ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ώρα κάλπης στον ΣΥΡΙΖΑ-Κλίμα μαζικής συμμετοχής – Το προσωπικό στοίχημα του Τσίπρα – Βασικές οδηγίες για την ψηφοφορία

 

Άνοιξαν οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία της 15ης Μαΐου για εκλογή του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος και Κ.Ε. του κόμματος εκλέγονται από τη βάση, δηλαδή από τον λαό κι όχι από το συνέδριο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη στο ιστορικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου έναν μήνα.

Το προσωπικό στοίχημα του Αλ. Τσίπρα –που είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο– δεν είναι άλλο από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Σημειώνεται ότι τα εγγεγραμμένα μέλη στα τέλη του Μαρτίου άγγιζαν μόλις τα 61.600, ένας αριθμός που βεβαίως δεν απηχεί –σε καμία περίπτωση– την πραγματική εικόνα των φίλων του κόμματος.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνδέει τη μαζική συμμετοχή με ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην οποία εξαπολύει συνεχώς σφοδρή επίθεση σχεδόν στο σύνολο των σημαντικών θεμάτων: από την πανδημία και τα εργασιακά, μέχρι την ακρίβεια και την εξωτερική πολιτική. Όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχουν μπει, αν όχι σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, αλλά τουλάχιστον σε μια περίοδο εκλογικής ετοιμότητας.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του στην «Εφ.Συν.», κάλεσε τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «στα 1.000 εκλογικά τμήματα από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, αυτήν την Κυριακή ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το καθεστώς Μητσοτάκη, που εδώ και τρία χρόνια έχει διευρύνει δραματικά τις ανισότητες και συρρικνώσει τη δημοκρατία στον τόπο μας».

Επίσης, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το Σάββατο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η εκλογική διαδικασία ανάδειξης συλλογικής ηγεσίας του κόμματος θα στείλει ισχυρό μήνυμα για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα. Μιλώντας για μια πρωτόγνωρη διαδικασία, τόσο για το κόμμα του, αλλά και για την πολιτική σκηνή γενικότερα, και τόνισε ότι δεν καλεί τους πολίτες να έρθουν απλά να ρίξουν μια ψήφο και να φύγουν. Όπως υπογράμμισε, τα μέλη που εγγράφονται θα έχουν ενεργή συμμετοχή και σε άλλες κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα, όπως στην περίπτωση εκλογών όπου θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα μπει το κόμμα σε μια συνεργασία.

Σε δηλώσεις προέβησαν το Σάββατο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν και προβάλλοντας τα πολιτικά μηνύματα που ενέχει αυτή η διαδικασία.

Μεταξύ άλλων, ο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, διαπίστωσε μεγάλη επιθυμία των πολιτών να συμμετάσχουν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ «δίνουν το σήμα για πολιτικές εξελίξεις».

«Η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη της πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», σημείωσε από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Το μήνυμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ “μαζικά – ενωτικά – αριστερά” συναντιέται με ανάλογες λαϊκές διαθεσιμότητες σε άλλες χώρες», τόνισε ο Νίκος Φίλης, προσθέτοντας πως κρίσιμο θα αποδειχθεί αν το στοίχημα του μαζικού κόμματος της Αριστεράς κερδηθεί μέσα στους νέους.

Τέλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «μετά την ιστορική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ιδιαίτερα μετά την απόφαση του συνεδρίου να εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία ο πρόεδρος και η Κ.Ε. αποκρυσταλλώνονται τα αξιακά χαρακτηριστικά και οι θεμελιώδεις αρχές τόσο της σύγχρονης Αριστεράς όσο και της μεταμνημονιακής προοδευτικής παράταξης».

Βασικές οδηγίες για τις εσωκομματικές εκλογές

Στις εκλογές θα μπορούν να ψηφίσουν όλα τα στελέχη του κόμματος και τα μέλη του. Οι κάλπες ανοίγουν στις 8 π.μ. της Κυριακής 15 Μαΐου και θα κλείσουν στις 8 μ.μ. της ίδιας μέρας.

Μέλη του κόμματος μπορούν να εγγραφούν και όσοι πολίτες επιθυμούν να ψηφίσουν ακόμη και την ημέρα των εκλογών, αρκεί να συμπληρώσουν τη φόρμα εγγραφής μέλους, την οποία βρίσκετε εδώ.

Η ψηφοφορία για πρόεδρο

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι άνω των 15 ετών. Μπορούν να εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου, στα εκλογικά τμήματα.

Όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας ή είναι ήδη μέλη αλλά έχουν εγγραφεί μετά τις 21/3/2022, μπορούν να ψηφίσετε σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα. Όσοι είναι ήδη μέλη και έχουν εγγραφεί ως τις 21/3/2022 και βρεθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα, αλλά μόνο για πρόεδρο.

