ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φοιτητικές εκλογές: Η ΠΣΚ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διεκδικούν την πρώτη θέση, τι δίνουν όλες οι παρατάξεις


Ολοκληρώθηκαν οι φοιτητικές εκλογές, οι οποίες είχαν να πραγματοποιηθούν τρία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας.

Κάθε παράταξη έχει δώσει τα δικά της αποτελέσματα, κατά... πάγια πρακτική. Ωστόσο, οι τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις, παρότι διαφωνούν με το ποια κατέλαβε την πρωτιά, συμπίπτουν στο ότι η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με την επωνυμία BLOCO καταποντίστηκε, συγκεντρώνοντας στην καλύτερη των περιπτώσεων ποσοστό κοντά στο 3%.


Ειδικότερα, και ενώ έχουν καταμετρηθεί σχεδόν όλα τα τμήματα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (Δημοκρατική Ανανεωτική Πρωτοπορία - Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση) που πρόσκειται στη ΝΔ, η ΠΚΣ (Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας) που πρόσκειται στο ΚΚΕ και η ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση), που έχει αναφορές στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχουν ανακοινώσει τα εξής:

-Σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 46,7%, ΠΚΣ 25,08%, ΕΑΑΚ 9,41%, ΑΡΕΝ 0,63%, ΠΑΣΠ 8,76%, BLOCO (ΣΥΡΙΖΑ) 2,28%, ΛΟΙΠΑ 5,08%)
-Σύμφωνα με την ΠΚΣ: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 27,66%, ΠΚΣ 33,43%, ΕΑΑΚ 5,29%, ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ 10%, ΠΑΣΠ 10,13%, BLOCO 2,54%, ΛΟΙΠΑ 8,41%)
-Σύμφωνα με την ΕΑΑΚ: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 18,97%, ΠΚΣ 37,10%, ΕΑΑΚ με ΑΡΕΝ 21,61%, ΠΑΣΠ 11,05, BLOCO 3,24, ΛΟΙΠΑ 4,94%)

 

Η πρωτιά της Πανσπουδαστικής επιβεβαιώνεται και από άλλες παρατάξεις, ενώ η ίδια η παράταξη του ΚΚΕ έχει live ενσωμάτωση αποτελεσμάτων τόσο συγκεντρωτικά όσο και ανά σχολή, ενημέρωση που δεν ακολούθησε η ΔΑΠ ΝΔΦΚ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι περισσότερες παρατάξεις πλην της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, η ΔΑΠ, που είχε την πρωτιά από το 1987, σημείωσε τεράστιες απώλειες στις περισσότερες σχολές της χώρας, όπως και η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) με την Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) να σημειώνει αύξηση σε ποσοστά και άνοδο. Αύξηση είχαν και τα ΕΑΑΚ (Εξωκοινοβουλευτική αριστερά), ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε και φέτος το Bloco (ΣΥΡΙΖΑ).

 

Δήλωση του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ για το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών:

«Τρία χρόνια μετά την τελευταία εκλογική διαδικασία η επιστροφή πάνω από 50.000 φοιτητών στις κάλπες έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα σε μια ιστορική αναμέτρηση που οι φοιτητές με την ψήφο τους ύψωσαν την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στο μεγαλύτερο ποσοστό της εδώ και δεκαετίες.

Η τάση δείχνει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σε πάνω από το 50% των συλλόγων, ότι η Πανσπουδαστική μετά από 4 δεκαετίες, οδηγείται στο να καταλάβει την 1η θέση πανελλαδικά.

Οι νέοι και νέες που πάλεψαν να γίνουν φοιτητές ΞΑΝΑ, παίρνουν τους συλλόγους στα χέρια τους ΞΑΝΑ, τους ζωντανεύουν κόντρα στα σχέδια διάλυσής τους από την κυβέρνηση, κρατώντας ζωντανά τα όνειρά τους για τις σπουδές και το Πανεπιστήμιο που έχουν ανάγκη.

