ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΥΠΑ: Το χρονικό της συντριβής του Antonov

Τις ενέργειες που έγιναν από την στιγμή που το Antonov ανέφερε πρόβλημα στον κινητήρα και το χρονικό της συντριβής του αεροσκάφους δυτικά της Καβάλας παρουσιάζει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το δυστύχημα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Antonov 12, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στην Σερβία με οκταμελές πλήρωμα και 11,5 τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods). Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα) με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν) και την Σαουδική Αραβία (Ριάντ).

Στον ελληνικό εναέριο χώρο εισήρθε στις 22:09 τοπική ώρα. Το αεροπλάνο στις 22:37 ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών - Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για το τελικό του προορισμό και ότι θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης. Στις 22:42 πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής ενημέρωσε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην προσέγγιση Θεσσαλονίκης ότι έχει πρόβλημα στον κινητήρα νούμερο τέσσερα αναφέροντας: «may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα».

Η ΥΠΑ άμεσα κήρυξε κατάσταση κινδύνου με την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται. Στις 22:45 το αεροσκάφος είχε συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας και ενημέρωσε ότι κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση. Αμέσως δόθηκε άδεια προσγείωσης για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα. Στις 22:47 το στίγμα του αεροσκάφους  χάθηκε από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για την κατάσταση κινδύνου και εν συνεχεία για την απώλεια επικοινωνίας και ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία εντοπισμού, έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα κινητοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τοπικοί φορείς) για την απώλεια στίγματος του αεροπλάνου στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.

Σύμφωνα με την ΥΠΑ, για το αεροπορικό δυστύχημα έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ).

 

Σε εξέλιξη η επιχείρηση εντοπισμού και ανάσυρσης σορών - Δεν βρέθηκαν επικίνδυνες ουσίες

Σημειώνεται πως όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση σχετικά με το δυστύχημα, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν στο σημείο συντριβής δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες. Ο κ. Αρτοποιός είπε πως ήδη έχει ανασυρθεί μία σορός και έχει εντοπιστεί μία ακόμη, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των υπολοίπων μελών του πληρώματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης με τη συμμετοχή ειδικού προσωπικού του ελληνικού στρατού και 30 πυροσβεστών για τη δημιουργία οδών ασφαλους διέλευσης και μεταφοράς σορών σε χώρο απολύμανσης. 

Τις έρευνες συνδράμουν δυνάμεις της ΕΛΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και ελικόπτερο του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, ενώ όλες οι ενέργειες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Επιπλέον στην περιοχή του δυστυχήματος έχει μεταβεί κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος.

 

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Καβάλα: Αποκαλύψεις για την νηπιαγωγό που φέρεται να ασελγούσε σε τρίχρονα παιδιά- «Δεν το λέμε ούτε στη μαμά»Ελλάδα

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι στην Καβάλα, εξαιτίας της νηπιαγωγού η οποία φέρεται να έχει ασελγήσει σε τέσσερα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών. Η υπόθεση αυτή εξετάζεται σε συνδυασμ...

Καιρός: Πότε θα έχουμε καύσωνα – Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει μέχρι και 43 βαθμούςΕλλάδα

Ο καιρός μέχρι την Τετάρτη θα «δώσει» καλές για την εποχή θερμοκρασίες χάρη στους βοριάδες που θα είναι, μάλιστα, ισχυροί στο Αιγαίο. Από τα επόμενα εικοσιτετράωρα, όμως, οι θερμοκ...

Η Gazprom "απειλεί" την Ελλάδα: "Μεταπωλείτε το ρωσικό φυσικό αέριο στην Βουλγαρία" – "Συμμορφωθείτε"Ελλάδα

Η Ρωσία είναι έτοιμη να διακόψει πλήρως την ροή φυσικού αερίου στην Ελλάδα διότι όπως υποστηρίζουν πηγές της Gazprom, η Ελλάδα σπάει το εμπάργκο του ρωσικού φυσικού αερίου στην Βου...

Antonov: Διάβημα της Ελλάδας στη Σερβία για το φορτίο του μοιραίου αεροσκάφουςΕλλάδα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές: με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι θα πραγματοποιήσει άμεσα διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης...

Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να βυθιστεί σε πολιτική κρίση την πιο κρίσιμη ώραΕλλάδα

Η απόφαση του πρωθυπουργού εδράζεται τόσο σε λόγους θεσμικής τάξης όσο και πολιτικής σταθερότητας, σε μια Ευρώπη που γνωρίζει και θα γνωρίσει πρωτοδοκίμαστους κλυδωνισμούς, όσο δια...

Ένωση Δικαστών για υπόθεση Λιγνάδη: Ο εκφοβισμός εκπροσώπων της Δικαιοσύνης δεν θα περάσειΕλλάδα

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν πρόκειται να ανεχθεί τη δημόσια και υποκινούμενη για πολιτικές σκοπιμότητες προσβολή και διαπόμπευση της προσωπικότητας της Προέδρου του Μικτο...