ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: Πιθανές ερευνητικές γεωτρήσεις για αέριο πριν το τέλος του 2023

Την αναβάθμιση των projects για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετα τη σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με τη συμμετοχή και της διοίκησης των ΕΛΠΕ.

 

Κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά σε «σημαντική αβεβαιότητα στη ζωή όλων μας» λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως έχουν προστεθεί σημαντικά βάρη και επώδυνες αυξήσεις σε ενέργεια και αγαθά πρώτης ανάγκης τα οποία ροκανίζουν το εισόδημα κάθε νοικοκυριού.

 

Ο πρωθυπουργός επίσης έθεσε ως στόχο την αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023. «Εάν διαθέτουμε σημαντικά κοιτάσματα, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε σύσκεψη με επιτελείς της Ελληνικής Ρυθμιστικής Εταιρείας Υδρογοανανθράκων και στελέχη του ενεργειακού κλάδου.

 

«Όλοι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα συνειδητοποιούν ότι βιώνουμε το τέλος μιας εποχής», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως όλοι συνειδητοποιούν τη σημασία της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και γίνεται πιο επισφαλής.

 

Μιλώντας για τις ανάγκες της χώρας μας είπε πως πρέπει να επιτευχθεί μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και να προχωρήσει η αναζήτηση εναλλακτικών για ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο τα οποία αποτελούν σήμερα μονόδρομο και για την πατρίδα μας. «Ο νέος αυτός δρόμος δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα, είναι απλά μια εναλλακτική διαδρομή που επιβάλλει ο πολιτικός ρεαλισμός», είπε.

 

«Πρέπει να αυξήσουμε την προμήθεια αερίου από εναλλακτικές πηγές, όπως το LNG, όπως ο Eastmed, πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητες αποθήκευσης LNG και πρέπει να αποφασίσουμε αν η Ελλάδα σε αυτό το νέο ενεργειακό τοπίο θα είναι μόνο κόμβος αποθήκευσης αερίου ή και χώρα παραγωγός», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που η χώρα μας είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης».

 

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα», ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.

 

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι έρευνες αφορούν έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.

 

«Εταιρίες που εμπλέκονται, τα ΕΛΠΕ και η Energean», είπε ο κ. Μητσοτάλης. «Αυτές τις δύο εταιρίες έχουμε μαζί μας. Αυτές δεσμεύονται σήμερα να ξεκινήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα ερευνών ως το τέλος του 2023. Πρέπει ως τότε να γνωρίζουμε αν έχουμε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα προχωρήσουμε στην εκμετάλλευσή τους».

 

«Γι' αυτό και σε κάποιες περιοχές ίσως να μπορούμε να πετύχουμε κάποιες ερευνητικές γεωτρήσεις πριν το τέλος του 2023», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «από τη μεριά μας, θα προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε αυτά τα έργα σε έργα εθνικής σημασίας, προκειμένου να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις και θα αναβαθμίσουμε την ΕΔΕΥ, την ελληνική κρατική εταιρία που συντονίζει αυτή τη διαδικασία, ώστε και αυτή, αν χρειαστεί να συμβάλλει σε προσπάθειες εξερεύνησης».

 

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι το υπουργείο Ενέργειας θα κάνει άμεσα τρία πράγματα:

 

  1. Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.
  2. Θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.
  3. Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

 

«Για να υπηρετήσουμε τον νέο εθνικό στόχο, έτσι όπως τον περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κάνουμε τρία πράγματα: Πρώτον, θα ζητήσουμε μία νέα task force η οποία θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ερευνών για την ανεύρεση πιθανών εκμεταλλεύσεων κοιτασμάτων αέριων υδρογονανθράκων. Δεύτερον, θα προχωρήσουμε σε απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις για να γίνει σύντμηση στους χρόνους και να διευκολύνουμε τις έρευνες. Και τρίτον, θα σταλεί μία επιστολή στους παραχωρησιούχους από τη ΕΔΕΥ, που θα τους ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησής μας και τη νέα στρατηγική για επιτάχυνση της έρευνας και θα ζητάει να καταθέσουν τις προθέσεις τους άμεσα».

