ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Ο ελληνικός λαός πρέπει να απορρίψει τα κελεύσματα της πολεμικής προπαγάνδας

Η ΚΕ του ΚΚΕ στο κείμενο «Απόφασης για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία» (επισυναπτόμενο pdf), αναφέρει ότι «το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κι εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό της Ουκρανίας.

«Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τη στρατηγική της "ευρωατλαντικής διεύρυνσης", από τη μια πλευρά, και, από την άλλη, τη στρατηγική της καπιταλιστικής Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα δικά της εκμεταλλευτικά σχέδια σε βάρος των λαών, για να ενισχύσει τον δικό της ιμπεριαλιστικό συνασπισμό (Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) στην περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ» προσθέτει.

Επισημαίνει ότι «τα γεγονότα αυτά τα 30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ αποτελούν τραγικές, ζωντανές αποδείξεις του ιστορικού πισωγυρίσματος που συντελέστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτό το κοσμοϊστορικό πισωγύρισμα για τους λαούς εκεί, αλλά και για την εργατική τάξη και τις λαϊκές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου».

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται σήμερα στην Ουκρανία ως «ένα ακόμη κρίκο στην αιματηρή αλυσίδα των πολέμων και των ανταγωνισμών» επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι «το καινούργιο είναι ότι τώρα ξαναεπεκτείνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, αφού δεν υπάρχει σοσιαλιστική ασπίδα».

Η Απόφαση υπενθυμίζει ότι «η ΕΕ δεν είναι "άφωνη" και "αμέτοχη" στις εξελίξεις, αλλά συμμετέχει ενεργά εδώ και χρόνια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εν προκειμένω στον σχεδιασμό περικύκλωσης της Ρωσίας, είναι συνένοχη για το σημερινό δράμα των λαών στην Ουκρανία», αναφέρεται στις αντιθέσεις εντός της ΕΕ και επισημαίνει ότι «η διαμόρφωση ενιαίας στάσης απέναντι στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου, για την οποία στη χώρα μας πανηγυρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και άλλα αστικά κόμματα, από τη μια, δεν σημαίνει ότι οι αντιθέσεις αυτές έχουν λυθεί, από την άλλη, είναι μια "ενότητα" που στρέφεται ενάντια στους λαούς, γιατί είναι μια ενότητα στην πολεμική προετοιμασία που βάζει τους λαούς της ΕΕ σε μεγάλες περιπέτειες».

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και την ουσιαστική συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και άλλων αστικών κομμάτων, κλιμακώνει την εμπλοκή της σε αυτούς τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς» και προσθέτει: «Η εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική σύγκρουση είναι άμεση και ο κίνδυνος για τον ελληνικό λαό, σε περίπτωση γενίκευσής της, παραπάνω από υπαρκτός. Τα επιχειρήματα και τα προσχήματα της κυβέρνησης γι' αυτήν την επιλογή είναι επικίνδυνα και αποπροσανατολιστικά και πρέπει να απορριφθούν».

Το ΚΚΕ αναφέρει, ότι «οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο λαό είναι μεγάλες γιατί ως κυβέρνηση πρωτοστάτησε στην εμπλοκή της χώρας στον ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό, προώθησε τη Στρατηγική Συνεργασία με τις ΗΠΑ, αναπαράγει τα προσχήματα και κουκουλώνει τις ευθύνες των ΝΑΤΟ - ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και γιατί σήμερα ουσιαστικά συναινεί σε όλους τους στόχους της εμπλοκής, που βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, θέτοντας απλώς κάποιους επιμέρους όρους».

«100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο λαός μας δεν πρέπει να ξεχνά τα ιστορικά συμπεράσματα. Έχει πληρώσει όλες τις "μεγάλες ιδέες" για λογαριασμό του κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το "άδειασμα" από τους ιμπεριαλιστές συμμάχους, στην κρίσιμη στιγμή. Τις καταστροφές τις πλήρωσε ο λαός. Το αντίτιμο της συμμετοχής του στον πρώτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ουκρανική εκστρατεία τότε ήταν η καταστροφή, ο ξεριζωμός και η προσφυγιά χιλιάδων Ελλήνων από τη Μικρά Ασία.

Γι' αυτό, ο ελληνικός λαός πρέπει να απορρίψει τα κελεύσματα της πολεμικής προπαγάνδας που προετοιμάζει τον πόλεμο και τη μεγαλύτερη εμπλοκή, τα παπαγαλάκια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τις κατασκευασμένες ψεύτικες ειδήσεις που κατακλύζουν τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, να απορρίψει την "αντιρωσική υστερία", που φτάνει να δαιμονοποιεί ακόμα και δημιουργήματα του πολιτισμού, την προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής που δεν αναπαράγει κάθε αφήγημα των ευρωατλαντικών επιτελείων» αναφέρει το ΚΚΕ.

