ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε ετοιμότητα η Αθήνα μετά τις πρωτοφανείς προκλήσεις Ερντογάν – Οι επόμενες κινήσεις

Η Αθήνα επιδίδεται σε συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε τουρκική πρόκληση.

Κρατώντας τους διαύλους της επικοινωνίας και της διπλωματίας με την Τουρκία ανοιχτούς, η Ελλάδα την καλεί να αντιληφθεί ότι το κοινό συμφέρον επιβάλλει ειλικρινή διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει εκ νέου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 23 και 24 Ιουνίου.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε και την εθνική συσπείρωση στην οποία κάλεσε όλους «απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα». Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην τελετή απονομής των βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σημείωσε ότι «έχουμε έναν γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται» και επανέλαβε την άποψη του ότι ένα «ισχυρό κράτος σήμερα είναι ένα σταθερό κράτος».

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Δένδιας θυμίζει διαρκώς στις διεθνείς επαφές του ότι η Τουρκία έχει σε ισχύ το «casus belli» εναντίον της Ελλάδας και χθες, το υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε 16 χάρτες που τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού, με την Άγκυρα να απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Παράλληλα, οι δυνάμεις φύλαξης των συνόρων βρίσκονται σε επιφυλακή για οποιαδήποτε πρόκληση, προβοκάτσια ή προσπάθεια νέας εισβολής μεταναστών υποκινούμενοι από την Τουρκία, όπως έγινε τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο.

Εν όψει της σημερινής Συνόδου για τη Διαδικασία Συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, παρουσία του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε περαιτέρω κλιμάκωση, εξαπολύοντας ακόμη και απειλές στα ελληνικά.

Σε μία ενέργεια που δεν έχει προηγούμενο, ο τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε σειρά αναρτήσεων στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, με οκτώ συνολικά μηνύματα, σε ένα νήμα στα ελληνικά, αναφέρεται στο Αιγαίο, μιλάει για τη Μεγίστη (Καστελλόριζο), ενώ κάνει λόγο για «καταπίεση της Τουρκικής μειονότητας» σε Δυτική Θράκη, Ρόδο και Κω.

  • «Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν.
  • Τη σημασία της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας των 40.000χλμ2 για τη Μεγίστη, που βρίσκεται στη Αν. Μεσόγειο κι απέχει από τα ηπειρώτικα της χώρας μας λιγότερο από 2χλμ ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα πάνω από 600χλμ, εναποθέτουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας
  • Η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χώρων, εμπλέκοντας τους στην παρανόμια των διαφόρων στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά με μη στρατικοποιημένο καθεστώς, δεν είναι πάρα μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος.
  • Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει να καταπιέζει την Τουρκική μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω, αγνοώντας τις αξίες της Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως και τις διεθνείς συμφωνίες.
  • Ως σύμμαχος που εντός του ΝΑΤΟ πληρώνει από κάθε άποψη το υψηλότερο τίμημα, αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία τα τελευταία δυο χρόνια δεν ανταποκρίθηκε καν στις προσκλήσεις μας για συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών.
  • Βλέπουμε όμως ότι η υπομονή μας και η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε εκλαμβάνεται λανθασμένα από τον ομόλογο μας.
  • Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν.
  • Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Πλέον, είναι προφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει μανδύα νομιμοποίησης πριν προχωρήσει σε επιθετική ενέργεια κατά της Ελλάδας. Το αφήγημα είναι το εξής: Σύμφωνα με την Αγκυρα, η Ελλάδα -παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις των διεθνών συνθηκών- έχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται μία ανάσα από την τουρκική επικράτεια, κάτι το οποίο επανέλαβε και χθες κατά την ομιλία του μετά τη στρατιωτική άσκηση Efes 2022.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα πάντα με την τουρκική πλευρά, αίρει το καθεστώς ελληνικής κυριαρχίας των νησιών από τη μία και από την άλλη αποτελεί μείζονα απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Συνεπώς, νομιμοποιείται να ζητήσει την άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αμφισβητώντας την κυριαρχία τους.

Αμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να χαρακτηρίζει «αξιοπρόσεκτο» ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά.

«Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές» σημείωσε.

Διαβάστε επίσης

Έρευνα: Τριπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου λόγω Covid-19 για ανεμβολίαστους με καρδιακή ανεπάρκειαΕλλάδα

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, έχουν τριπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από Covid-19, σε σχέση με όσους εμβολιαστεί και με ενισχυτικ...

Ζηρίνειο: Φόβοι για «φρένο» στους αγώνες Στίβου στο γήπεδο της ΚηφισιάςΕλλάδα

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μπει φρένο σε σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις λόγω ενός νέου σχεδιασμού στο Ζηρίνειο Στάδιο Κηφισιάς. Η αδυναμία διεξαγωγής αγώνων Στίβου ενδέχεται να ...

Ολυμπία Οδός: Εφιστά την προσοχή των οδηγών ενόψει τριημέρου Αγίου ΠνεύματοςΕλλάδα

Αυξημένη προσοχή συνιστά στους οδηγούς η Ολυμπία Οδός ενόψει της εξόδου του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, καθώς εκτός από την κίνηση λόγω της αργίας, και ο καιρός προβλέπεται άστα...

Ξεκίνησε για πρώτη φορά στη χώρα η λειτουργία Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑΕλλάδα

Παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας recycle attica . gr - Οι Δήμοι που ανακηρύχτηκαν «πρωταθλητές» στην ανακύκλωση Γ. Πατούλης: «Δ ίνουμε καθημερινά λογαριασμό στους πολίτες. Δι...

 Γεμίζουν με μωβ μέδουσες οι ελληνικές θάλασσες -Το «πρωτόκολλο» σε περίπτωση τσιμπήματος, ωκεανολόγος εξηγείΕλλάδα

Εξαπλώνονται οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες, ενώ σε ορισμένες περιοχές παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις, προκαλώντας ανησυχία στους λουόμενους, καθώς το τσίμπημά τους ε...

 Σήμερα η Σύνοδος ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, παρουσία Σολτς, Μισέλ -Τα μηνύματα που θα στείλει ο ΜητσοτάκηςΕλλάδα

Υπό την παρουσία του Όλαφ Σολτς, πραγματοποιείται σήμερα η Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη. Της ετήσιας Συνόδου Κορυφής (SouthΕa...

Ωμές απειλές Ερντογάν και στα ελληνικά: Η ακραία πρόκληση στο twitter και το «τελεσίγραφο» της ΣμύρνηςΕλλάδα

  Ο Τούρκος πρόεδρος καλεί προκλητικά την Ελλάδα να... «συνετιστεί», απειλώντας ότι διαφορετικά θα υπάρξουν «αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν» -...

Καιρός - meteo: Αισιόδοξες οι τελευταίες προβλέψεις για τα νησιά του Αργοσαρωνικού - Πότε αναμένονται βροχές  Ελλάδα

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού αναμένουν μεγάλο όγκο επισκεπτών το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και η προσοχή όλων εστιάζεται στα δελτία πρόγνωσης του καιρού.    Σύμφωνα με το meteo.gr...

Κακοκαιρία "GENESIS": Μήνυμα μέσω του 112 θα σταλεί στους κατοίκους των περιοχών που αναμένεται να πληγούν (βίντεο)Ελλάδα

Μήνυμα μέσω του 112 θα σταλεί άμεσα στους κατοίκους των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, το οποίο θα ισχύει για τις επόμενες 24 ώρες, ανέφερε μετ...