ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται – Ο αναθεωρητισμός δεν γίνεται δεκτός

Δηλώσεις πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP).

 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της περιοχής ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως «κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί τα σύνορα» στέλνοντας έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», σε μια αναφορά τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στην τουρκική προκλητικότητα.

 

Δείτε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη:

 

 

 

Η χλιαρή αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις τουρκικές προκλήσεις

Με μια χλιαρή ανακοίνωση αντέδρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μία ημέρα μετά τα εμπρηστικά μηνύματα του Ερντογάν, γραμμένα στα ελληνικά στο Τwitter. Τηρώντας πολιτική ίσων αποστάσεων και ωσάν να μην προηγήθηκε το κρεσέντο εμπρηστικών δηλώσεων από το Τούρκο πρόεδρο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε με αναφορές στην Τουρκία ως βασικό εταίρο και σύμμαχο σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τους συμμάχους τους να απέχουν από την χρήση ρητορικής που θα μπορούσε να υποδαυλίσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα εναντίον της Ελλάδας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου ανέφερε «προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση».

 

«Ελλάδα και Τουρκία βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ»

Στην απάντηση του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία.

Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών».

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δείξει αντανακλαστικά στο θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, καθώς κάθε φορά που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε με τις δηλώσεις του να θέσει ένα τέτοιο θέμα, το αμερικανικό υπουργείο είχε τοποθετηθεί.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε κάνει δήλωση στις 11 Φεβρουαρίου όσο και στις 2 Ιουνίου ότι η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Διαβάστε επίσης

Εμβολιασμός για όλους κατά του κοροναϊού το φθινόπωρο – “Θα υπάρχει επικαιροποιημένο εμβόλιο” Ελλάδα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας μιλώντας στο «Mega Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού, τόνισε ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους...

Power Pass: Ανοίγει την προσεχή Πέμπτη η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την αποζημίωση έως και 600 ευρώ - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοιΕλλάδα

Την προσεχή Πέμπτη 16 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για την λήψη αποζημίωσης από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστ...

Μάτι: Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για το ΕΠΣ - Καθοριστικό βήμα για την ανασυγκρότηση της μαρτυρικής περιοχήςΕλλάδα

Εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Δ’ 398./10.06.2022) το Προεδρικό Διάταγμα για την ανασυγκρότηση της μαρτυρικής περιοχής στο Μάτι: «Έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδ...

Meteo: Βροχερός ο καιρός στον Σαρωνικό - Προβλέψεις για καταιγίδες το απόγευμα του ΣαββάτουΕλλάδα

Σύμφωνα με νεότερη πρόγνωση του meteo, βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Συγκεκριμένα, σε Αίγινα, Πόρο και Ύδρα, προβλέπονται βροχές τις μεσημβρ...

Εφυγε από Αυστραλία για Ιο νομίζοντας πως είχε νοικιάσει σπίτι και κατάστημα -Τελικά βρέθηκε στο δρόμο!Ελλάδα

Χρειάστηκε να διανύσει 13.578 χλμ ή 8.432 μίλια ένας 34χρονος, από την Αυστραλία μέχρι την χώρα μας και συγκεκριμένα μέχρι το νησί της Ιου, προκειμένου να ανακαλύψει ότι είχε πέσει...

Το παρασκήνιο της Συνόδου της Θεσσαλονίκης, η άφιξη Σολτς και τα μηνύματα στις αναθεωρητικές δυνάμειςΕλλάδα

  Τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο που δέχθηκε την πρόσκληση να βρεθεί στην Σύνοδο στο Hyatt Regency - Ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα υπέρ της διεύρυνσης...