ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ιστορικό αλώβητο ταβερνάκι του Οικονόμου, που εδώ και πολλά χρόνια το διαχειρίζεται ο μοναδικός Κώστας Διαμαντής

Μια ιστορική ταβέρνα, που μετράει πάνω από 90 χρόνια ζωής, αντιστέκεται σθεναρά στην τρέχουσα καταναλωτική λογική του αλουμινίου, του πλαστικού, των μαζικών φαγητών. Είναι ένα από τα τρία-τέσσερα ταβερνάκια σε όλη την Αθήνα, το ταβερνάκι του Νίκου Οικονόμου, στα Άνω Πετράλωνα.

Εδώ και 22 χρόνια, μετά την αποχώρηση από την ενεργό υπηρεσία του Νίκου Οικονόμου, το διαχειρίζεται ο Ηπειρώτης βοηθός του, Κώστας Διαμάντης, όνομα και πράγμα, που πέρα από την αυστηρή διατήρηση της παράδοσης, με το προσωπικό του ήθος δημιουργεί μια ωραία ατμόσφαιρα.

Πριν από λίγες μέρες στο ταβερνάκι του Κώστα, ήρθε για άλλη μια φορά με την συντροφιά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Έχουμε ήδη διαβάσει στον τύπο, ότι η κυρία Πρόεδρος επισκέπτεται το ταβερνάκι αυτό από φοιτήτρια.

Κάποια στιγμή πήγαμε στο τραπέζι της και της θυμίσαμε την αρνητική απόφασή της για την οικοπεδοποίηση ενός από τα πολλά βραχώδη τοπία της μονάκριβης Ύδρας, όταν ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από εισήγηση του ιστορικού 5ου Τμήματος από την κυρία Μαρία Καραμανώφ, υπερασπιζόμενη την υφιστάμενη νομοθεσία για την Ύδρα, που έχει κηρυχθεί ως ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο.

Σε αυτές τις περιοχές που ισχύει ο αρχαιολογικός νόμος, δίκαιο είναι η πολιτεία να θεσπίσει αντισταθμιστικά οφέλη για τους κατοίκους, όπως η μείωση κατά 40 % της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της ορθής απαγόρευσης της τοποθέτησης ηλιακών θερμοσιφώνων και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ας γυρίσουμε όμως σε αυτό το ιστορικό ταβερνάκι, στο οποίο απολαύσαμε υπέροχο σπιτικό φαγητό πολλές φορές με εκλεκτούς, πολύτιμους φίλους, που κάποιους από αυτούς τους πήγαμε εμείς εκεί για πρώτη φορά, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Μιχάλης Κακογιάννης,  ο Κάρολος Κουν, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Μάνος Κατράκης με την Μαίρη Λίντα, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, νομικός σύμβουλος του ιστορικού Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας και οικογενειακός μας φίλος, ο πρόεδρος της ALPHA BANK, Βασίλης Ράπανος, ο νομικός σύμβουλος της ALPHA BANK, Αριστείδης Καμάρας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Άντα Παπαπάνου.

Το ταβερνάκι του φίλου μας, Κώστα Διαμάντη υποδέχεται τους ανθρώπους που επιθυμούν να ζήσουν την γνήσια ατμόσφαιρα της παλιάς αξέχαστης Αθήνας μας, συντροφιά με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών που στολίζουν τους τοίχους, ένα δικό μου ποίημα αφιερωμένο στην σύντροφο της ζωής μου, Πόπη Μανιά και το σύνολο του έργου του αγαπημένου φίλου και πελάτη του, Κωστή Παπαγιώργη, καθισμένο στο ράφι της στενόμακρης εισόδου. 

Μόλις δε ανοίξει ο καιρός και μαζί του οι μεγάλες τζαμαρίες, εκτός από το κρασί και το υπέροχο φαγητό  σε ζαλίζουν κι μυρωδιές από τις νεραντζιές της ομορφότερης ίσως γειτονιάς της πόλης.

Καλή αντάμωση, φίλες και φίλοι, στη γωνία Κυδαντιδών 32 και Τρώων 41, στα Άνω Πετράλωνα. Το τηλέφωνό του Κώστα είναι 210-3467555.

 

 

Μανόλης Τσακίρης 

Συγγραφέας

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 1978

Φωτο: Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα  Σακελλαροπούλου, Μανόλης Τσακίρης, Πόπη Μανιά-Τσακίρη

Διαβάστε επίσης

Υπάρχει επισιτιστική επάρκεια στην αγορά διαβεβαιώνουν φορείς του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμωνΕλλάδα

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί ο πόλεμος της Ουκρανία και τα προβλήματα που δημιουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε προϊόντα όπως άλευρα και ηλιέλαια/σπορέλαια. Την ίδια στιγμή φορείς τ...

Η επισιτιστική ασφάλεια της Ελλάδας κύριο θέμα της αυριανής σύσκεψης Μητσοτάκη-Γεωργαντά στο ΜαξίμουΕλλάδα

Οι τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε είδη διατροφής και γενικά πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα θα βρεθούν στο τραπέζι του...

Περιφέρεια Αττικής: Νέος τετραψήφιος αριθμός για τη διευκόλυνση των οδηγών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκηςΕλλάδα

Ενεργοποιείται στα μέσα Απριλίου ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της περιφέρειας Αττικής, για τη διευκόλυνση των οδηγών σε περιπτώσεις έκτ...

Χανιά: Σύλληψη αστυνομικού που πυροβόλησε σε καυγά, εκτός υπηρεσίαςΕλλάδα

Στην σύλληψη αστυνομικού που υπηρετεί σε υπηρεσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, προχώρησαν το βράδυ της Παρασκευής, στα Χανιά αστυνομικοί του Τμήματος Άμεσης Δράσης και σε βάρο...

Nέα μαρτυρία σοκ για τον Λιγνάδη: «Είχε ερωτικές επαφές με ό,τι περπατούσε»Ελλάδα

«Ηξερα ότι του αρέσει να πηγαίνει με πολύ κόσμο», είπε γνωστή ηθοποιός για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.   Η Μάγδα Τσαγγάνη μίλησε για τον Πέτρο Φιλιππίδη, ...