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους, στους νέους, στις νέες, στους αυτοαπασχολούμενους, στους αγρότες, στις γυναίκες, σε όλο τον ελληνικό λαό το ΚΚΕ καλεί σε «επαγρύπνηση και συναγερμό ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή».

«Το πραγματικό δίλημμα σήμερα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΕΕ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Το πραγματικό δίλημμα είναι με τους λαούς ή με τους ιμπεριαλιστές. Η εργατική - λαϊκή πάλη μπορεί και πρέπει να χαράξει αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ο αγώνας αυτός δεν έχει καμία σχέση με τα ευχολόγια και τις κοινοτοπίες άλλων κομμάτων, περί "ειρηνικής λύσης" και "διπλωματίας" και άλλα εύηχα, που δεν στοχεύουν τις αιτίες του πολέμου» επισημαίνει η Απόφαση.

Τονίζει επίσης ότι πρέπει «η λαϊκή πάλη άμεσα να υποχρεώσει την όποια κυβέρνηση σε μέτρα υπεράσπισης του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια».

«Σε κάθε περιοχή και χώρο δουλειάς να οργανωθεί η πάλη, για να απεμπλακούμε εδώ και τώρα από αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο από όλες τις πλευρές. Είναι πατριωτικό και διεθνιστικό μας καθήκον να μην αφήσουμε να χρησιμοποιούνται ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα, ως στρατιωτικά - πολεμικά προγεφυρώματα οποιουδήποτε» υπογραμμίζει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων στο όνομα των δήθεν "συμμαχικών υποχρεώσεων". Έχουν καθήκον να υπερασπίζονται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».

«Ο πόλεμος, που διεξάγει ο ιμπεριαλισμός και προκαλούν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και συμμαχίες είναι πόλεμος άδικος, βάρβαρος με θύματα τους λαούς και στους "νικητές" και στους "ηττημένους" σημειώνει η Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και τονίζει καταλήγοντας:

«Δίκαιος είναι ο πολύμορφος αγώνας των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης και εισβολής κατά της συμμετοχής των παιδιών του λαού στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Δίκαιος είναι ο αγώνας των λαών για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, κατά της ξενικής κατοχής. Δίκαιος είναι ο πολύμορφος αγώνας για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των λαών, στον δρόμο της ανατροπής της αστικής εξουσίας, για μια νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Αυτός είναι ο δρόμος, για να μπει τέλος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα, για τη συναδέλφωση των λαών.

Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας για τον ελληνικό λαό, για τους λαούς όλου του κόσμου!

Σε αυτόν τον αγώνα, το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις, ώστε ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί να αγωνιστούν ενάντια στον εθνικισμό και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες των αστικών τάξεων, για να δυναμώσει η κοινή πάλη των εργαζομένων, να ξεμπερδέψουν τελικά με το σύστημα που γεννά μόνο φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους».

 

(Επισυνάπτεται η Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία)

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει «καταφέρει» να ενισχύσει τη Συμμαχία και «ξύπνησε» την ΕΕ από τον γεωπολιτικό της λήθαργοΕλλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε, στο περιθώριο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες, στο CNBC και στη δημοσιογράφο Silvia Amaro, για τις παρεμβάσεις που μπορο...

Χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες και στην Αθήνα – Ραγδαία επιδείνωση σε Αττική και Ανατολική Πελοπόννησο  Ελλάδα

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού αναμένεται τις επόμενες ώρες ειδικά μετά το μεσημέρι με χιονοπτώσεις στην Αττική. Την επιδείνωση του καιρού τις επιβεβαίωσε και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης....

ΕΡΤ: Καταγγελίες για ανταποκριτή "από την Κυψέλη" – "Δεν βρέθηκε στη Μόσχα ούτε μία ημέρα"Ελλάδα

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά τις καταγγελίες της ΠΟΣΠΕΡΤ και του δημοσιογράφου, Δημήτρη Λιάτσου, που αναφέρουν ότι ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν β...

Περιφέρεια Αττικής: Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας με αφορμή τις προγνώσεις για ένταση της κακοκαιρίαςΕλλάδα

  Διαδοχικές τηλεδιασκέψεις του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη με τον Υπ. Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδη και αρμόδιους υπουργούς καθώς και με Δημάρχους της Αττικής   Ισχυρές συστάσει...

Μητσοτάκης: Την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις - Τί είπε για τη συνάντηση με τον ΕρντογάνΕλλάδα

Στο ενδιαφέρον που έδειξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την πρότασή του για για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τ...