ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

“Όχι” της Αθήνας στην πρόταση της Κομισιόν για “ψαλίδι” 15% στο φυσικό αέριο - Το σχέδιο των Βρυξελλών διχάζει την Ευρώπη

Την αντίθεση της Αθήνας στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά τα 15%, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «η κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου».

Όπως είπε, «έχουμε καταθέσει προτάσεις και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κατεύθυνση αυτή μπορεί να δώσει λύσεις».

 

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει βρει ευήκοα ώτα στη νότια Ευρώπη.

Η πορτογαλική κυβέρνηση δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο το οποίο αποσκοπεί στη μείωση κατά 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τη μείωση των ρωσικών παραδόσεων, δήλωσε ο Πορτογάλος αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για την Ενέργεια.

«Η Πορτογαλία θα αντιτεθεί στο δυσανάλογο αυτό μέτρο, δήλωσε ο Ζοάου Γκαλάμπα, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Publico που δημοσιεύεται σήμερα.

Η πρόταση της Επιτροπής «δεν έχει προσαρμοστεί για τις χώρες που δεν είναι διασυνδεδεμένες», με το δίκτυο αερίου όπως η Πορτογαλία, εξήγησε.

Η Λισαβώνα συντάσσεται έτσι με την Ισπανία, η οποία από χθες είχε επίσης αντιταχθεί στο μέτρο. «Η Ισπανία δεν υποστηρίζει την πρόταση αυτή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα, εκφράζοντας λύπη που αυτό το μέτρο δεν αποτέλεσε προηγουμένως αντικείμενο συζήτησης.

«Θα αντιταχθούμε στην επιβολή υποχρεώσεων που υπερβαίνουν, σε επίπεδο προσπαθειών, αυτό μου μας αναλογεί», δήλωσε.

Για την Τερέζα Ριμπέρα, το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι απαραίτητα το πιο «αποτελεσματικό ούτε το πιο δίκαιο». «Οι ισπανικές οικογένειες δεν θα υποστούν διακοπές φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι τους» και «η Ισπανία θα υποστηρίξει τη θέση της ισπανικής βιομηχανίας», υποσχέθηκε.

Ωστόσο, η Ισπανίδα υπουργός δηλώνει ότι θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη προς τα άλλα μέλη της ΕΕ. «Γνωρίζουμε ότι πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι περνούν μια δύσκολη περίοδο και βλέπουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα με μεγάλη ανησυχία. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε, θέτοντας όλες μας τις υποδομές», στην υπηρεσία της ΕΕ, δήλωσε.

 

Διχάζει το σχέδιο

Στις 20 Ιουλίου, η Κομισιόν πρότεινε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο «με σκοπό τη μείωση της χρήσης αερίου στην Ευρώπη κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη», όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Πιο συγκεκριμένα, με επιχείρημα την απειλή «νέων περικοπών του εφοδιασμού με αέριο από τη Ρωσία, λόγω της επιλογής του Κρεμλίνου να χρησιμοποιεί τις εξαγωγές αερίου ως όπλο», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάστηκε να «προτείνει νέο κανονισμό… σχετικά με τα συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης αερίου». Έναν νέο κανονισμό που «θέτει ως στόχο για όλα τα κράτη μέλη τη μείωση της ζήτησης αερίου κατά 15% μεταξύ της 1ης Αυγούστου 2022 και της 31ης Μαρτίου 2023», όπως αναφέρεται.

«Τα κράτη μέλη θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν μόνα τους μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων. Αυτό δεν είναι κάτι που θα ήθελαν να εκχωρήσουν στην Κομισιόν», εξηγεί ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters.

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, «τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης έως το τέλος Σεπτεμβρίου στα οποία θα παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο προτίθενται να επιτύχουν τον στόχο μείωσης και θα πρέπει να υποβάλλουν έκθεση προόδου στην Επιτροπή κάθε δύο μήνες», ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της, «για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιτύχουν τις αναγκαίες μειώσεις της ζήτησης», ενέκρινε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο «το οποίο καθορίζει τα μέτρα, τις αρχές και τα κριτήρια για συντονισμένη μείωση της ζήτησης».

