Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκαθάρισε ότι δεν θα έδινε ανοχή σε μια «προοδευτική κυβέρνηση» ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., δηλώνοντας ότι αυτό «θα σήμαινε συνενοχή στο να επαναληφθεί το έργο της περιόδου 2015 - 2019. Ούτε φυσικά μας ξεγελάνε τα συνθήματα περί "προόδου" και "σοσιαλισμού ή βαρβαρότητας", που θυμίζουν τον αλήστου μνήμης Γιώργο Παπανδρέου λίγο πριν φέρει το μνημόνιο».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «έχει απογειώσει την αντιλαϊκή πολιτική σε όλα τα επίπεδα, προσπαθώντας αυτό να το εμφανίσει ως “πρόοδο” και “κανονικότητα”. Αυτό που αξιοποιεί -κυρίως στο πεδίο των ιδεών- είναι η συντηρητικοποίηση, που επήλθε εξαιτίας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου δυστυχώς εμπεδώθηκε σε λαϊκές δυνάμεις ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε μνημόνια, υπηρέτησε πιστά ΕΕ, ΝΑΤΟ».
Και συνέχισε: «Πολιτικές διαφορές ανάμεσα στα αστικά κόμματα φυσικά και υπάρχουν, γιατί είναι και ζωογόνες για το ίδιο το σύστημα προκειμένου να εγκλωβίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Διαφορές στρατηγικής δεν υπάρχουν. Μήπως έχετε ακούσει κάτι διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ στα μεγάλα ζητήματα που τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν τη ζωή του λαού, όπως είναι η “πράσινη μετάβαση”, το νέο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης ή η εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ευρωΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς; Τίποτα απολύτως».
Επίσης ο γγ του ΚΚΕ επισήμανε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία ως άλλοθι για την αποτυχία της και την ανικανότητά της να επινοήσει βιώσιμες πολιτικές για την ενέργεια και την ανάπτυξη:
«Φυσικά ο πόλεμος επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, όμως ας σκεφτούμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν αντί για εισαγωγές φυσικού αερίου πριν και του αμερικάνικου LNG μετά, η χώρα μας αξιοποιούσε τις εγχώριες πηγές της, όπως είναι ο λιγνίτης, η γεωθερμία, οι υδρογονάνθρακες, το υδάτινο δυναμικό κλπ. Αν αντί να καταστρέφει καλλιέργειες και να κάνει εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, συνέχιζε την παραγωγή τους, καλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες του λαού της».