Ενώ ακόμη η καταμέτρηση συνεχίζεται οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής καταγράφουν σαρωτική άνοδο με πρωτιές σε δεκάδες συλλόγους και ιδρύματα της χώρας και μεγάλη πιθανότητα ακόμη και της πρώτης θέσης σε όλη την Ελλάδα.

Οι γεμάτες γαρύφαλλα κάλπες είναι η αποστομωτική απάντηση του φοιτητικού κινήματος, της νέας γενιάς που δεν "βολεύεται με λιγότερο ουρανό". Είναι το αποφασιστικό, τολμηρό και σίγουρό της βήμα να βγει μπροστά, να γίνει πρωταγωνίστρια και να κατακτήσει όσα της αξίζουν μαζί με τον λαό. Είναι η ελπιδοφόρα σπίθα που μπορεί να ανάψει την πυρκαγιά της ανυπακοής, της αντίστασης και του αγώνα για όλα εκείνα που οι φοιτητές ονειρεύονται.

Η κυβερνητική πολιτική καταδικάστηκε με τη μεγάλη πτώση της ΔΑΠ. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες άφησαν στην ανυπαρξία τους τις δυνάμεις του "βάζω πλάτη παντού" και του «θα λογαριαστούμε μετά», της αναμονής σε σωτήρες και έστειλαν μήνυμα τόσο ξεκάθαρο που κανείς δεν μπορεί να το φέρει στα μέτρα του. Σήμερα οι φοιτητές με την ψήφο τους στην Πανσπουδαστική δίνουν υπόσχεση ότι θα παλέψουν για το δίκιο τους.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που πλαισίωσαν και στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής. Το σημερινό αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών μας γεμίζει αισιοδοξία, αλλά και ευθύνη να ανταποκριθούμε στα μεγάλα καθήκοντα της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική που στερεί τις σπουδές και το μέλλον που έχουν ανάγκη οι φοιτητές. Μόνοι τους και όλοι μας!»

 

 

ONNEΔ: Πρώτη η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Με ανακοίνωσή της η ΟΝΝΕΔ αμφισβητεί την πρωτιά της Πανσπουδαστικής στις φοιτητικές εκλογές μετά από 35 χρόνια, υποστηρίζοντας πως και πάλι η ΔΑΠ νίκησε.

Συγκεκριμένα, η ΟΝΝΕΔ κάνει λόγο για 34η συνεχόμενη πρωτιά της ΔΑΠ, κατηγορώντας την Πανσπουδαστική για παρουσίαση ψευδούς εικόνας.


Υποστηρίζει πως στα αναλυτικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η Πανσπουδαστική, με live ενσωμάτωση των τμημάτων, υπάρχουν τμήματα “φαντάσματα”, μη αναγνωρίζοντας τις εκλογές που έγιναν εκεί. Στην ανακοίνωσή της επίσης στέκεται και στα χαμηλά αποτελέσματα της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, το bloco.

Η Πανσπουδαστική στα αναλυτικά αποτελέσματα στο site της δείχνει μεγάλη άνοδο της παράταξής της και πρωτιά, με με σημαντική πτώση της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Μέχρι στιγμής την πρωτιά της έχουν αναγνωρίσει τα ΕΑΑΚ και το Bloco.


Στα αποτελέσματα που δημοσιεύει μπορεί κανείς να δει αναλυτικά τις ψήφους σε κάθε σχολή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ
«Με ολοκληρωμένη την καταμέτρηση στο 90,8% των συλλόγων, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συγκεντρώνει ποσοστό 46,7%.

Αναδεικνύεται, έτσι, πρώτη δύναμη στα Πανεπιστήμια για 34η συνεχόμενη εκλογική διαδικασία.

Δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται η ΠΚΣ με ποσοστό της τάξης του 25,08% , τρίτη δύναμη η ΕΑΑΚ με ποσοστό 9,41% και ακολουθεί η ΠΑΣΠ με ποσοστό 8,76%.

