητικό επίπεδο η απόφαση να ξεκινήσουν μέσα στον Αύγουστο τα έργα σε δύο μέτωπα στα Εξάρχεια, στην πλατεία και στον λόφο Στρέφη (βλ. «Κ» 1.8.2022). Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν διαδοχικές συσκέψεις μεταξύ του υπουργείου Υποδομών, της «Αττικό Μετρό» και της Αστυνομίας και οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία επέμβασης. Ο εργολάβος ειδοποιήθηκε μόλις προχθές το απόγευμα, προκειμένου να μη διαρρεύσει η πληροφορία.


Τελικώς η επιχείρηση –καθώς το συνεργείο συνοδεύτηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις– ξεκίνησε στις 4.30 χθες τα ξημερώματα. Περί τα 20 οχήματα και 30 εργαζόμενοι της εταιρείας και υπεργολάβων της μετέφεραν τα μπλοκ από μπετόν που χρησιμοποιούνται ως βάση για τις περιφράξεις, τις ίδιες τις περιφράξεις και τις εργοταξιακές τουαλέτες. Να σημειωθεί ότι στις περιφράξεις στήθηκαν και δύο έργα μήκους 20 μέτρων των καλλιτεχνών KEZ και Λεωνίδα Γιαννόπουλου, τα οποία είχαν παραγγελθεί από την «Αττικό Μετρό» (ακόμη δύο θα τοποθετηθούν στο εργοτάξιο της Ακαδημίας).

Οπως αναμενόταν, με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν και οι αντιδράσεις. Ομάδες πολιτών προσπάθησαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του εργοταξίου, ενώ ένταση προκλήθηκε και κατά το κόψιμο κλαδιών από δέντρα που εμπόδιζαν την τοποθέτηση της περίφραξης. Κάποιες στιγμές μάλιστα η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να απωθήσει πολίτες που διαμαρτύρονταν.



Η τοποθέτηση της εργοταξιακής περίφραξης ολοκληρώθηκε γύρω στις 11 χθες το πρωί και τα συνεργεία του εργολάβου αποχώρησαν ξανά με τη συνοδεία της αστυνομίας. Πολύ ισχυρή παρέμεινε η παρουσία της αστυνομίας όχι μόνο περιμετρικά του εργοταξίου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και από ό,τι φαίνεται έτσι θα παραμείνει, καθώς η αστυνομία εκτιμά ότι οι διαμαρτυρίες δεν θα τελειώσουν εδώ. Για την προστασία των εργαζομένων, πάντως, σήμερα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η τοποθέτηση μιας δεύτερης, εσωτερικής περίφραξης από πλέγμα, η οποία θα φτάνει σε ύψος τα 5 μέτρα (η συμβατική φθάνει το 1,9 μ.).

 

Η διαδικασία
Ποια θα είναι η συνέχεια; Πρώτη στην αλληλουχία των εργασιών είναι η αποξήλωση όλων των «επικείμενων» (γλυπτά, φωτιστικά, παγκάκια κ.λπ.), τα οποία παραδίδονται στον δήμο για φύλαξη. Κατόπιν ξεκινούν οι διερευνητικές τομές για την ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων και ακολουθούν οι εργασίες μετακίνησης δικτύων κοινής ωφελείας.

Η «Κ» απευθύνθηκε στην «Αττικό Μετρό», θέτοντας το μείζον (όπως αναδείχθηκε και από την περίπτωση της πλατείας Κολωνακίου) ζήτημα της κοπής των δέντρων της πλατείας Εξαρχείων. «Στην πλατεία Εξαρχείων έχουν καταγραφεί και φωτογραφηθεί όλα τα είδη των υφιστάμενων δέντρων και έχουν αποτυπωθεί πλήρως οι διαστάσεις τους. Η μεγάλη πλειονότητα των δέντρων και το σύνολο των θάμνων είναι είδη που είναι δυνατόν να μεταφυτευθούν με επιτυχία και θα μεταφυτευθούν από εξειδικευμένα συνεργεία, σε θέσεις που υποδεικνύονται από τη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με την εκπονηθείσα μελέτη προστασίας αστικού πρασίνου και τις προβλέψεις της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.


