ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άσσος: Βρίσκεται στην Ελλάδα και είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης

Στα βορειοδυτικά της Κεφαλονιάς, κοντά στη γνωστή παραλία του Μύρτου, υπάρχει ένα γραφικό πανέμορφο χωριό που ονομάζεται Άσσος (ή, η Άσσος) και είναι χτισμένο πάνω σε έναν στενό ισθμό που ενώνει την απόκρημνη χερσόνησο με το υπόλοιπο νησί.

Χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στα χρόνια της Ενετοκρατίας ακριβώς μπροστά από την χερσόνησο που καταγράφεται από ψηλά στο παρακάτω drone βίντεο, στην προσπάθεια των κατοίκων να προστατευτούν από τις πειρατικές επιδρομές.

Από το 1593 αποτέλεσε διοικητική πρωτεύουσα της βόρειας Κεφαλονιάς.

Η παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική με τα χρωματιστά σπιτάκια έχει διατηρηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ υπάρχει ταυτόχρονα και η μοντέρνα -μα διακριτική όψη της- που εκπλήσσει ευχάριστα όλους τους επισκέπτες.

Όμορφα χρωματισμένα σπιτάκια φωλιάζουν μέσα στην απόκρημνη πλαγιά του λόφου, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο από πεύκα και κυπαρίσσια, με θέα την υπέροχη παραλία με τα κρυστάλλινα νερά καθώς και το κάστρο της χερσονήσου, το οποίο μαζί με αυτό του Αγίου Γεωργίου θεωρούνται από τα σπουδαιότερα της Κεφαλονιάς.

Το φρούριο ήταν μεγάλης στρατηγικής σημασίας, ενώ σπουδαίες μάχες έλαβαν χώρα με σκοπό την υπεράσπιση του νησιού. Για μερικές δεκαετίες το κάστρο της Άσου χρησιμοποιήθηκε από το ελληνικό κράτος ως φυλακή.

Ο διάσημος Βρετανός στρατηγός Τσάρλς Τζέιμς Νάπιερ (1782 - 1853) το περιγράφει σαν "ισχυρότερο ακόμα και από το Γιβραλτάρ". Έχει τετραγωνικό σχήμα και στις 4 γωνίες του βρίσκονται ισάριθμοι προμαχώνες με ιδιαίτερα ονόματα. Στις μέρες μας υπάρχουν μόνο ερείπια του τείχους και άλλα μέρη του κάστρου της Άσσου, όπως επίσης και ο ναός του Αγίου Μάρκου.

Μετά τη διάλυση της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, το 1797, η Άσσος ακολούθησε την τύχη του νησιού και της Επτανήσου. Πολλοί από τους Σουλιώτες υπερασπιστές της Κιάφας μετά την παράδοσή της το 1822, εγκαταστάθηκαν στην Άσο. Τα όπλα τους επεστράφησαν το 1823, με αίτηση του Χρ. Περραιβού προς τον Άγγλο Αρμοστή Επτανήσου Τόμας Μαίτλαντ.

Μετά την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, βασιλικό διάταγμα της 8ης Ιανουαρίου 1866 όρισε τη σύσταση Δήμου Άσου, που περιελάμβανε τα χωριά Βαρύ, Δεφαρανάτα, Δραπανίτικα, Καρυά, Κοθρέας, Κοκολάτα, Κομιτάτα, Κοντές, Κουλούμος, Νεοχώριο, Πατρικάτα, Πλαγιά, Πύργος και τον οικισμό του Φρουρίου.

Μετά τους σεισμούς της Κεφαλονιάς του 1953 η Άσος ανοικοδομήθηκε, αλλά δοκιμάσθηκε και αυτή από τον δημογραφικό μαρασμό. Η Άσσος συνεχίζει να βρίσκεται στις περισσότερες λίστες των μεγάλων ταξιδιωτικών περιοδικών, ως ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης.

Η ομορφιά του τόπου, νίκησε και τη κακοκαιρία "Ιανός", που προκάλεσε εικόνες αποκάλυψης στην περιοχή.

Tip: Όταν επισκεφθείτε το χωριό, μην αμελήσετε να δοκιμάσετε ραβιόλια γεμιστά με κουνέλι στιφάδο.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε επίσης

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Τετάρτη 8 Ιουνίου - Τα θέματα Η.Δ.Ελλάδα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του, Χρ. Θεοδωρόπουλου, πρόκειται να συνεδριάσει την Τετάρτη , 8-6-2022 και ώρα 15:30. Η συνεδρίαση θα πραγματοπο...

«Πράσινο φως» στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας των Δήμων Θεσσαλονίκης, Λαμιέων, ΕλασσόναςΕλλάδα

Ως Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) χαρακτηρίστηκαν τα στρατηγικά σχέδια κινητικότητας που έχουν καταρτίσει οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Λαμιέων και Ελασσόνας, με σχετικέ...

Επίθεση Ραγκούση σε Ανδρουλάκη: Στοχοποιούσε εμάς ενώ υποδεχόταν στο ΠΑΣΟΚ τον ΧρυσόγονοΕλλάδα

Πυρά κατά του Νίκου Ανδρουλάκη για τα όσα είπε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για τους «γενίτσαρους» αλλά και την κριτική του για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυ...

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Φοιτητές καταγγέλλουν ότι αναρχικοί τους επιτέθηκαν με κράνη και ρόπαλαΕλλάδα

Την επίθεση ομάδας αναρχικών με κράνη, λοστούς και ρόπαλα σε εκδήλωση που έγινε το Σάββατο 4 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με αποτέλεσμα καταστροφές και τουλάχιστον πέν...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. 16χρονος μέλος συμμορίας που ληστεύει ανήλικους στο ΠαγκράτιΕλλάδα

Στη Γλυφάδα εντοπίστηκε και συνελήφθη, πρωινές ώρες του Σαββάτου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, 16χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος ως μέλος συμμορίας που δια...

Γεωργαντάς: «Δεν θα έχουμε ελλείψεις προϊόντων» - Ενίσχυση της παραγωγής στις εισαγωγέςΕλλάδα

Κενό στα δημοσιονομικά δημιουργεί η μείωση του ΦΠΑ, «χωρίς να είναι βέβαιη η αποτελεσματικότητα του μέτρου» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς κ...