ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-Μενδώνη για τις αντιδράσεις στην αποφυλάκιση Λιγνάδη- Μαζικές παρεμβάσεις καλλιτεχνών

Σοβαρές πολιτικές διάστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη μετά την καταδικαστική πρωτόδικη απόφαση για δύο βιασμούς ανηλίκων, ενώ στον χώρο του πολιτισμού διαμορφώνεται ένα κίνημα κατά της ανασταλτικής απόφασης. Από την Μικρή Επίδαυρο και το Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης μέχρι το Φεστιβάλ χορού στην Καλαμάτα, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και εργαζόμενοι στον Πολιτισμό διαδήλωσαν επισημαίνοντας πως η θέση του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου είναι στη φυλακή.
Στην Καλαμάτα, μάλιστα, η υπουργός Πολιτισμού αποχώρησε βεβιασμένα, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης χορού και την ανάρτηση πανό με το σύνθημα “Η θέση των βιαστών είναι στη φυλακή” στα αγγλικά.’


Κατά τη διάρκεια της παράστασης «Triptych: The Missing Door, The Lost Room, The Hidden Floor» της ομάδας «Peeping Tom» από το Βέλγιο που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αναρτήθηκε πανό για την υπόθεση Δημήτρη Λιγνάδη. Οι καλλιτέχνες με ένα πλακάτ που έγραφε «οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλακή» έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την αποφυλάκιση Λιγνάδη που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης, παρότι κρίθηκε ένοχος για δύο περιπτώσεις βιασμών σε πρώτο βαθμό, αποφυλακίστηκε με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του στο Εφετείο, με περιοριστικούς όρους, και αφού καταβλήθηκε το ποσό των 30.000 ευρώ ως εγγύηση.

Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ εκφράζουν την οργή τους για την αποφυλάκισή του
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής ηθοποιών ΚΘΒΕ:


«Εμείς οι ηθοποιοί θα θέλαμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας και την οργή που αισθανόμαστε συνειδητοποιώντας ότι η κάθαρση και η δικαίωση των θυμάτων που ελπίζαμε να συμβεί στο χώρο μας δεν είναι εφικτή. Ο Δ. Λιγνάδης καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη.

»Βίασε και βασάνισε παιδιά. Είχε όμως εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και τώρα πάει σπίτι του… Ξέρουμε πλέον ότι ένας δημόσιος κίνδυνος κυκλοφορεί ελεύθερος και αυτό είναι ένα βάρος που κουβαλάμε και στη ζωή αλλά και πάνω στη σκηνή. Αγαπάμε τη δουλειά μας και συνεχίζουμε να την κάνουμε, όμως η δεδομένη συνθήκη δημιουργεί ένα αδιαπέραστο σκοτάδι στην ψυχή μας».

Σημειώνεται ότι κατά της απόφασης της αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη τάχθηκαν και άλλοι καλλιτέχνες όπως η Δώρα Χρυσικού και η Καίτη Γαρμπή, αλλά και η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος: «Τώρα που διαπιστώθηκε ότι ήταν βιαστής αφέθηκε ελεύθερος. Δεν ήταν θέμα δικαιοσύνης… Ήταν θέμα περιέργειας».
Θέση για την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Δημήτρης Λιγνάδης, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του σε δεύτερο βαθμό, πήρε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.


Ο σκηνοθέτης παρότι κρίθηκε ένοχος για τους δύο από τους τέσσερις βιασμούς, εξασφάλισε το ποσό των 30.000 ευρώ και το μεσημέρι της Πέμπτης (14/7) βγήκε από τις φυλακές.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, που αποφεύγει να τοποθετείτε δημοσίως, αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να κρύψει την αγανάκτησή του για την απόφαση της Δικαιοσύνης.

Σε story του στο Instagram έγραψε χαρακτηριστικά: «Τώρα που διαπιστώθηκε ότι ήταν βιαστής αφέθηκε ελεύθερος. Δεν ήταν θέμα δικαιοσύνης… Ήταν θέμα περιέργειας».