»Συγκεκριμένα προβλέπεται να μεταφυτευθούν 123 δέντρα και θάμνοι από τα 161, ποσοστό 76%. Επίσης, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ “Αττικό Μετρό”, Δήμου Αθηναίων και “Ανάπλαση Α.Ε.” πρόκειται –για πρώτη φορά στην κατασκευή έργων μετρό στην Ελλάδα– στους σταθμούς της γραμμής 4 να φυτευτούν κατά τη φάση έναρξης των εργασιών 2.000 δέντρα σε θέσεις που θα υποδείξει ο δήμος. Επιπροσθέτως, κατά την αποκατάσταση της πλατείας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, προβλέπεται φύτευση νέων δέντρων και θάμνων, σύμφωνα με τη φυτοτεχνική μελέτη που θα εκπονηθεί, ώστε να επιτευχθεί επιπρόσθετη φύτευση, πέραν της προτέρας», αναφέρει η απάντηση της εταιρείας. Οπως επισημαίνεται, η μεταφύτευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, επομένως όσα φυτά πρόκειται να μεταφυτευθούν θα απομακρυνθούν το φθινόπωρο. Εως τότε το εργοτάξιο θα καταλάβει την έκταση που απομένει.

 

Γραμμή 4
Τα Εξάρχεια είναι το προτελευταίο «μέτωπο» της γραμμής 4. Απομένει η επανατοποθέτηση του εργοταξίου στο πάρκο Ριζάρη, στον «Ευαγγελισμό», το οποίο αφαιρέθηκε πέρυσι έπειτα από διαμαρτυρίες για την επικείμενη κοπή δέντρων. Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται η μετακίνηση των δικτύων κοινής ωφελείας στο Γαλάτσι, στο σημείο «εισόδου» του μετροπόντικα (Βεΐκου, Εξάρχεια και «Ευαγγελισμός» είναι τα τρία σημεία που βρίσκονται μερικούς μήνες πίσω από το χρονοδιάγραμμα). Στο έτερο μέτωπο, την Κατεχάκη και το ΓΝΑ, οι πρόδρομες εργασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και το εργοτάξιο έχει παραδοθεί στην κοινοπραξία που θα κατασκευάσει το κυρίως έργο (ΑΒΑΞ – Ghella – Alstom). Στις υπόλοιπες θέσεις σταθμών και φρεάτων η εικόνα είναι σε γενικές γραμμές η ίδια. Σε όλα τα μέτωπα έχουν στηθεί εργοτάξια και εκτελείται αρχαιολογική έρευνα. Παράλληλα, σε τρεις από τις πιο σημαντικές θέσεις –Κολωνάκι, Ακαδημίας και Δικαστήρια– οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν ολοκληρωθεί και έχει ξεκινήσει η μετακίνηση των δικτύων κοινής ωφελείας. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο μετροπόντικες, που θα σκάβουν ταυτόχρονα από αντίθετες κατευθύνσεις, αναμένεται να φθάσουν στην Ελλάδα από τη Γερμανία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Στόχος είναι η διάνοιξη των σηράγγων να ξεκινήσει στις αρχές του 2023. Η γραμμή 4 του μετρό θα έχει μήκος 12,8 χιλιομέτρων και θα διαθέτει 15 σταθμούς και 9 ενδιάμεσα ή τερματικά φρέατα.


Η πλατεία Εξαρχείων, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, δεν είναι από τις παλαιές πλατείες της πόλης. Τη σημερινή μορφή της την έλαβε στα μέσα της δεκαετίας του ’60, με την κατεδάφιση κάποιων λιγοστών κατοικιών που υπήρχαν στον χώρο της. Την εποχή που ξεκίνησε να δημιουργείται η συνοικία των Εξαρχείων, το 1870-1880, η σημερινή πλατεία ήταν «ένα ανώνυμο, γυμνό πλάτωμα που το έδερναν τα ανεμοβρόχια και ανέσκαπταν τακτικά οι χείμαρροι που κατέβαιναν ορμητικά τον Λυκαβηττό» («Εξαρχείων Αλφαβητάριο 1840-1975, ένας μη χρηστικός οδηγός της καταποντισμένης μυθικής πολιτείας και των όμορων συνοικισμών», Γιάννης Φούντας, εκδ. Οι εκδόσεις των συναδέλφων).

«Γύρω στα 1960 τα Εξάρχεια ήταν μια ήσυχη γειτονιά. Λίγες οι πολυκατοικίες, περισσότερα τα παλιά διώροφα με τις ξύλινες πόρτες και τα μαρμάρινα μπαλκόνια. Σε κάθε σπίτι σχεδόν υπήρχε ένα μικρό ή ένα μεγαλύτερο κομμάτι γης με λίγη πρασινάδα, έβλεπες καμιά πορτοκαλιά, κάποιο φοινικόδεντρο και παντού στις αυλές, στις σκάλες, στα μπαλκόνια άφθονα λουλούδια», αναφέρει ο Δ. Πετσετίδης στο «Καφενείο» («Αθήνα: Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία», Θαν. Γιοχάλας, Τόνια Καφετζάκη, εκδ. Εστία).