Στην σχετική επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται, όμως, και κάτι άλλο: πως «Ο νέος κανονισμός θα δώσει επίσης στην Επιτροπή τη δυνατότητα να κηρύξει, μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη, “κατάσταση επιφυλακής στην Ένωση” σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, επιβάλλοντας υποχρεωτική μείωση της ζήτησης αερίου σε όλα τα κράτη μέλη.»

 

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Η Ελλάδα, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση, κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εάν τελικά διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία», τόνισε ο κ. Σκρέκας και συνέχισε εξηγώντας ότι το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, όπερ σημαίνει πως μειώσεις θα προκαλούσαν προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε, επιπλέον, ότι μία τέτοια μείωση δεν πρόκειται να συμβάλλει στην ενίσχυση των βόρειων χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχει προβεί και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο θέμα πρόκειται να συζητηθεί στις 26 Ιουλίου, στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ (Έκτακτο Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας).

 

Δεν είναι, ωστόσο, μόνο η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα που αντιδρούν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, τουλάχιστον 12 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχίες και ενστάσεις αναφορικά με το σχέδιο του 15% που ανακοινώθηκε.

Για πολλούς, το βασικό αγκάθι έχει να κάνει με το εάν η ΕΕ μπορεί να έχει την εξουσία να επιβάλλει κάποιους στόχους ως δεσμευτικούς. Σύμφωνα με το Reuters, η Δανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία ήταν μεταξύ των κρατών που δήλωσαν ότι οι Βρυξέλλες δεν γίνεται να κάνουν κάτι τέτοιο χωρίς να έχουν προηγουμένως λάβει υπόψη τις θέσεις (και τα ενδεχόμενα βέτο) όλων των μεμονωμένων κρατών μελών.

«Τα κράτη μέλη θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν μόνα τους μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων. Αυτό δεν είναι κάτι που θα ήθελαν να εκχωρήσουν στην Κομισιόν», εξηγεί ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters.

 

 

Με πληροφορίες από:  kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Έδιωξαν έγκυο γιατί έληγε η εφημερία και έχασε το παιδίΕλλάδα

Μια απίστευτη υπόθεση βλέπει το φως της δημοσιότητας. Αδιανόητη και εγκληματική συμπεριφορά καταλογίζει σε γιατρούς δύο νοσοκομείων ένα ανδρόγυνο από τη Θεσσαλονίκη. Η γυναίκα ως ε...

Οικονόμου: Προσλαμβάνονται 15,5 χιλιάδες καθαρίστριες για τη νέα σχολική χρονιάΕλλάδα

«Περίπου 15,5 χιλιάδες καθαρίστριες με δαπάνη 85 εκατ. ευρώ προσλαμβάνονται για τη νέα σχολική χρονιά προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η δημόσια υγιεινή στα σχολικά κτίρια», αναφ...

Σε Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα, Θεσπρωτία ο Κυρ. Μητσοτάκης-Εγκαινιάζει την παράκαμψη ΑμφιλοχίαςΕλλάδα

Σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας θα βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει, στις 11:15, στην εκδήλωση για την παράδοση της ...

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που εμπρηστής βάζει φωτιά κοντά στην Πεντέλη - Στο Πανόραμα ΠαλλήνηςΕλλάδα

  Ένα συγκλονιστικό βίντεο-ντοκουμέντο με εμπρηστή που βάζει φωτιά στην Παλλήνη, έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Alpha, ενώ μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά της Πεντέλης.   Στο βίντεο, ...

Φωτιά στην Ηλεία: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Άγναντα - Τραυματίστηκε ένας ακόμη πυροσβέστηςΕλλάδα

Ενισχύθηκαν κι άλλο οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή 'Αγναντα του δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και να περιορίσουν το πύ...

Πλεύρης για 4η δόση εμβολίου: Προστασία 4 φορές περισσότερο από βαριά νόσηση σε όποιον την κάνει τώραΕλλάδα

Πολύ υψηλότερη προστασία από σοβαρή νόσηση παρέχει στις μεγαλύτερες ηλικίες η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της covid-19, ανέφερε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Μιλώ...

Συντετριμμένη η Ελένη Γερασιμίδου για το σπίτι της: Έχουν καεί τα πάνταΕλλάδα

H Ελένη Γερασιμίδου είναι ιδιαίτερα ταραγμένη καθώς είδε το σπίτι της να καίγεται από την καταστροφική πυρκαγιά της Πεντέλης. Η ηθοποιός και η οικογένειά της έζησαν πολύ δύσκολες σ...