ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σήμερα η δήλωση Μητσοτάκη για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις -Τι αναμένεται να πει


Σήμερα θα γίνει η δήλωση του πρωθυπουργού για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει τι έχει συμβεί, ποια είναι η ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνηση και τι κινήσεις έγιναν. «Όλα στο φως, με θεσμικό τρόπο» είναι το μήνυμα που θα εκπέμψει, την ώρα που η κυβέρνηση καταγράφει πολιτική φθορά από την υπόθεση.

Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, χωρίς να οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, και φτάνει μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο. Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη μετρούν το αποτύπωμα των όσων έχουν συμβεί από την Παρασκευή και έχουν προκαλέσει πλήγμα στην κυβέρνηση και φθείρουν το προφίλ του ίδιου του πρωθυπουργού. Ωστόσο, εκτιμούν ότι η πλήρης παρουσίαση των δεδομένων και η διαλεύκανση της υπόθεσης το συντομότερο δυνατόν θα εξαλείψει τις σκιές που έχουν δημιουργηθεί. Για αυτό ο κ. Μητσοτάκης έχει πάρει την απόφαση να απευθυνθεί ο ίδιος στους πολίτες και να περιγράψει τα δεδομένα. Το πλήρες περιεχόμενο του μηνύματός του θα αποσαφηνιστεί στην σύσκεψη του «πρωινού καφέ» που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί, στη συνέχεια θα το μαγνητοσκοπήσει και θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Είναι δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο χρονικό των όσων διαδραματίστηκαν, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος έλαβε γνώση για την παρακολούθηση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, την περασμένη Πέμπτη και θα εκθέσει τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε και σε αυτές περιλαμβάνονται οι παραιτήσεις του διοικητή της υπηρεσίας Παναγιώτη Κοντολέωντα, διότι δεν ενημέρωσε εγκαίρως το πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά, και του Γρηγόρη Δημητριάδη, που παρότι επίσης δεν γνώριζε για την παρακολούθηση, είχε την ευθύνη εκ της θέσεως του για την επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με την ΕΥΠ. Ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει στη δήλωση του ότι ουδέποτε θα άναβε το πράσινο φως για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου ενός πολιτικού προσώπου και θα μιλήσει για τις λανθασμένες ενέργειες του πρώην διοικητή της ΕΥΠ.

«Να χυθεί άπλετο φως»
Στον πυρήνα της δήλωσης του πρωθυπουργού θα βρίσκεται η πρόθεση της κυβέρνησης να «χυθεί άπλετο φως» για μια τόσο σοβαρή υπόθεση και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν. Από την πρώτη στιγμή έχει αποδεχτεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, ενώ θετικά ανταποκρίνεται και στο αίτημα για εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπως έχει ζητήσει η Χαριλάου Τρικούπη. Ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν αυτό να γίνει και πριν το άνοιγμα της Ολομέλειας στο τέλος Αυγούστου, χωρίς όπως να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης, αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, έχουν ως στόχο την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και σε αυτό το πλαίσιο θα είναι και οι επόμενες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει. Θα διαμηνύσει ότι από την πλευρά του δεν έχει το παραμικρό να κρύψει και θα κάνει ότι απαιτείται για να μην μείνει η παραμικρή σκιά στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει και για την μεγάλη εικόνα και την προσπάθεια ορισμένων να δηλητηριάσουν την δημόσια ζωή με «σενάρια συνωμοσιολογίας και ανυπόστατες κατηγορίες. Θα ξεκαθαρίσει ότι καμία κυβερνητική υπηρεσία δεν έχει προμηθευτεί το κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator και η υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ δεν έχει σχέση με την προσπάθεια παγίδευσης του τηλεφώνου του που έχει καταγγείλει. Μάλιστα, θα τονίσει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερωθεί αρμοδίως για τα όσα τον αφορούν από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ και ο ίδιος θα αποφασίσει αν αυτά θέλει να τα δημοσιοποιήσει.


Πάντως, παρότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει από πλευράς της κυβέρνησης μια συζήτηση για την βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ και ειδικά του καθεστώτος που αφορά τις παρακολουθήσεις, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι «δεν είναι απλό να υπάρξουν άμεσα αλλαγές στην λειτουργία της υπηρεσίας», ενώ σημειώνουν ότι παρά το λάθος στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν πρέπει να μειώνονται οι υπηρεσίες που έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα ο Έβρος το 2020. 

Όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το βράδυ της Κυριακής «το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, μετά το λανθασμένο χειρισμό της ΕΥΠ σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση της τηλεφωνικής γραμμής του κ. Ανδρουλάκη, είναι σημαντικό και ως εκ τούτου απαιτείται μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο χειρισμό του. Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που υπέπεσε στην αντίληψή της το ζήτημα, προχώρησε στην άμεση λήψη δραστικών πολιτικών πρωτοβουλιών, που περιελάμβαναν και παραιτήσεις».

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο να υπάρξει διαλεύκανση του θέματος, «να διευκρινιστεί το τι, το πώς και το γιατί, δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά στην υπόθεση».

Η έντονη αντίδραση Ανδρουλάκη
Ωστόσο, όλες οι ως τώρα κινήσεις της κυβέρνησης δεν έχουν πείσει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε μία οργισμένη δήλωση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κατακλύζει με χυδαίες διαρροές τον δημόσιο διάλογο» και επέρριψε ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατάντια των θεσμών και της χώρας.


Όπως τόνισε στη δήλωσή του «κυκλοφορούν σενάρια εκτός πραγματικότητας εμπλέκοντας τρίτες χώρες ότι τάχα αυτές ζήτησαν την παρακολούθησή μου διασύροντας τη χώρα διεθνώς. Οι Πρέσβεις της Ουκρανίας και της Αρμενίας τους διέψευσαν δημόσια. Παράλληλα, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους».

Και εξήγησε ότι εννοεί τις δηλώσεις του διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ Νίκου Ρωμανού: «Έφτασε στο σημείο ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ να αξιολογεί δημοσίως τις συνακροάσεις της ΕΥΠ σε βάρος μου. Άραγε γνωρίζει το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων;

Η χώρα μας και οι θεσμοί της δεν αξίζουν αυτή την κατάντια για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Θα επαναλάβω λοιπόν το αίτημα να έρθουν όλα στο φως με διαφάνεια και σεβασμό στους κανόνες της Δημοκρατίας.


Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με δική του απόφαση πέρασε η ΕΥΠ στην άμεση και αποκλειστική δικαιοδοσία του, ο οποίος άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να διορίσει τον εκλεκτό του κ. Κοντολέων, οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις:

Για ποιο λόγο ήμουν υπό παρακολούθηση;
-Ποιοι κατέχουν και για λογαριασμό ποιων χρησιμοποιούν το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator στην Ελλάδα σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων για να συλλέξουν υλικό εκβιασμού προσώπων;».

Επιχειρώντας να απαντήσει ο κ. Ρωμανός έκανε λόγο για «άθλια συντονισμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης» και υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «έφτιαξαν fake κείμενο απομαγνητοφώνησης βάζοντας λόγια στο στόμα μου που ποτέ δεν είπα. Βλέπετε στη συγκεκριμένη περίπτωση ούτε η κοπτοραπτική αρκούσε για να στηθεί το fake αφήγημα. Είπα το αυτονόητο που λέμε σε όλους τους τόνους από την Παρασκευή. Ότι η νόμιμη συνακρόαση της ΕΥΠ με εντολή της αρμόδιας εισαγγελίας αφορά (εξ ορισμού) ευαίσθητα στοιχεία (αφού γίνεται μόνο για λόγους εθνικού συμφέροντος) για αυτό και θα ενημερωθεί ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης αναλυτικά… ουδέποτε μίλησα για «προσωπικά δεδομένα».