Η συνοικία συγκέντρωσε ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα γνωστούς πνευματικούς ανθρώπους (Νικ. Γύζης, Δημ. Φιλιππότης, Γιανν. Χαλεπάς, Ιω. Κολλάρος, Θοδ. Βελλιανίτης, Νίκος Σκαλκώτας, Ναπ. Λαπαθιώτης και πολλοί ακόμη). Χάρη στην ύπαρξη του Πολυτεχνείου και της Νομικής, η περιοχή ανέπτυξε ήδη από τον Μεσοπόλεμο νεανικό χαρακτήρα, ως τόπος διαμονής και αναψυχής φοιτητών. Η περιοχή παρέμεινε στέκι διανοουμένων και καταφύγιο ελεύθερης σκέψης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ενώ τα γεγονότα του Πολυτεχνείου συνέβαλαν στη διαμόρφωση της πολιτικής της φυσιογνωμίας και της κουλτούρας συμμετοχής στα κοινά, η οποία σε κάποιο βαθμό διατηρείται έως σήμερα.

Πεδίο συγκρούσεων
Ανά περιόδους η περιοχή της πλατείας γνώρισε σοβαρό πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών και εν γένει εγκληματικότητας, ενώ έγινε πολλές φορές πεδίο συγκρούσεων, που λάμβαναν συχνά πολιτικό πρόσημο. Σήμερα, πολλές επιστημονικές μελέτες καταγράφουν την αλλοίωση του χαρακτήρα της ως γειτονιάς, μέσω της ραγδαίας επέκτασης των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Αirbnb – χαρακτηριστικό είναι ότι στην περίφημη Μπλε Πολυκατοικία (τοπόσημο της περιοχής και ένα από τα ωραιότερα δείγματα του μοντερνισμού στην πόλη), το μεγαλύτερο μέρος των διαμερισμάτων ενοικιάζεται σήμερα με αυτόν τον τρόπο.

 

Πηγή: kathimerini.gr 

Διαβάστε επίσης

Μακρύς Γιαλός Ζακύνθου: Εντολή εκκένωσης μέσω 112 για το Μέγα Αλώνι λόγω της φωτιάς (βίντεο)Ελλάδα

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Αυγούστου στον Μακρύ Γυαλό Ζακύνθου. Από την Πολιτική Προστασία δόθηκε εντολή εκκένωσης σε ενοικιαζόμενα και βίλες στην περιοχή Μέγα Αλ...

Υπόθεση Νovartis: Ομόφωνη απαλλαγή Λοβέρδου από την κατηγορία της δωροληψίαςΕλλάδα

Ομόφωνα απαλλάσσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας τον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο από την κατηγορία της δωροληψίας που του είχε αποδοθεί σχετικ...

Διαγράφηκε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος με εντολή Τζήμερου και τον Κρανιδιώτη λόγω.. αλαζονείας και αμετροέπειαςΕλλάδα

Λίγες ώρες αφότου ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έκανε την Αφροδίτη Λατινοπούλου Αντιπρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος, Εθνική Δημιουργία, κατέληξε ήδη εκτός κόμματος όπως έγινε γνωστό με ...

Γυναικοκτονία στο Περιστέρι: Παραιτήθηκε ο δικηγόρος του 21χρονου- Καθυστέρηση στην απολογίαΕλλάδα

Σε νέα αναβολή φαίνεται να οδηγείται η απολογία του κατηγορούμενου για την δολοφονία της 17χρονης Νικολέττας ενώπιον της 25ης τακτικής ανακρίτριας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, π...

Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών νότια της Ρόδου - Έχουν περισυλλεγεί σώα 29 άτομαΕλλάδα

Σε εξέλιξη είναι από τα μεσάνυχτα επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες,...

ΕΥΠ: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τις αλλαγές στη λειτουργία της υπηρεσίαςΕλλάδα

Δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Προβλέπει μεταξύ άλλων...

Θεοδωρικάκος: Αυστηροί έλεγχοι από την ΕΛΑΣ για την βία στα γήπεδα - Κανένα από τα μαγαζιά χουλιγκανισμού δεν θα ξανανοίξειΕλλάδα

Διορία μέχρι τις 17 Αυγούστου έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στις αστυνομικές υπηρεσίες, να έχουν ολοκληρώσει τους ελέγχους στα γήπεδα που θα διεξαχθούν ...

Σε ύφεση η φωτιά στη Σαμοθράκη- Σε εξέλιξη στο Πετρωτό Δομοκού - 65 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωροΕλλάδα

Συνολικά 65 δασικές πυρκαγιές, εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα, οι περισσότερες από τις οποίες, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο...