ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης για αλλαγές στην Παιδεία: Διευρύνουμε την ισχύ του Δημόσιου πανεπιστημίου

Στις προωθούμενες αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής  ενώ δεν παρέλειψε να προχωρήσει σε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την χθεσινή αήθη επίθεση του Χριστόφορου Βερναρδάκη στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ο πρωθυπουργός, λίγο πριν την ολοκλήρωση της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην χθεσινή επίθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργό Παιδείας. Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίρπα, τόνισε πως «δεν είναι εδώ γιατί θα ήταν αναγκασμένος να αναφερθεί στις αθλιότητες του κ. Βερναρδάκη».

«Αναρωτιέμαι αν θα ζητήσει ο ίδιος μία προσωπική συγγνώμη από την υπουργό Παιδείας. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχει το θάρρος να το κάνει» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο βερναρδακισμός, είναι ουσιαστικά ένας πολακισμός, είναι συριζαϊκός φαρισαϊσμός . Είναι το τελευταίο σκαλοπάτι του λαϊκισμού».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του καταδικάζοντας την επίθεση στον όμιλο Real . «Εκφράζω την οργή μου για την άνανδρη επίθεση στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Real. Να είστε σίγουροι πως η ελευθερία του Τύπου δεν φιμώνεται από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες» είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι με το σχέδιο νόμου , ολοκληρώνεται το σύνολο των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την Παιδεία.

Σημείωσε πως, με τις προωθούμενες αλλαγές, θα υπάρχει σύνδεση των σπουδών με την επαγγελματική προοπτική, διευρύνοντας έτσι, όπως είπε, την ισχύ του Δημόσιου πανεπιστημίου.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το σχέδιο νόμου έχει αγκαλιαστεί από την πλειοψηφία της ανώτατης εκπαίδευσης.

«Οι προτεραιότητες μας είναι η πρόσβαση σε ποιοτική γνώση με κατάρτιση που θα τα βοηθά να χτίζουν με τη δική τους αξία το δικό τους μέλλον».

Μεταπτυχιακά

Αναφερόμενος στις μεταπτυχιακές σπουδές, υπογράμμισε πως τα ΑΕΙ, θα ορίζουν τα δίδακτρα και τις πηγές χρηματοδότησης καθώς και τους διδάσκοντες ενώ σημείωσε ότι στο τελικό στάδιο σπουδών, εισάγεται εφεξής ο θεσμός των βιομηχανικών διδακτορικών.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα διατεθούν 35 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να καλύψουν τα τριετή βιομηχανικά διδακτορικά.

Σχετικά με τις αλλαγές στη διοίκηση των ΑΕΙ, τόνισε πως πρόκειται για την πρώτη τομή με στόχο να σταματήσουν – όπως είπε – οι φωτογραφικές προκηρύξεις. «Εισάγονται φίλτρα αξιοκρατίας που διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας». 

«Πυρά» κατά ΣΥΡΙΖΑ

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη μαζική ίδρυση τμημάτων που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως τόνισε, ιδρύθηκαν τμήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς σχέδιο. «Είχαμε το θάρρος να αναστείλουμε την ίδρυση 37 τμημάτων που είχαν ιδρυθεί στο ΄΄πόδι΄΄» τόνισε.

«Ο στόχος όλων όσοι θα ωφεληθούν από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η απόκτηση γνώσης και οι καλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής καταξίωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία».

«Σήμερα το σύνολο των προγραμματικών μας δεσμεύσεων για την Παιδεία και με αυτό το νομοσχέδιο, το 8ο κατά σειρά του υπουργείου Παιδείας, ολοκληρώνεται» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Το νέο τοπίο ολοκληρώνεται από τα 120 πρότυπα και πειραματικά σχολεία, που τυγχάνουν μεγαλύτερης ανταπόκρισης από την ελληνική κοινωνία.

Η επιλογή μας να δώσουμε προτεραιότητα στην δημόσια παιδεία δεν ήταν τυχαία. Νοιάζομαι για τους νέους, δεν είναι να τους χαϊδεύω τα αυτιά και να τους στρέφω σε σχολές που δεν έχουν αύριο, αλλά σε αυτές που έχουν πραγματικές πιθανότητες στην αγορά εργασίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται το νέο νομοσχέδιο που διευρύνει την ισχύ του δημόσιου πανεπιστημίου, οδηγώντας την ανώτατη παιδεία να ξανασυναντηθεί με τις βασικές αρχές της στη νέα εποχή».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας απηχούν τα άρθρα του νομοσχεδίου, εξ ου και η απήχηση τους υπερβαίνει τα κομματικά όρια» ενώ επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει αγκαλιάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ακόμη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, 3 στους 4 συμφωνούν με το ελληνικό «Εράσμους», 4 στους 5 με την καθιέρωση της πρακτικής άσκησης. Είναι η κατάλληλη πρωτοβουλία στην κατάλληλη στιγμή, είναι η ώρα και η αξιωματική αντιπολίτευση να ακούσει τις απόψεις των φίλων της» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Το Δημόσιο πανεπιστήμιο μπαίνει σε παγκόσμια τροχιά»

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο μπαίνει πλέον σε μία παγκόσμια τροχιά, δημιουργεί πιο ολοκληρωμένους επιστήμονες» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

«Πρακτικά οι φοιτητές μας δεν πρέπει να βλέπουν τη σχολή τους ως μία τετραετή παράταση των σχολικών τους χρόνων, όχι σαν μία μηχανή απονομής πτυχίων χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας» συμπλήρωσε.

«Τα νέα προγράμματα θα ιδρύονται από τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ύστερα από δεκαετίες αυτή η κυβέρνηση έρχεται να απελευθερώσει την δράση των πανεπιστημίων από την εκτελεστική εξουσία, παύει δηλαδή ο κρατικός πατερναλισμός», υπογράμμισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης

Συνετρίβη πυροσβεστικό ελικόπτερο με τετραμελές πλήρωμα που επιχειρούσε στη φωτιά της ΣάμουΕλλάδα

Αγνοούνται τρεις αλλοδαποί και ένας Έλληνας που ήταν το πλήρωμα του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Mi 8  Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με συμμετοχή ενός UAV Heron και ενός ελικ...

Ελεύθερος με αναστολή και περιοριστικούς όρους ως το Εφετείο ο Δημήτρης Λιγνάδης, μετά την καταδίκη του σε 12 χρόνια κάθειρξηΕλλάδα

Ελεύθερος θα αφεθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης, παρά την καταδίκη του σε 12 έτη κάθειρξης για δύο βιασμούς. Το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση με τους εξής περιοριστικούς ...

Δικαιώθηκε η Μυρτώ της Πάρου: Το ΣτΕ αποφάσισε ότι δικαιούται αποζημίωση από το Ελληνικό ΔημόσιοΕλλάδα

Αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο δικαιούται η Μυρτώ Παπαδομιχελάκη ( η Μυρτώ της Πάρου) η οποία στις 22 Ιουλίου 2012 δέχθηκε άγρια επίθεση και βιάστηκε από τον Πακιστανό, Αχμέτ Β...

Δίκη Λιγνάδη: Συνολικά 12 χρόνια για τους δύο βιασμούς – Η τελική απόφασηΕλλάδα

Το δικαστήριο επέβαλε τελική ποινή στον Δημήτρη Λιγνάδη δώδεκα χρόνια κάθειρξη κατά πλειοψηφία 4-3. Ένας ένορκος, η πρόεδρος του δικαστηρίου και μια τακτική δικαστής είχαν τη γνώμη...

Θεσσαλονίκη: Τρία παιδιά τραυματίστηκαν από όχημα που έπεσε σε στάση του ΟΑΣΘΕλλάδα

Τροχαίο ατύχημα  σημειώθηκε στη  Θεσσαλονίκη  λίγο πριν τις  12  το  μεσημέρι . Συγκεκριμένα δύο οχήματα συγκρούστηκαν στην συμβολή των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με Λέσβου, στη...