 

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί τα κομμάτια ενός δύσκολου παζλ αρχίζουν να ενώνονται. Από όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της ΕΔΕΥ, το καλοκαίρι του 2020, εργαστήκαμε σιωπηλά και συστηματικά με την πεποίθηση ότι αυτά τα οποία συζητάμε σήμερα μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά και μπορούμε να επιτύχουμε. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού σήμερα μας γεμίζει με ευθύνη και την υποχρέωση να εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας για να μπορέσουμε να παραδώσουμε αποτελέσματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Αριστοφάνης Στεφάτος.

 

«Η βούληση η οποία δηλώνεται σήμερα και η στρατηγική να εκμεταλλευτούμε τους υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο το οποίο πιθανόν να υπάρχει στην Ελλάδα, μόνο σωστή μπορεί να είναι και δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τη στρατηγική όσον αφορά το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής μετάβασης, ανέφερε Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης.

 

«Θα ήθελα να τονίσω ότι πρόσφατα ολοκληρώσαμε τις σεισμικές δισδιάστατες έρευνες σε δύο περιοχές στο Ιόνιο -στο Ιόνιο και στον Κυπαρισσιακό- με απόλυτη επιτυχία και με το υψηλότερο επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια διαδικασία», προσέθεσε ο κ. Σιάμισιης.

 

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωράμε στην πρώτη γεώτρηση η οποία θα γίνει στην Ελλάδα μετά από 22 χρόνια. Στη γεώτρηση στην περιοχή της Ηπείρου, σε μια περιοχή η οποία -όπως είπε και ο κ. Πρωθυπουργός- είναι μακριά από τις ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας.

 

«Και θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες μπορεί να ανησυχούν, οι οποίες μπορεί να φοβούνται, να δουν το παράδειγμα του Πρίνου, όπου 41 χρόνια τώρα παράγεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση της περιοχής, με απόλυτη αρμονία με την τοπική τουριστική βιομηχανία, την αλιεία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης

Γλυκά Νερά: Συγκλονιστική κατάθεση του ιατροδικαστή – «Ετσι βρήκα την Καρολάιν νεκρή»Ελλάδα

Στα επιστημονικά ευρήματα που οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο θάνατος της Καρολάιν Κράουτς ήταν ασφυκτικός, αναφέρθηκε η ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου, καταθέτοντας στο Μεικ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο προετοιμάζεται για χτύπημα «μαζικής κλίμακας» στα ανατολικάΕλλάδα

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για 48η ημέρα, το Κίεβο ζητά από την Δύση περισσότερα όπλα προκειμένου να βάλει τέλος στην πολιορκία της Μαριούπολης. Την ίδια ώρα, η Ρωσία ...

Τι εκτιμούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για τυχόν συνεργούς της Ρούλας ΠισπιρίγκουΕλλάδα

Σχεδόν βέβαιοι εμφανίζονται αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν είχε φυσικούς συν-αυτουργούς και δεν είχε αποκαλύψει σε κάποιον τις ειδεχθείς πράξεις της.   Αστυνομικο...

Οι συγκλονιστικές, τελευταίες αναρτήσεις του Αντώνη Συκάρη: Ιριδά μου είμαι στην κορφή!!Ελλάδα

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 60 ετών, αφησε ο Αντώνης Συκάρης. Ο κορυφαίος Ελληνας ορειβάτης, απεβίωσε όταν κατέβαινε από το βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ι...

Βουλή: Διχάζουν τα μέτρα στήριξηςΕλλάδα

Κλιμακώνεται εκ νέου σήμερα και αύριο στη Βουλή η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την οικονομική και την κοινωνική πολιτική. Αφορμή, τώρα, είναι η συζήτηση νομοθετημ...

Έκρηξη σε πολυκατοικία στο Χαλάνδρι, όπου διαμένει αξιωματικός της ΕΛΑΣΕλλάδα

Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σημειώθηκε τα ξημερώματα σε πολυκατοικία στο Χαλάνδρι, όπου διαμένει αξιωματικός της ΕΛΑΣ, συγκεκριμένα ο διοικητής της κρατικής ασφάλειας. Σύμφωνα με...

Τουλουπάκη: Αφέθηκε ελεύθερη μετά την απολογία της για το σκάνδαλο NovartisΕλλάδα

Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε η Ελένη Τουλουπάκη, μετά την απολογία της στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών για τις κατηγορίες που τις αποδί...