Σημειώνεται ότι το BLOCO (η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) δεν ξεπερνά το ποσοστό του 2,28%. 

Αναφορικά με την ψευδή εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει η παράταξη της Πανσπουδαστικής μέσω των αποτελεσμάτων που δημοσιεύει, διευκρινίζεται ότι η πλειονότητα των Συλλόγων που ενσωματώνονται στα αποτελέσματα αυτά αποτελούν Συλλόγους- «φαντάσματα», τους οποίους έχει συστήσει και στους οποίους συμμετέχει μόνο η ίδια. Επιπλέον, η Πανσπουδαστική δεν αναγνωρίζει αποτελέσματα ΦΣ στους οποίους δεν συμμετέχει, προκειμένου να αποκρύψει την ανυπαρξία της και το αληθινό αποτέλεσμα.

Η Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κατερίνα Κορωνιά δήλωσε: «Τρία χρόνια μετά τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές, οι φοιτητές σήμερα μίλησαν και έδωσαν μια ξεκάθαρη απάντηση υπέρ της προόδου, υπέρ της ασφάλειας, υπέρ της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ευχαριστούμε την πλειοψηφία των φοιτητών που για 34η συνεχόμενη εκλογική διαδικασία ανέδειξαν τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρώτη δύναμη. Έχουμε ευθύνη να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους, υλοποιώντας τις προτάσεις μας για ένα σύγχρονο, ανοιχτό, ελεύθερο και δημιουργικό Πανεπιστήμιο».

Με το πέρας της ενσωμάτωσης του 100% των ΦΣ θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση με τα τελικά αποτελέσματα».

Διαβάστε επίσης

Προβλήματα στην Αττική από την κακοκαιρία, αγνοείται άνδρας στην Εύβοια - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν σήμεραΕλλάδα

  Πάνω από 100 κλήσεις για πεσμένα δέντρα - Βελτίωση του καιρού τις μεσημεριανές ώρες - Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι βορείων διευθύνσεων στο Αιγαίο - Συστάσεις από την Πολιτική Προστασί...

“Βέτο” Άγκυρας στο ΝΑΤΟ: Παρασκήνιο για την ένταξη Φινλανδίας Σουηδίας – Παζάρια με κατάλογο 10 τουρκικών αιτημάτωνΕλλάδα

      Το προσωρινό μπλόκο της Άγκυρας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εγείρει αμφιβολίες αν η Συμμαχία κατορθώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα (εντός μίας ή δύο εβδομάδ...

Σήφης Βαλυράκης: Δυο ψαράδες κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση για τον θάνατό τουΕλλάδα

Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να απολογηθούν δύο ψαράδες οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη. Οι δύο ψαράδες, οι οποίοι κατηγορο...

Σφοδρή καταιγίδα στην Αττική - Αναμένεται και στα νησιά μέσα στη νύχτα - Ενημέρωση Δημάρχου Πόρου Ελλάδα

(Φωτογραφία αρχείου Βαγγέλη Καΐκα)  Από ισχυρή καταιγίδα πλήττεται το λεκανόπεδιο Αττικής με τα φαινόμενα να είναι ισχυρά σε πολλές περιοχές. Τα φαινόμενα είναι κατά τόπους έντονα,...

Εκτός ΜΕΘ μετά από δύο μήνες ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης Νίκος Μιχαλολιάκος Ελλάδα

Ο καταδικασμένος αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Νίκος Μιχαλιάκος βγήκε από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λάρισας, όπου νοσηλευόταν για περισσότερο από δύο μήνες.   Ο Νίκος...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει από τις ΗΠΑ έχοντας εισπράξει χειροκροτήματα αλλά καμία δέσμευση για τα εθνικά μας συμφέρονταΕλλάδα

«Σε μια περίοδο επικίνδυνων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ραγδαίας αναβάθμισης τόσο της Τουρκίας όσο και των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει από την επίσκεψ...