Ψηφοφορία για μέλη της Κεντρική Επιτροπής

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου 2022 και ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα εντός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν.

Οι σταυροί ανά περιφέρεια βρίσκονται εδώ.

Εάν τυχόν τα μέλη αυτά βρεθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν τότε θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο για την εκλογή προέδρου.

Όσοι ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Επίσης, για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.

Εκλογική διαδικασία στο εξωτερικό

Οι κάτοικοι εξωτερικού που είναι ήδη μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουν ήδη ενημερωθεί για τον τρόπο διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Οι κάτοικοι εξωτερικού που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επιθυμούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία, μπορούν να στείλουν στο e-mail: exvote@syriza.gr τα ακόλουθα στοιχεία, έως την Κυριακή 15/5/2022 στις 16:00:

  • Ονοματεπώνυμο
  • Χώρα
  • Τηλέφωνο
  • E-mail

Εάν έχoυν γραφτεί μέχρι την έναρξη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, θα λάβουν email για την εκλογή προέδρου, μετά τις 10 π.μ. που θα γίνει η έναρξη της ψηφοφορίας, με το σύνδεσμο με τον οποίον θα μπορείτε να ψηφίσετε.

Εάν γραφτούν την ίδια ημέρα και μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, στέλνουν επίσης e-mail στο exvote@syriza.gr με τα στοιχεία τους και άμεσα θα τους σταλεί το email συμμετοχής τους στην ηλεκτρονική ψηφοφορία.

1. Το email θα έχει θέμα: «Πρόσκληση συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου». Σε περίπτωση που δεν το βρίσκουν στα εισερχόμενα θα πρέπει να το αναζητήσουν είτε στις προωθητικές ενέργειες είτε στα spam.

2. Στο email θα υπάρχει ένας σύνδεσμος που θα οδηγεί κατευθείαν στην πλατφόρμα ψηφοφορίας. Θα πρέπει να πατήσουν πάνω και θα ανοίξει απευθείας το ψηφοδέλτιο.

3. Ο σύνδεσμος που θα σταλεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά. Σε περίπτωση λάθους μπορεί να διορθωθεί, αλλά όταν πατήσουν υποβολή η επιλογή οριστικοποιείται.

4. Για να οριστικοποιηθεί η επιλογή θα πρέπει υποχρεωτικά να πατηθεί το «κουμπί» «υποβολή».

Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 15 Μαΐου 10:00-20:00.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Στις 21.30 ομιλία Τσίπρα στην Κουμουνδούρου - Παράταση στις εκλογές έως τις 21.00 λόγω μεγάλης προσέλευσης - Πάνω από 130.000 ψήφοι μέχρι τις 8Ελλάδα

Ομιλία περίπου στις  21.30  αναμένεται να απευθύνει ο  Αλέξης Τσίπρας  από την πλατεία Κουμουνδούρου μετά το κλείσιμο της κάλπης των εσωκομματικών  εκλογών  όπου δόθηκε παράταση μί...

Στα Χανιά ο Ευάγγελος Βενιζέλος - Γεύμα και στιγμές χαλάρωσης με Ντόρα Μπακογιάννη και Δημήτρη Καιρίδη στο Μαράθι Ελλάδα

  Nα γευματίζει παρέα με τους βουλευτές της ΝΔ  Ντόρα Μπακογιάννη  και  Δημήτρη Καιρίδη . Στο τραπέζι βρέθηκε και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς. Σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος  βρ...

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πάνω από 70.000 ψήφισαν μέχρι τις 14:00- Ρεκόρ συμμετοχής [φωτο]Ελλάδα

Σε εξέλιξη οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής – Ουρές σε πολλά εκλογικά κέντρα – Διπλάσια τα νέα μέλη από τα παλιά. Από τις 8 το ...

Αλλαγή φιλοσοφίας στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με τη χρήση επιβραδυντικού υγρούΕλλάδα

Αλλάζει η στρατηγική αντιμετώπισης των πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει και τον σχεδιασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασ...

Στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός – Τα ντοκουμέντα των υπερπτήσεων, οι συμφωνίες στα ενεργειακά και οι επενδύσειςΕλλάδα

      Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Την πρώτη επί Προεδρίας Μπάιντεν, μέσα σε ένα εκρηκτικό διεθνές περιβάλλον, μια παγκόσμια ενεργ...

Μύκονος: Έτσι γινόταν η αλλοίωση του PH του νερού από τις παράνομες σωληνώσειςΕλλάδα

  Μεγαλοξενοδόχος τοποθέτησε δίκτυο ομβρίων υδάτων -υπόγειους αγωγούς- στο πηγάδι της αφαλάτωσης και στη συνέχεια απόληξη του υπολείμματος με άλλη σωλήνα στη θάλασσα Ένα «χοντρό» ε...