ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυξάνονται τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, σε ΗΠΑ και Ευρώπη -«Είμαστε σε επιφυλακή», λέει ο Πλεύρης

Την επαγρύπνηση της επιστημονικής κοινότητας και των υγειονομικών αρχών έχει προκαλέσει η απότομη αύξηση των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά τα οποία έρχονται στο φως σε διάφορες χώρες.

 

Τέτοιες περιπτώσεις έρχονται στο φως σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία), καθώς και στις ΗΠΑ.

 

«Στη χώρα μας δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία», αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε σχετική ανακοίνωσή του προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

«Είμαστε σε αυξημένη επιφυλακή», λέει ο Πλεύρης

 

Στο ζήτημα αναφέρθηκε σήμερα το πρωί και ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο κ. Πλεύρης εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία, ενώ εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5 ετών.

 

Όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος, μέχρι στιγμής στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα, ωστόσο «βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή».

Ο πρώτος συναγερμός και τα συμπτώματα της ηπατίτιδας

 

Στη Σκωτία κάθε χρόνο υπάρχουν το πολύ τέσσερα περιστατικά σοβαρής παιδικής ηπατίτιδας, ενώ φέτος έως τις 12 Απριλίου είχαν ήδη διαγνωστεί 13. Συνολικά σε όλη τη Βρετανία έχουν βρεθεί 74 (περισσότερα από κάθε άλλη χώρα έως τώρα), τα περισσότερα σε παιδιά δύο έως πέντε ετών, με πιο κοινά συμπτώματα τους εμετούς, τους πόνους στην κοιλιά και τον ίκτερο. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι σκουρόχρωμα ούρα, φαγούρα στο δέρμα, ακαμψία στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, λήθαργος, απώλεια όρεξης κ.ά.

 

Η πρώτη εκτίμηση που έγινε «έδειχνε» κάποια τοξική ουσία στην τροφή, στα ποτά ή στα παιγνίδια, αλλά πλέον η προσοχή των ειδικών στρέφεται σε κάποιον ιό. Κανένα από τα παιδιά στη Βρετανία ή στην Ισπανία δεν βρέθηκε όμως να έχει μολυνθεί από τους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β, C, D ή Ε.

 

«Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που είναι η αιτιολογία αυτής της ηπατίτιδας. Εμείς εδώ, ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο είμαστε σε επιτήρηση και σε επαφή με κέντρα αναφοράς παιδιατρικά σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε τέτοιο κρούσμα. Δεν έχουμε κρούσμα στην χώρα μας αυτή την στιγμή που μιλάμε. Είμαστε σε φάση εγρήγορσης, δεν γνωρίζουμε, επιτηρούμε και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα», ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

 

Για το ζήτημα μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας,Θεόδωρος Βασιλακόπουλος λέγοντας ότι τα περιστατικά ηπατίτιδας είναι άγνωστης αιτιολογίας. «Δεν υπάρχει κάποιος από τους γνωστούς ιούς (κορωνοϊού) που φταίει. Δεν έχει εμφανιστεί ως παρενέργεια σε παιδιά που έχουν κάνει το εμβόλιο. Η σύνδεση από τη νόσηση των παιδιών από τον κορωνοϊό και την ηπατίτιδα δεν είναι τεκμηριωμένη», δήλωσε σχετικά στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

 

«Θα περιμένουμε τους ειδικούς να διερευνήσουν ένα προς ένα αυτά τα περιστατικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησαν σε μεταμόσχευση. Θέλει πολύ μεγάλη επιτήρηση», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς στη Σκωτία και τη σχετική δημοσίευση τους στο Eurosurveillance, «οι κυρίαρχες υποθέσεις εστιάζουν στον αδενοϊό: είτε σε μια νέα παραλλαγή με ένα διακριτό κλινικό σύνδρομο είτε σε μια παραλλαγή ρουτίνας που όμως πλήττει πιο σοβαρά τα μικρότερα παιδιά που έχουν χαμηλότερη ανοσιακή άμυνα».

 

Η απομόνωση των μικρών παιδιών κατά τα lockdown της πανδημίας μπορεί να τα κατέστησε πιο ευάλωτα ανοσολογικά, επειδή δεν εκτέθηκαν στη συνήθη ποικιλία ιών, μεταξύ των οποίων στους αδενοϊούς. «Βλέπουμε μια έξαρση στις τυπικές παιδικές ιογενείς λοιμώξεις, καθώς τα παιδιά βγαίνουν από το lockdown, καθώς και μια έξαρση στις λοιμώξεις από αδενοϊό, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το ένα προκαλεί το άλλο», δήλωσε ο κλινικός ιολόγος Γουίλ Ίρβινγκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Διαβάστε επίσης

The Ellinikon – Δείτε την παρουσίαση του πρώτου κτιρίου που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό Ελλάδα

Η Lamda Development παρουσίασε την Μεγάλη Τρίτη το πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό, το οποίο θα στεγάσει 4 σωματεία ΑμεΑ. Πρόκειται για ένα πρότυπο κτιριακό συγκρότημα γ...

Πάτρα: Το σκίτσο και τα σημάδια στο πρόσωπο που δείχνουν πως πνίγηκε η ΜαλέναΕλλάδα

Με ένα ανατριχιαστικό σκίτσο ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να έχει προέλθει η ασφυξία της μικρής Μαλένας στην Πάτρα.   Στην ανάρτηση του ...

Περισσότερα από 225.000 ραντεβού με βιντεοκλήση έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά με φορείς του ΔημοσίουΕλλάδα

Τα 227.313 έφτασαν τα ψηφιακά ραντεβού μέσω της πλατφόρμας myDESKlive μέχρι σήμερα, συμβάλλοντας στην αποφυγή αντίστοιχου αριθμού φυσικών επισκέψεων στους φορείς του Δημοσίου, σύμφ...

Θεοδωρικάκος: Καμία αλλαγή του σχεδίου για την πανεπιστημιακή αστυνομίαΕλλάδα

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή του σχεδίου για την πανεπιστημιακή αστυνομία ξεκαθάρισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογραμμ...

ΝΔ: Φαίνεται ότι το ύφος και η λογική του κ. Πολάκη κυριαρχούν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑΕλλάδα

«Η ομιλία του κ. Μανιού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως άλλη μια γραφική πινελιά σε ένα Συνέδριο που προσέφερε άφθονο υλικό στους συγγραφείς θεατρικών επιθεωρήσεων», αναφέρει, σε α...

Έξοδος Πάσχα: Έκτακτα μέτρα από τη Μεγάλη Πέμπτη, τι θα ισχύσει για τα φορτηγάΕλλάδα

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας  κατά την περίοδο του Πάσχα, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό ε...

Μητσοτάκης: Ενεργειακή επάρκεια και χαμηλότερες τιμές, πρώτο μέλημα της κυβέρνησης-Θα συνεχιστεί και τον Μάιο η στήριξη των νοικοκυριώνΕλλάδα

Kαι τον Μάιο θα συνεχιστεί η στήριξη για το ρεύμα, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού Υγροποιημέν...