ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την ενέργεια: “Ευνοϊκότερη η θέση της Ελλάδας από άλλες χώρες της ΕΕ”

Σύσκεψη με την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, και τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είχε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης, ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

 
 

Επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

 

Τα σενάρια για οριστική διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου

 

Τα σενάρια πάντως που έχουν τεθεί στο τραπέζι ήδη από την αρχή της κρίσης περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου.

 

Σε μια τέτοια περίπτωση η τροφοδοσία της χώρας θα αυξηθεί μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού (κυρίως μέσω του αγωγού ΤΑΡ) και με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρεβυθούσα όπου έχει ληφθεί μέριμνα να υπάρχουν υψηλά αποθέματα.

Πέραν αυτών οι γραμμές άμυνας της χώρας που μπορούν να υποκαταστήσουν την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, περιλαμβάνουν την μεγιστοποίηση συμμετοχής των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και τη χρήση πετρελαίου ντήζελ αντί για φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1,7 γιγαβάτ που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο.

 

Εξάλλου βρίσκεται ήδη στη Ρεβυθούσα η νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου που αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης του σταθμού, σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 που είναι τώρα). Η προσθήκη της δεξαμενής αυξάνει επίσης την ευελιξία της αλυσίδας εφοδιασμού με ΥΦΑ.

 

Πηγές αναφέρουν επίσης, ότι οι επιτελείς καταλήγουν στο συμπέρασμα πως εφόσον λειτουργούν οι υφιστάμενες πέντε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και προστεθεί και η καινούργια “Πτολεμαϊδα V” από τον Σεπτέμβριο αλλά και εφόσον οι τρεις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών ΗΡΩΝ ΚΑΙ elpedison και οι δύο της ΔΕΗ που έχουν τη δυνατότητα μετατροπής καυσίμου λειτουργήσουν με πετρέλαιο, τότε επιτυγχάνεται η ασφαλής παροχή ηλεκτροδότησης στο σύστημα μεταφοράς. Επιπροσθέτως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο τερματικός σταθμός LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να είναι διαρκώς φουλαρισμένος… προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε φυσικό αέριο.

 

Σε σχέση με το LNG βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση στο ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου είναι να υπάρχει η αναγκαία προσφορά, καθώς η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος είναι λιγότερη σε σχέση με τη ζήτηση.

Η Ελλάδα αξίζει να σημειωθεί πως με βάση το ευρωπαϊκό σχέδιο επάρκειας αερίου είναι υποχρεωμένη να καλύπτει με εξαγωγές και τις ανάγκες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Προέχει, όμως, λένε οι πληροφορίες να διασφαλίζει πρωτίστως την επάρκεια στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

Διαβάστε επίσης

Φωτιές: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής σε Κάρυστο και Έβρο, αναζωπυρώσεις στη Σάμο (εικόνες, βίντεο)Ελλάδα

Αυτή την ώρα καίνε φωτιές σε Έβρο, Σάμο, Λέσβο, Εύβοια, Πρέβεζα και Κεφαλλονιά, με τις δύο τελευταίες να είναι οριοθετημένες και υπό μερικό έλεγχο. Σε όλες τις περιπτώσεις η Πυροσβ...

Πολιτική Προστασία: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για πέντε περιφέρειες της χώρας - Οδηγίες από την ΠυροσβεστικήΕλλάδα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Παρασκευή 15 Ιουλίου, για πέντε Περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που ...

Έβρος: Επιχείρηση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση πυρκαγιάς στο ΑρίστηνοΕλλάδα

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης (14/7) στο Αρίστηνο Έβρου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά καίει δασική έκταση, με επίγειες και ενάριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ...

Απόφαση για αποφυλάκιση Λιγνάδη: «Παράθυρο» για έφεση από την Εισαγγελία ΕφετώνΕλλάδα

Το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, o οποίος κατά ...