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, απάντησε μέσω twitter δίνοντας στη δημοσιότητα, με τον τίτλο «Άκοπο και αμοντάριστο», το ηχογραφημένο απόσπασμα από τις δηλώσεις του κ. Ρωμανού με τον κ. Ρωμανό να λέει «είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να βγουν όλα τα στοιχεία και θέλουμε και ο κ. Ανδρουλάκης, επειδή πολλά από αυτά είναι ευαίσθητα και θα τα μάθει μόνο ο ίδιος, να έχει το θάρρος να τα κοινοποιήσει».

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Τα 3 σενάρια για τη ρότα του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» – Το οικόπεδο 6 και το θρίλερ του 28ου μεσημβρινούΕλλάδα

Η προγραμματισμένη για τις 9 Αυγούστου έξοδος του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο έχει φέρει ξανά στην επιφάνεια τις συζητήσεις για το εύρος της κλι...

Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα – Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο και η ανησυχία για τον ΣεπτέμβριοΕλλάδα

  Με τις ανακοινώσεις της η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα για την πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι το πληθωριστικό κύμα παραμένει απειλητικό. Στάσιμος αναμένεται ο πληθωρισμός...

Ανδρουλάκης: Αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτή την κατάντια ο κ. Μητσοτάκης - Nα έλθουν όλα στο φωςΕλλάδα

«Τρεις μέρες μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό μου τηλέφωνο, την ίδια περίοδο μάλιστα που έγινε απόπειρα παγίδευσης του και με το λογισμικό Predator, που έχει τ...

Τραγωδία στα Σύβοτα: Νεκρή γυναίκα που έκανε αλεξίπτωτο θαλάσσης όταν έσπασε ιμάνταςΕλλάδα

Τραγική κατάληξη είχαν οι καλοκαιρινές διακοπές για μία γυναίκα περίπου 50 ετών, στα Σύβοτα Θεσπρωτίας. Η άτυχη γυναίκα με καταγωγή Κομοτηνή, το απόγευμα της Κυριακής (07/08), θέλη...

Πέθανε ο σπουδαίος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος - Ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου ΠλανηταρίουΕλλάδα

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο επιφανής αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος. Ήταν βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική ε...

Ο Πόρος τίμησε τον Χρήστο Παπαδόπουλο στα εγκαίνια της κοινής έκθεσης με την κόρη του Τζίνα (φωτογραφίες) Ελλάδα

Μια ξεχωριστή και ιστορική - για τα πολιτιστικά δρώμενα του Πόρου - έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάστηκε το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου Συγγρού.    Πρόκ...

Αρμενική και Ουκρανική πρεσβεία: Διαψεύδουν τα περί παρακολούθησης του Ν. ΑνδρουλάκηΕλλάδα

Ένα 24ωρο μετά τη διάψευση της αρμενικής πρεσβείας στους ισχυρισμούς περί αιτήματος παρακολούθησης του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, στο όλο ζήτημα παίρνει θέση και ο πρέσβης της Ουκρ...

Υποκλοπές: Στο στόχαστρο Ντογιάκου υπάλληλοι ΕΥΠ και ΑΑΔΕ για τις διαρροές απόρρητων εγγράφωνΕλλάδα

  Ποινική προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει προσωπικά ο εισαγγελέας του  Αρείου Πάγου , Ισίδωρος Ντογιάκος, για τις διαρροές απόρρητων εγγράφων για τις υποκλοπές. Η έρευνα  θα δι...

Έξοδος Αυγούστου: Κορυφώνεται τις επόμενες μέρες – Πληρότητα 100% εμφανίζει ο ΑργοσαρωνικόςΕλλάδα

Κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου, καθώς όσοι έχουν άδεια για τον Δεκαπενταύγουστο θα αναχωρήσουν σήμερα ή τα επόμενα 24ωρα προς τον προορισμό τους. Τα πλοία προς Κυ...