 

Η ανάρτηση Χαρίτση

Σε σχετική ανάρτηση στο Facebook, ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έγραψε για την παράσταση ενώ σχολίασε και την απουσία της κ. Μενδώνη: «Εκπληκτική έναρξη στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας απόψε με τη συγκλονιστική παράσταση «Triptych» της βελγικής ομάδας «Peeping Tom». Η κ. Μενδώνη παρότι βρισκόταν στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, επέλεξε να αποχωρήσει ελάχιστα λεπτά πριν από την έναρξη της παράστασης. Μάλλον, μετά και τις τελευταίες νοσηρές εξελίξεις, δεν θα ένιωθε και πολύ άνετα μεταξύ των εκατοντάδων θεατών. Με το πανό που σήκωσαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες στο τέλος της παράστασης και που προφανώς αποθεώθηκαν από το κοινό, δικαίωσαν την απόφαση της…».

Η αντίδραση Μενδώνη με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να μην παραστεί στην πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αναφέρεται ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
“Ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της την εργαλειοποίηση του Πολιτισμού”, σημειώνει για την απόφαση αυτή το ΥΠΠΟΑ. Και προσθέτει: “Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει τις θεατρικές σκηνές σε λαϊκά δικαστήρια. Σε αυτόν τον κατήφορο δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε”.

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στην υπουργό Πολιτισμού.

”Η δίκαιη αντίδραση των ανθρώπων του πολιτισμού για τον βιαστή Λιγνάδη χαρακτηρίζεται ”εργαλειοποίηση” του πολιτισμού από την κα Μενδώνη”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

Η κα Μενδώνη συνεχίζει να προσβάλει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Βλέπει παντού το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Δυστυχώς για αυτήν δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ΣΥΡΙΖΑ για να έχει κατανοήσει τον βρώμικο ρόλο της.

Όπως φάνηκε στην Καλαμάτα, δεν χρειάζεται να είναι καν απ’ την Ελλάδα, καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης

Πανό στην Επίδαυρο: "Βιαστής είναι" Ελλάδα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις οργής από καλλιτέχνες και πολίτες, για την αποφυλάκιση του καταδικασμένου παιδοβιαστή Δημήτρη Λιγνάδη. Στις εξέδρες του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, αν...

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το «Τουρισμός για Όλους» χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, για 200.000 δικαιούχουςΕλλάδα

Σε λειτουργία πρόκειται να τεθεί μέσω του vouchers.gov.gr, σήμερα Σάββατο 16 Ιουλίου και ώρα 12 το μεσημέρι και σταδιακά μέχρι και τη Δευτέρα 18 Ιουλίου ανάλογα με τον λήγοντα ΑΦΜ ...

Κιλκίς - Η καλύτερη μαθητική start up της Ευρώπης: "Αγγίξαμε ό,τι φαινόταν άπιαστο στα μάτια μας!"Ελλάδα

Εκστασιασμένοι από την πρωτιά που κατέκτησαν στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Nεανικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης, το GEN-E 2022 του JA Europe, που διεξήχθη στο Ταλίν τ...

Πάτρα: Κατεπείγουσα έρευνα, με εντολή Πλεύρη, για το θάνατο 49χρονου στο «Άγιος Ανδρέας»Ελλάδα

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, σχετικά με το υπό δ...

Στέφανος Τσιτσιπάς: Δεν είχα καταλάβει πόσο σύντομος είναι ο μήνας μέχρι να αρχίσω να πληρώνω ενοίκιοΕλλάδα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος είναι πολύ ενεργός στα social media, έκανε ένα tweet, στο οποίο αναφέρθηκε στο πόσο γρήγορα κυλάει ο μήνας από τη στιγμή που πληρώνει ενοίκιο, εξηγών...