ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μάσκες: Πού παραμένουν υποχρεωτικές και πού όχι

Πέφτουν οι μάσκες από σήμερα, 1η Ιουνίου, στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους καθώς καταργείται η υποχρεωτική χρήση τους και το διοικητικό πρόστιμο για τη μη χρήση τους.

Το μέτρο αυτό ισχύει έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022, όταν και θα επαναξιολογηθούν τα πρωτόκολλα για την πανδημία του κορωνοϊού.

Σημειώνεται πάντως ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η κατάργηση αυτή δεν είναι μόνιμη, ενώ παραμένει η σύσταση για χρήση της όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο από τους πολίτες και ιδίως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Σταματάμε την υποχρεωτικότητα, αλλά υπάρχει η σύσταση όπου υπάρχει συνωστισμός να χρησιμοποιείται, δήλωσε σήμερα στο MEGA ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έχει καταργηθεί από τον Μάρτιο. Ακολουθεί ένας οδηγός με τους κλειστούς χώρους όπου παραμένει ή όχι υποχρεωτική η μάσκα.

Πού ΔΕΝ είναι υποχρεωτική η μάσκα

  • Αεροπλάνα

Οι επιβάτες πτήσεων από και προς Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα πλέον μέσα στα αεροπλάνα και τα αεροδρόμια.

Αν και οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν καταργήσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας, συνιστάται να ελέγχετε την πολιτική κάθε εταιρείας στην ιστοσελίδα της. Ειδικά για χώρες με πιο αυστηρά μέτρα από την Ελλάδα (όπως κάποιες ασιατικές χώρες), ενδεχομένως η μάσκα να είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της πτήσης.

  • Υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ) και τρένα

Πέρα από τα αεροπλάνα, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στις υπεραστικές συγκοινωνίες με αριθμημένες θέσεις, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ).

  • Γραφεία/Χώροι εργασίας

Όσοι εργάζονται σε κλειστούς χώρους εργασίας μπορούν να πετάξουν τις μάσκες από 1η Ιουνίου.

  • Καταστήματα λιανικής

Είτε επισκεφτείτε κάποιο μαγαζί με ρούχα, είτε πάτε σε κάποιο εμπορικό κέντρο/mall, είτε πάτε στο σούπερ μάρκετ ή το κρεοπωλείο, δεν χρειάζεται πια να φοράτε μάσκα στο εσωτερικό αυτών των καταστημάτων.

  • Τράπεζες

Η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική πια για να εισέλθετε σε τράπεζα.

  • Εστίαση

Η χρήση μάσκας δεν είναι πια απαραίτητη στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της αναμονής μέσα στο μαγαζί δεν είναι υποχρεωτικό να φοράει κάποιος μάσκα.

Σήμερα οι αποφάσεις για τα πλοία
Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφασίζει σήμερα, Τετάρτη 1 Ιουνίου, για το αν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα στα πλοία ή όχι. Λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα πλοία παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η μάσκα από πλήρωμα και επιβάτες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική.

Εδώ, αν θέλετε, δημιουργείται μία αντινομία, να κατεβαίνει κάποιος με το αεροπλάνο και να μπαίνει στο πλοίο, που το πλοίο έχει και εξωτερικούς χώρους και να χρειάζεται να βάλει μάσκα. Οπότε, αυτό το πρωτόκολλο των πλοίων θα το εξετάσει η Επιτροπή αυτή την εβδομάδα, είχε δηλώσει πριν μερικές μέρες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Άρση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας με αστερίσκο
Χώροι εκπαίδευσης

Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να αφήσουν τη μάσκα στο σπίτι, καθώς παραμένει μόνο σύσταση για χρήση της σε σχολεία, πανεπιστήμια και άλλους χώρους εκπαίδευσης (πχ. φροντιστήρια, βιβλιοθήκες, σπουδαστήρια).

Παρ' όλα αυτά, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων (προαγωγικών, Πανελλαδικών, εξεταστικών, ξένων γλωσσών) η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Πού παραμένει υποχρεωτική η μάσκα

  • Αστικές συγκοινωνίες/ΜΜΜ

Με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες, όπως είναι τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το τραμ, το μετρό και ο ηλεκτρικός.

  • Δομές υγείας

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, δηλαδή στα νοσοκομεία, στις κλινικές, στα διαγνωστικά κέντρα και τα ιατρεία. Το ίδιο ισχύει και για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε επίσης

Παραμένει η χρήση μάσκας στα ταξί, στο εσωτερικό των επιβατικών πλοίων και στα φαρμακείαΕλλάδα

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.   Στη σημερινή συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ...

Υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους πλοίων και ταξί – Εισήγηση της επιτροπής ειδικώνΕλλάδα

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων, σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.   Παράλληλα, οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται την υποχρεωτικ...

Ερντογάν: Τέλος για εμάς οι διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα – ΥΠΕΞ: Απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία στη βάση του Διεθνούς ΔικαίουΕλλάδα

  «Απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα ενημερώνουμε και τους ομολόγους μας και τους συμμάχους μας για όλα αυτά», η απάντηση του Υπ. Εξωτερι...

Το AQUA Carpatica στηρίζει το πρόγραμμα: Τα Δημοτικά Σχολεία Πρωταθλητές στην ΑνακύκλωσηΕλλάδα

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των μαθητών και δασκάλων, στην ανακύκλωση με έμφαση στη Διαλογή στη Πηγή. Στο πρόγραμμα συμμετέχει και το παρουσιάζει...

Ηλιόπουλος: Αδιανόητο να μαθαίνουμε από την Γερμανία την αποστολή τεθωρακισμένων στην ΟυκρανίαΕλλάδα

«Η χώρα δεν είναι χωράφι του κ. Μητσοτάκη για να παίρνει μόνος του τέτοιες αποφάσεις», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος. Σκληρή κριτική ε...

Πολιτικές αντιδράσεις για τη νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία – ΣΥΡΙΖΑ: "Το μαθαίνουμε από τους Γερμανούς"Ελλάδα

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το θέμα με την αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, το οποίο έκανε γνωστό ο Γερμανός καγκελάριος. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την ...